CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Moderator: MODERATORZY

Awatar użytkownika

atom1477
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 983
Rejestracja: 21 kwie 2011, 09:58
Lokalizacja: ::

Re: CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy

#21

Post napisał: atom1477 » 08 lis 2017, 12:07

Nie da się dostatecznie powiększyć zdjęcia. Nie możesz wstawić tutaj na forum?


Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

Tags:


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 11
Posty: 19
Rejestracja: 04 wrz 2017, 10:12
Lokalizacja: RYBNO

Re: CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy

#22

Post napisał: Huriel » 08 lis 2017, 16:44

Po przełożeniu silnika z osi Z na X problem nadal występuje, więc sterownik i silnik nie jest źródłem problemu. Przeinstalowałem system i udało mi się złapać moment w którym występuję usterka. Silnik przestaje się obracać (ma tak jak by zachamowanie) a mach3 widzi jak cnc porusza osią X, i stąd te błędy na reliefach. Aby bardziej zobrazować problem wrzuciłem filmik na youtube.

Proszę zobaczcie:
https://www.youtube.com/watch?v=x1-s8WQ ... e=youtu.be

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy

#23

Post napisał: adam Fx » 08 lis 2017, 17:06

Sam widzisz że problem występuje w obrębi pewnego obszaru praca i wygląda na to że w tym miejscu maszyna ma ciężej dodatkowo masz maszynę uwalona pyłem o tym już pisałem przyjrzyj się mechanice bo jak tak pracujesz i pył ze smarem się połączy to masz świetny lepik. zdejmij silnik > kręcąc osią placami osią dojedź do tego miejsc gdzie się przycina > ocen czy nawet minimalnie idzie ciężej.
możesz też zmniejszyć posuw max i powtórzyć eksperyment - silnik kręci wolniej ma więcej siły
Radzę to wszystko wyczyścić (szczególnie śrubę i nakrętkę) i zabezpieczyć nawet prowizorycznie jakimś rękawem z folii czy czymś podobnym
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Huriel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 11
Posty: 19
Rejestracja: 04 wrz 2017, 10:12
Lokalizacja: RYBNO

Re: CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy

#24

Post napisał: Huriel » 08 lis 2017, 19:20

Adamie, maszyna była czyszczona całościowa, prze obróbce testowej nieco opyliło ją. (Ale dziekuje na pewno postaram się ją zabezpieczyć)
Przy zmianie silników kręciłem "sobą" śrubę i nic ciężej nie szło, w moim odczuciu. Posuwy zmniejszałem do miniumum i do bardzo szybkich i błąd podobny występował.

Kolejnym eksperymentem który wykonałem do przesunąłem ploter na osi X maksymalnie w prawo aż ślizgnął się na sprzęgle, w celu sprawdzenia czy ploter będzie miał opór w tym samym miejscu czy o podaną wartość którą się ślizgnął opór/błąd wystąpi wcześniej. Błąd wystąpił wcześniej.
W moim rozumowaniu pomyślałem natychmiast że jest ustawiony jakiś limit roboczy i dla tego silnik hamuje, ale domyślnie w machu3 żadnych limitów nie znalazłem.

Dodane 2 godziny :
Wezmę sobie rady do serca, być może moje niedbalstwo i zanieczyszczania doprowadziły do takiego stanu rzeczy. Muszę teraz wymyślić jak to ładnie zabezpieczyć, może jakieś patenty macie dla amatora?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: CNC Ploter gubi gubi krok w osi x po dłuższej pracy

#25

Post napisał: adam Fx » 11 lis 2017, 03:27

Najlepiej osłony z chin - zrobią na wymiar
Syf faktycznie może być w nakrętce czy łozysku.
Jeszcze jeden test - zmien ustawienie pinów w Mach tak by X był Y odwrotnie może to coś z portem albo transoptorami na płytce LPT o ile są jak błąd zostanie to mechanika jak się zmieni obstawiam płytę LPT ... Jaką masz tą płyte?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”