Chińskie składaki i niespodzianka :)

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 327
Rejestracja: 08 maja 2007, 07:05
Lokalizacja: Chodzież

#111

Post napisał: piromarek » 09 maja 2017, 20:57

cześć.

A nie starczył by kranik, motylek na powietrzu ?
Nie jest to niepotrzebna komplikacja ?

Tak pytam. Bo pewnie też sobie dorobię.
Nie będzie Ci przeszkadzało, że smarka już po włączeniu obrotów, zanim jeszcze dojedziesz do materiału ?

Oczywiście, wtedy sam zawór jest obojętnie gdzie na dole, a małe włączniki na elastycznym cienkim przewodzie montuję gdzie mi wygodnie pod ręką. To prawda.

Za mało toczę i nie mam doświadczenia, czy rzeczywiście to jest opcja pożądana takiego odpalania elektrycznie, czy bardziej nas ograniczy i skończymy na włączaniu ręcznym.

pzdr



Tagi:

Awatar użytkownika

Pirat
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 225
Rejestracja: 12 lut 2017, 14:28
Lokalizacja: Lódź

#112

Post napisał: Pirat » 09 maja 2017, 21:00

Z tym zasilaniem na 24V to zawracanie gitary, bo żeby było bezpiecznie to tokarka też powinna mieć zasilanie na 24V.


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 327
Rejestracja: 08 maja 2007, 07:05
Lokalizacja: Chodzież

#113

Post napisał: piromarek » 09 maja 2017, 21:18

Witam.

Dla przykładu w tsb 20 tak właśnie jest, dla wydzielonego obwodu sterownia i chłodziwa.
Co prawda nie wszędzie 24V ale 220 jest podawane z transformatora bezpieczeństwa.

Oczywiście zasilanie samego silnika leci 3F prosto z elektrowni ale jest go mniej kablowo do przetarcia niż by to było bezpośrednio dla całej elektryki po zakamarkach.

Nie wiem jak w innych tokarniach ale wydaje się to być rozsądne.

Co prawda w moim chińskim wynalazku wszystko obiega maszynę bezpośrednio z sieci.
Ale jak już klient kupił jedną wiertarkę to już drugiej nie kupi, więc jak go ta pierwsza zabije to i tak straty nie będzie, bo kupić następnej i tak by nie kupił :-)

pozdrawiam

Awatar użytkownika

wader13
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 89
Rejestracja: 19 lis 2016, 16:42
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

#114

Post napisał: wader13 » 09 maja 2017, 21:18

Witajcie
A czy ktoś z forumowiczów próbował może zrobić podawanie chłodziwa za pomocą samochodowej pompki od spryskiwaczy ? Myślę pod kontem małej, hobbystycznej tokarki

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 44
Posty: 1343
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#115

Post napisał: Petroholic » 09 maja 2017, 21:50

piromarek pisze:A nie starczył by kranik, motylek na powietrzu ?
Starczyłby ale ja wygodny jestem :) Łatwiej pstryknąć niż przekręcić :D
piromarek pisze:Nie będzie Ci przeszkadzało, że smarka już po włączeniu obrotów, zanim jeszcze dojedziesz do materiału ?
Nie będzie bo obwód chłodzenia z włącznikiem po włączeniu tokarki ma same plusy:
- włączysz chłodzenie tylko jeśli tokarka chodzi czyli nie lejesz na marne
- przy zmianie elementu / noża / czymkolwiek innym po wyłączeniu obrotów chłodzenie samo się zamknie
- jak nie chcesz lać przed dojechaniem to klikasz dopiero jak dojeżdża na 1mm :)
Pirat pisze:Z tym zasilaniem na 24V to zawracanie gitary, bo żeby było bezpiecznie to tokarka też powinna mieć zasilanie na 24V.
Też tak mi się wydaje bo chwilowo nie mam 24V w garażu, za to mam nadprądowy i różnicówki plus uziemione urządzenie więc zabić mnie i tak nie zabije :D
piromarek pisze:Co prawda w moim chińskim wynalazku wszystko obiega maszynę bezpośrednio z sieci.
Ale jak już klient kupił jedną wiertarkę to już drugiej nie kupi, więc jak go ta pierwsza zabije to i tak straty nie będzie
U mnie każde urządzenie w garażu idzie bezpośrednio z sieci 3F poza światłem z 1F ale wszędzie mam zabezpieczenie na sieci... Po co dublować na urządzeniu?
wader13 pisze:A czy ktoś z forumowiczów próbował może zrobić podawanie chłodziwa za pomocą samochodowej pompki od spryskiwaczy ?
Pomysł sam w sobie nie jest głupi ale niestety ma wady:
- duże zużycie chłodziwa jeśli nie będzie w obiegu zamkniętym
- pompka sprysków nie jest stworzona do pracy ciągłej więc szybko padnie...


rdarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 880
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

#116

Post napisał: rdarek » 09 maja 2017, 21:56

wader13 pisze:Witajcie
A czy ktoś z forumowiczów próbował może zrobić podawanie chłodziwa za pomocą samochodowej pompki od spryskiwaczy ? Myślę pod kontem małej, hobbystycznej tokarki

Nasuwają mi się tutaj trzy problemy
1. Te pompki nie są samozasysające
2. Również nie są odporne na niektóre środki chemiczne np nie znoszą dwupropanolu nie wiem jak z olejem w chłodziwie.
3. Mogą nie przeżyć kilkugodzinnej pracy
jeśli pierwszy punkt to nie problem to 2 i 3 nalerzało by potestować

Do petroholic interesuje Cię elektrozawór - takie maleństwo SMC VQ110U-5MO?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 44
Posty: 1343
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#117

Post napisał: Petroholic » 09 maja 2017, 22:04

rdarek pisze:Do petroholic interesuje Cię elektrozawór - takie maleństwo SMC VQ110U-5MO?
Pneumatyka w automatyce to dla mnie na razie pole do nauki także - fota, przyłącza i parametry pracy wskazane łopatologicznie :D Masz taki na handel czy polecasz kupić?


rdarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 880
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

#118

Post napisał: rdarek » 09 maja 2017, 22:22

Petroholic pisze:
rdarek pisze:Do petroholic interesuje Cię elektrozawór - takie maleństwo SMC VQ110U-5MO?
Pneumatyka w automatyce to dla mnie na razie pole do nauki także - fota, przyłącza i parametry pracy wskazane łopatologicznie :D Masz taki na handel czy polecasz kupić?
Jest naprawdę malutki ale zdjęcia jutro bo piszę już z nieporęcznego telefonu. Parametrów nie znam jest z odzysku z jednej z moich byłych maszyn i jest to oferta tylko dla Ciebie :mrgreen: gratis :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 44
Posty: 1343
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#119

Post napisał: Petroholic » 09 maja 2017, 22:35

Gratis to dzisiaj nawet w ryj nie można dostać bo później dentysta kosztuje :D

Przy następnej okazji się odwdzięczę :wink:

W wolnej chwili zobacz parametry (zasilanie cewki i gwint przyłączy) - nic pilnego także na spokojnie :)


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 327
Rejestracja: 08 maja 2007, 07:05
Lokalizacja: Chodzież

#120

Post napisał: piromarek » 09 maja 2017, 22:59

230 V zdublowane przez obwód zasilany z uzwojenia wtórnego trafo bezpieczeństwa, powoduje że w przypadku przetarcia izolacji nie mamy kontaktu z fazą.

Co za tym idzie nie popłynie prąd przez ciało do ziemi.

Taki jest sens tego zabezpieczenia przeciwporażeniowego. To coś innego niż bezpieczniki.
Uwierz, w układzie idealnym może bez sensu, w prawdziwej maszynie i działaniu na różnym poziomie skupienia, lepiej jak zabezpiecza nas bezduszna idea niż nasza uwaga.

edit:
trochę głupio to zabrzmiało.
To nie moje nauki tylko taka własna obserwacja :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”