CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11
Posty: 36
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy

#1

Post napisał: Huriel » 31 paź 2017, 04:12

Witam, po przestudiowaniu forum nadal nie znalazłem rozwiązani na dolegliwość mojego CNC.
Używam Macha3, WIndows XP, łączenie przez port LPT, Płyta SSK-MB2, projektuje na ArtCamie 2017, ploter jest skonstruowany z profili i elementów z matalu na śrubie trapezowej. Bardzo stabilna konstrukcja, żadnych uszkodzenia mechaniczne samego ploteru nie wchodzą w grę.
Gdy wrzucam Gcode do macha ładnie cnc pracuje i wykonuję swoja prace, gdy pracuje dłużej np ok. -6-9h występuje zjawisko typu przesunięcie na osi x o 1cm, tak jak by się ploter zawiesił przy czym słychać pewnego rodzaju szarpanie. Owe zjawisko występuje raz na kilka wykonanych projektów. Podkreślam że przesunięcie (zgubienie kroku) występuje raz w projekcie którym wykonuje, jak wiadomo jedno przesunięcie niszczy cały projekt.

Dodam że prędkość przesuwu jest bardzo wolna.

Proszę o pomoc.



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5221
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 31 paź 2017, 05:42

Możesz:
Zamienić ster x y tak wykluczysz ster.
Zamienic slinik x y
Format c i od nowa macha
Spradzic czy mechanika nie pada np. Pył w łołozyska na srubie itp. I po prostu przycina
Przełamany kabel
Sąsiad włacza akurat jakąś maszyne i zakłucenia powstają
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#3

Post napisał: upanie » 31 paź 2017, 05:54

Przyczyn może być od groma.
Pierwszy test proponuję taki, żebyś zrestarował kompa jak zacznie wystepować problem.
Jak problem zniknie to wiesz gdzie szukać - system operacyjny.
czilałt...


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11
Posty: 36
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

#4

Post napisał: Huriel » 31 paź 2017, 10:19

Bardzo dziekuję za tak szybki odzew i chęć pomocy. Dziś spróbuje zamienić sterowniki i dam znać. Format C raczej nie pomoże gdyż wcześniej przeprowadziłem tą operacje i problem się nie rozwiązał. Opcja z sąsiadem też odpada gdyż pracuję w godzinach bardzo późnych od 22 do rana.

[ Dodano: 2017-10-31, 13:55 ]
Zgodnie z tym co kolega podpowiedział zamieniłem sterowniki:
Próba 1: Projekt 200mm x200mm x 8mm przesuw bardzo szybki.... w połowie projektu raz zgubił krok o 4cm
Próba 2: Projekt 560mm x430mm x27mm bardzo wolno... pod koniec projektu raz zgubił krok również o idealnie 4cm

Teraz zamiana silnika krokowego. Będę informował na bieżąco.

P.S Mam pewne obawy i przypuszczam że może być coś z machem3
Tak wygląda diagnostyka wiele mi to nie mówi może wam:
Obrazek

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5221
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#5

Post napisał: adam Fx » 31 paź 2017, 16:00

Huriel pisze:Próba 1: Projekt 200mm x200mm x 8mm przesuw bardzo szybki.... w połowie projektu raz zgubił krok o 4cm
Próba 2: Projekt 560mm x430mm x27mm bardzo wolno... pod koniec projektu raz zgubił krok również o idealnie 4cm
Ale czy nadal mimo zmiany sterowników problem pozostał na osi X?

jak masz innego kompa to możesz na nim postawić mach 3 i sprawdzić
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11
Posty: 36
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

#6

Post napisał: Huriel » 31 paź 2017, 19:06

Dokładnie tak, mimo zmiany sterowników problem wystąpił,testowałem na dwóch komputerach, problem identyczny.

Dodam że używam postprocesora G-code (mm)(*tap) i Mach3_4(MM)(*.TAP)

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5221
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#7

Post napisał: adam Fx » 31 paź 2017, 20:14

Została mechanika kable lub silnik (rzadko silniki się psują ) zacząłbym więc od mechaniki i kabli
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11
Posty: 36
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

#8

Post napisał: Huriel » 31 paź 2017, 20:50

Czy nie sądzisz że, jeśli byłoby coś z mechaniką to wiecej razy niż raz w dużym projekcie występowałoby przesunięcie na osi x?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5221
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#9

Post napisał: adam Fx » 01 lis 2017, 02:14

Tylko zgaduję , maszyny na oczy nie widziałem za to przypadki przycinania przrskakiwania co jakiś czas są mi znane
Wyłacz maszynę w miejscu awarii i ręcznie poruszaj ukłafę ocenisz organoleptycznie czy wszystkie osie chodzą równie płynnie
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11
Posty: 36
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

#10

Post napisał: Huriel » 01 lis 2017, 16:46

Myślałem jeszcze nad ustawieniem akceleracji silników w machu może tam...
Ustawione mam 315 kroków 2400 akceleracji i przyspieszenie 780 na osi x i y
na osi z 165 kroków 2400 akceleracji o 780 przyspieszenie. Być może nie wyrabia osi Z opuszczeniem i dla tego gubi X, dobrze myślę czy krążę jak dziecko we mgle?

P.S Adam super kanał na yt, poleciała subskrypcja ;]
Ostatnio zmieniony 01 lis 2017, 17:07 przez Huriel, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”