Chińskie CNC 3040t

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
rabaj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 8
Rejestracja: 13 mar 2014, 19:31
Lokalizacja: Włodawa

Chińskie CNC 3040t

#1

Post napisał: rabaj2 » 07 kwie 2017, 22:57

Witam,
Potrzeba mi informacji na temat tego jak podłączyć sterownik do Chińskiej maszynki do laptopa który nie ma portu szeregowego. Powiem więcej, w sterowniku jest port USB i mój komputer widzi sprzęt po podłączeniu ale nie umie go ruszyć i nie mam pojęcia jak sparować te dwa sprzęty ze sobą. Nadmienię jeszcze że planuję używać Macha to sterowania maszyną chyba że ktoś mi poleci coś dobrego. najbardziej mi zależy na frezowaniu w 4 osiach w miękkim drewnie.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 08 kwie 2017, 15:41

a czy to usb to nie jest tylko gniazdo "serwisowe?".
I don't like principles, I prefer prejudices


logopeda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 237
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:31
Lokalizacja: Ostrzeszów

#3

Post napisał: logopeda » 09 kwie 2017, 00:48

W Twojej maszynce siedzi zapewne podobna płytka lub któryś z jej klonów. Podłącza się to bez instalacji a do katalogu Mach3/plugins wrzucasz wtyczkę w postaci pliku *.dll (ja akurat mam plik rnrmotion.dll) więcej tutaj:https://www.buildyourcnc.com/Documents/ ... Manual.pdf
Dodam, że działa bez zastrzeżeń...


Autor tematu
rabaj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 8
Rejestracja: 13 mar 2014, 19:31
Lokalizacja: Włodawa

#4

Post napisał: rabaj2 » 09 kwie 2017, 16:06

logopeda pisze:W Twojej maszynce siedzi zapewne podobna płytka lub któryś z jej klonów. Podłącza się to bez instalacji a do katalogu Mach3/plugins wrzucasz wtyczkę w postaci pliku *.dll (ja akurat mam plik rnrmotion.dll) więcej tutaj:https://www.buildyourcnc.com/Documents/ ... Manual.pdf
Dodam, że działa bez zastrzeżeń...
A czy to będzie też działać na windows 7 64 bit?


logopeda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 237
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:31
Lokalizacja: Ostrzeszów

#5

Post napisał: logopeda » 10 kwie 2017, 10:10

Na 100% - u mnie w tej chwili jest win 10 64 bit.....


Autor tematu
rabaj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 8
Rejestracja: 13 mar 2014, 19:31
Lokalizacja: Włodawa

#6

Post napisał: rabaj2 » 10 kwie 2017, 21:16

logopeda pisze:Na 100% - u mnie w tej chwili jest win 10 64 bit.....
Ja niestety mam jakiś problem. komputer Cięgle nie może odszukać sterowników do kontrolera i jak mniemam przez to nie jest w stanie ruszyć też i mach. zdaje mi się że robiłm szystko zgodnie z instrukcją w tym pliku i niestety nie działa mi nadal. Czy ktoś coś jest w stanie poradzić na to?


logopeda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 237
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:31
Lokalizacja: Ostrzeszów

#7

Post napisał: logopeda » 10 kwie 2017, 21:36

odkręć śrubki i pokaż zdjęcie kontrolera - będziemy dalej działać...bo tak nie wiemy z czym mamy do czynienia.
komputer nie ma Tobie niczego znajdować! pisałem że podłącza się to bez instalacji..


Autor tematu
rabaj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 8
Rejestracja: 13 mar 2014, 19:31
Lokalizacja: Włodawa

#8

Post napisał: rabaj2 » 10 kwie 2017, 21:56

Szczerze to nie do końca wiem dla której płytki mam zrobić zdjęcie. przesyłam więc jakichś kilka zdjęć tego ustrojstwaObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


logopeda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 237
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:31
Lokalizacja: Ostrzeszów

#9

Post napisał: logopeda » 10 kwie 2017, 22:00

no to teraz już wiemy "że to nie to" o czym piszę....:(
pstryknij jeszcze fotkę "tylniej ścianki"....


Autor tematu
rabaj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 8
Rejestracja: 13 mar 2014, 19:31
Lokalizacja: Włodawa

#10

Post napisał: rabaj2 » 10 kwie 2017, 22:08

dance1 pisze:a czy to usb to nie jest tylko gniazdo "serwisowe?".
Czy wiesz może coś na temat takiego sterownika? czy uda mi się z nim dojść do ładu i składu czy będzie z nim dużo roboty zanim maszyna mi ruszy? początkowo komputer nic nie widział potem pojawił się nowy sprzęt cnc usb controller ale sterowników nie był w stanie zainstalować więc mach nic nie ruszył natomiast jak zainstalowałem program od chińczyka na płycie co był to silniki chodziły ale poza prostymi kieszeniami które w tym programie się tworzy to jak wygenerowany kod nc wkleiłem to sie wysypywał. Dlatego wolał bym do macha się udać ale on nie chce ze mną współpracować. wiesz coś na ten temat albo ktokolwiek inny?

[ Dodano: 2017-04-10, 22:10 ]
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”