Ciśnienie przebijania - jak ustawić? Czy coś jest nie tak?

Pytanie świeżaka :) AS-6050

Dyskusje dotyczące przecinarek wodnych

Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 40
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Ciśnienie przebijania - jak ustawić? Czy coś jest nie tak?

#1

Post napisał: Brezniew » 11 maja 2020, 23:53

Witam wszystkich.
Maszyna tnie i ma się dobrze 8)
Mam pytanie jak się ustawia ciśnienie przebicia? Czegoś tu nie rozumiem.
Jak włączę w menu pompy (Accustream AS-6050) ustawianie ciśnienia to mogę przełączać pomiędzy ciśnieniem cięcia a ciśnieniem przebijania.
Niestety żadnego ciśnienia nie widać tylko na obydwóch ekranach wychodzi: >>>>>PSI
Podczas uruchomienia tej opcji na ułamek sekundy zamiast znaczków pojawia się 0 i zmienia się na to co wyżej.
Pokrętło regulacji ciśnienia cięcia reguluje ciśnienie na manometrze hydraulicznym i można mnożąc x20 wiedzieć jakie jest ciśnienie cięcia, natomiast pokrętło od regulacji ciśnienia przebijania nie zmienia nic.
Robię coś nie tak?
Podpowie ktoś?
Dzięki




Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 40
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Ciśnienie przebijania - jak ustawić? Czy coś jest nie tak?

#2

Post napisał: Brezniew » 14 maja 2020, 10:51

Chyba jednak coś jest nie tak.
Napiszę dla potomnych, że to jednak nie wynika z braku obycia z maszyną i braku doświadczenia (a może jednak) tylko coś nie działa.
Nie da się ustawić ciśnienia przebicia. Nie świeci się dioda z tyłu panelu regulacji na zaworze od ciśnienia przebijania tylko na górnym zaworze (zawsze) i pompa nie zrzuca ciśnienia w momencie załączania niskiego ciśnienia. Po włączeniu wody i kliknięciu niskiego ciśnienia z programu - woda przestaje lecieć na kilka sekund i potem znowu leci pod maksymalnym ciśnieniem. Tak samo nie działa czerwony przycisk na górnym zaworze od tyłu panelu z zaworami regulacji. Zamiana przedniej części zaworów miejscami (są takie same) też nic nie zmienia.
Wygląda to na usterkę elektryczną (chyba)
Szukam dalej.


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 40
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Ciśnienie przebijania - jak ustawić? Czy coś jest nie tak?

#3

Post napisał: Brezniew » 17 maja 2020, 11:21

Jeśli ktoś jeszcze czyta ten temat to napiszę co ustaliłem dalej.
Po przełączeniu na ekranie głównym pompy na opcję ustawienia ciśnienia przebijania i jednocześnie podając napięcie na przekaźnik od ciśnienia przebijania CR9 - wszystko działa elegancko. Jest regulacja ciśnienia tak jak być powinno.
Niestety ale PLC nie wysyła sygnału na przekaźnik.
PLC składa się z dwóch płytek drukowanych - "tylna" jest "wykonawcza" i jest sprawna ale nie dostaje sygnału od przedniej.
Może miał ktoś taki przypadek?
Czy jest opcja żeby np. program w pompie się wysypał?


Serwisjet
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 34
Rejestracja: 03 lis 2017, 19:58
Lokalizacja: Polska

Re: Ciśnienie przebijania - jak ustawić? Czy coś jest nie tak?

#4

Post napisał: Serwisjet » 18 maja 2020, 21:54

Nie wszystko da się naprawić zdalnie.


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 40
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Ciśnienie przebijania - jak ustawić? Czy coś jest nie tak?

#5

Post napisał: Brezniew » 19 maja 2020, 11:58

To fakt.
Dlatego się wkurzyłem i naprawiłem sam.
Można temat zamknąć :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Wodna / Water Jet”