Chińskie DRO

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

Adam Domański
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 21
Posty: 264
Rejestracja: 04 lut 2008, 20:26
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Chińskie DRO

#241

Post napisał: Adam Domański » 14 lip 2019, 15:29

Na pewno bardziej pomoże niż zaszkodzi. :wink:



Tagi:

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1608
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Chińskie DRO

#242

Post napisał: rc36 » 14 lip 2019, 17:56

Adam Domański pisze:Na pewno bardziej pomoże niż zaszkodzi. :wink:

Z tym stwierdzeniem można by dyskutować, ja akurat spieprzyłem detal przez DRO, mianowicie nie zliczał mi mikro przesunięć suportu. Skutek był taki że otwór detalu był o 0,08mm większy niż powinien, poprawiłem montaż liniału po chińczykach (zmniejszyłem naprężenia tu i tam) i niby jest dobrze, a jak robię coś na gotowo to przykładam czujnik zegarowy lub patrzę na podziałkę przy korbce.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Posty: 8751
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Chińskie DRO

#243

Post napisał: RomanJ4 » 14 lip 2019, 20:56

nie chcę kolegi martwić, ale o ile sie nie mylę to patrząc zestaw funkcji - wiercenie obwód, wiercenie ukośne linii, obróbka pochyłej płaszczyźnie, obróbka łuku kołowego itd
Obrazek
te jest dedykowane bardziej dla frezarki niż tokarki, jedynie funkcja R/D(promień/średnica) jest tokarska. Fakt że wg producenta niby można ją do tokarki zastosować("funkcja tokarki (dopasowanie)" - cokolwiek to znaczy), ale typowej funkcji dla tokarki - toczenie stożka- nie mają
Obrazek
Obrazek
https://www.sierramachinetools.com/prod ... 1-5m-lathe
którą mają uniwersalne
Obrazek
Obrazek
No chyba, że instrukcja podaje pod inną konfiguracją przycisków...
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1608
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Chińskie DRO

#244

Post napisał: rc36 » 14 lip 2019, 23:28

Ja nic o stożkach nie pisałem, ja nawet nie potrafię ustawić najprostszych funkcji w tym odczycie i nikt mi nie potrafi lub nie chce pomóc, tu jest temat gdzie piszę w czym problem. odczyt-cyfrowy-nie-dziala-jak-nalezy-t99838.html

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Posty: 8751
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Chińskie DRO

#245

Post napisał: RomanJ4 » 15 lip 2019, 13:59

Daj zdjęcie panelu, bo jak przeglądam różne instrukcje(ang.) do SDS6V2 to sa rózne wersje które maja nieidentyczne przyciski funkcyjne ( :?: )
To ta instrukcja którą masz?
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... D0qdD14rQo

wg tej instrukcji https://atrump.com/images/tech_support/ ... O_Sino.pdf
https://boltontool.com/pdf/SINO%202%20Axis_DRO.pdf
może cały pic polega na tym, że ustawiając wstępnie czytnik masz już DIR(średnicę) w osi /osiach, a naciskając TOOL przełączasz na promień(Radius),
Obrazek

bo znalazłem taki opis funkcji przycisku TOOL
Key for input 200 tool storeroom
Key for radius
Klucz do magazynu narzędzi 200 wejść
Klucz do promienia
nie jestem jednak pewien czy to nie odnosi się do promienia okręgu dla frezarki, ale być może że w konfiguracji dla tokarki to inaczej przełącznik R/D, bo w widoiku paneli nie ma R/D a TOOL jest.
Obrazek
Może popróbuj go(TOOL) nacisnąć, lub kombinację Oś X+TOOL, (być może przed lub po TOOL klikając na SIFT który w V2 zmienia chyba funkcje w TOOL
Obrazek
("Klawisz funkcyjny do filtrowania danych- ma tylko odczyt SDS6-2V")

inna instrukcja
http://www.boltontools.net/pdf/SDS6ZX45.pdf

STOŻKI
Funkcja POMIARU kąta wytoczonego już stożka (a nie do toczenia stożka !), ewentualnie pomiaru jednej ze średnic(stożka ściętego) kiedy bazową znamy. Jeśli wytoczymy stożek na tokarce, to tą funkcją Obrazek możemy zmierzyć dokładny jego kąt.
(zamieszczam scren z oryginalnej strony, bo te tłumaczenie rzeczywiście jest rozmazane i nie widać istotnych szczegółów).
Obrazek
Do tego pomiaru w imaku należy umocować czujnik zegarowy lub diatest(im dokładniejszy tym dokładniej zmierzymy kąt) który będzie nam określał odchyłkę punktu pomiaru → przy obu pomiarach czytnika (liniałami na stożku) wskazanie zamocowanego w imaku czujnika dotykającego stożka musi pokazywać "0" by pomiar wg liniału był prawidłowy.
1 • Najpierw ustalamy bazę("0") pomiaru dotykając czujnikiem stożek w dowolnym punkcie A(większa średnica) tak by czujnik pokazał nam "0"
Obrazek
2 • naciskamy przycisk Obrazek
czytnik powinien pokazać nam zera w osiach i "MEASURE" (pomiar) w trzecim(Z/Zo).
Obrazek

3 • przesuwasz czujnik do drugiego punktu → B (mniejsza średnica) o dowolną odległość od A (w osi symetrii stożka Y - na rysunku pokazano akurat 8,5), dosuwasz czujnik do stożka tak by wskazał znowu "0", czytnik pokaże przesunięcia w osiach X i Y odczytane przez liniały, np jak na rysunku stożka
Obrazek

4 • naciskasz przycisk ENTER by komputer wyliczył kąt stożka i kąt tworzącej stożka(czyli 1/2 kąta stożka)według odczytów z osi X i Y, wyświetlacze pokażą:
Obrazek
gdzie czytnik X pokaże kąt stożka, czytnik Y kąt tworzącej, a trzeci (Z/Zo) pokazuje obliczoną wielkość "ANGLE" czyli "KĄT"
5 • Aby wyjść z pomiarów stożka naciśnij ponownie Obrazek

Ważna uwaga !!
Przed pomiarem kąta stożka metoda pomiaru osi czytnika musi być przestawione w tryb "ALE" (wartości absolutne)

przeczytaj jeszcze to
http://www.sklep.doobrabiarek.pl/pl/p/C ... 2-osie/616

Dodane 1 godzina 37 sekundy:
Według tej z kolei "SEL" a nie DIR oznacza średnicę... (tylko dla konfiguracji dla TOKARKA i tylko dla osi X)
https://boltontool.com/pdf/SINO%202%20Axis_DRO.pdf

Obrazek
Przełączanie promienia / średnicy (dostępne tylko na osi X) odbywa się poprzez naciśnięcie
X→½
Powtarzanie tej sekwencji spowoduje odwrócenie
przełącznik. W trybie średnicy SEL zostanie podświetlony pod wyświetlaczem osi X.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1608
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Chińskie DRO

#246

Post napisał: rc36 » 15 lip 2019, 20:21

Daje zdjęcie mojego panelu
Obrazek
RomanJ4 pisze:To ta instrukcja którą masz?
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... D0qdD14rQo

Tak mam taką samą instrukcję, przy osi X i Y wyświetla się napis DIR i w dwóch osiach pokazuje wymiar po średnicy. Nie mogę dociec co zrobić żeby w jednej osi pokazywało średnicę a w drugiej promień.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Posty: 8751
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Chińskie DRO

#247

Post napisał: RomanJ4 » 15 lip 2019, 23:07

A nie próbowałeś np nastawić dla wskazań Y funkcji → 1/2 ? Według jednej z instrukcji powtarzanie 1/2 przełącza cyklicznie między D na R i z powrotem..
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1608
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Chińskie DRO

#248

Post napisał: rc36 » 15 lip 2019, 23:11

Próbowałem, ale bez skutku inne kombinacje też próbowałem i lipa.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”