CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5226
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#11

Post napisał: adam Fx » 01 lis 2017, 16:57

Huriel pisze:dla tego się gubi Z
przecież problem dotyczy tylko X (tak wynikało z poprzednich postów)

jeśli działało zawsze i przestało to raczej przyczyna leży gdzie indziej ... jest szansa ze zmniejszeni rampy i posuwu przy G00 na jakiś czas zapewni spokojną pracę (widome jest że silnik wraz z większymi obrotami traci moment więc jeśli się gdzieś przycina maszyna a zmniejszy Fmax to jednocześnie silniki będą miały więcej siły co za tym idzie możliwe że pokonają opór mechaniki o ile winna jest własnie ona)
Huriel pisze:P.S Adam super kanał na yt, poleciała subskrypcja ;]
dzięki :cool:


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11
Posty: 36
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

#12

Post napisał: Huriel » 01 lis 2017, 17:08

Przepraszam poleciała edycja posta, ale jesteś szybki jak burza. Tak chodzi o X ;]

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7419
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#13

Post napisał: bartuss1 » 01 lis 2017, 18:06

jak po dłuzszym czasie, to pewnie nie dal opóznienia sygnału.


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11
Posty: 36
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

#14

Post napisał: Huriel » 01 lis 2017, 19:45

czyli czego i gdzie to jest? xD

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#15

Post napisał: atom1477 » 03 lis 2017, 14:21

Trzeba jeszcze ustawić odpowiednio długie impulsy sterujące wychodzące z LPT.
Domyślnie są ustawione jakieś krótkie.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7419
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#16

Post napisał: bartuss1 » 03 lis 2017, 17:40

tam gdzie ustawienia silników, 2 okienka na dole po prawej wpisujesz wartości np po 5 milisekund w oba pola, domyslnie zwykle jest 0.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 5226
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#17

Post napisał: adam Fx » 03 lis 2017, 20:09

Pytanie pomocnicze:
maszyna to Twoje działo czy kupna?
Kupna samoróbka czy firmowa?
czy problem jest od samego początku czy wystąpił dopiero po jakimś dłuższym czasie używania maszyny?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11
Posty: 36
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

#18

Post napisał: Huriel » 04 lis 2017, 01:53

Jeśli chodzi o Impuls kroku to w obu okienkach mam ustawione 0.
Adamie maszyna to działo kolegi (bardzo konkretna konstrukcja, mega stabilna), czyli kupna samoróbka.
Problem na początku nie występował, cnc posiadam od paru miesięcy ale dopiero teraz zacząłem ją intensywniej użytkować.

P.S Impuls Kroku 1-5; Kierunku 0-5, czy te wartości w mojej sytuacji gdy je zwiększę z domyślnego 0,0 mogą rozwiązać mój problem?

[ Dodano: 2017-11-04, 01:55 ]
atom1477 pisze:Trzeba jeszcze ustawić odpowiednio długie impulsy sterujące wychodzące z LPT.
Domyślnie są ustawione jakieś krótkie.
Czy chodzi o to samo o czym wspominał Bartuss1?

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#19

Post napisał: atom1477 » 04 lis 2017, 15:05

Huriel pisze:Czy chodzi o to samo o czym wspominał Bartuss1?
Nie pamiętam (a nie używam Macha tylko LinuxaCNC). Jak dasz printscreena z okna ustawień to Ci powiem.
Na pierwszy rzut oka to co innego bo a mówię o czasie trwania impulsów a Bartuss1 o opóźnieniu, ja mówię o ustawieniu które jest w µs, a Bartuss1 o jakimś ustawieniu w ms.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 11
Posty: 36
Rejestracja: 04 wrz 2017, 11:12
Lokalizacja: RYBNO

#20

Post napisał: Huriel » 04 lis 2017, 17:19

o to printscreen Obrazek
p.s sorry za foto dwu ekranowe, interesuje cie tylko pierwszy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”