Centrum tokarskie ST-20Y centralny punkt osi X problem

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
ppll
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 60
Rejestracja: 10 mar 2008, 20:40
Lokalizacja: WLKP

Centrum tokarskie ST-20Y centralny punkt osi X problem

#1

Post napisał: ppll » 27 sty 2013, 06:56

Witam pracuje na w/w centrum i mam problem z osią x mianowicie nie mozna ustawić punktu centralnego np dla wiertła .Oczywiscie z osią Z nie ma problemu bo jest sonda ale jesli chodzi o X definiujac go przez F2 na pulpicie (central line) niestety zjezdrza mocno poza oś detalu czy ktoś moze mi pomóć? .Dodam iz nie przywiazywałem do tego uwagi na razie bo noże namierza sonda i X i Z .A teraz czas na wiercenie i X0 widzi mocno poniżej detalu Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi .



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 7012
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 27 sty 2013, 10:24

.... czasami dzwona nie miałeś? :smile:

Miałem to samo , a z problemu wyszedłem doraźnie (do czasu przybycia Serwisu i wykonaniu geometrii).
Zamontuj w oprawce VDI na tulejki ER szlifowany trzpień (może to być również kołek ustalający).
Dokonaj pomiaru w osi ,,X'' , czyli klik klawisz F2.
Zjedź głowicą na ,,X0. '' (patrz wartości maszynowe) , zamontuj na statywie magnetycznym czujnik zegarowy i ,,przyklej'' go do uchwytu tokarskiego dociskając jednocześnie końcówkę czujnika do kołka / trzpienia.
Ustaw na czujniku ,,0'' i wykonuj uchwytem tokarskim ruchy obrotowe wodząc czujnikiem wokół trzpienia.
Obserwuj wskazana czujnika (będzie latał) ..... , reguluj osią ,,X'' do momentu , gdy czujnik w trakcie obrotu wokół kołka / trzpienia będzie wskazywał (patrz; ,,godz 6.00 i 12.00'') wartość ,,0''.
Po tej regulacji (współosiowości trzpienia / kołka do uchwytu tokarskiego) porównaj wartości maszynowe z wartościami po kliknięciu klawisza F2 i zastąp je wpisując w offsecie narzędzia.

.... mam nadzieję , że wytłumaczyłem tę kwestię dobrze. :razz:

Mariusz.


wlkp!!!
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2012, 23:03
Lokalizacja: wlkp

#3

Post napisał: wlkp!!! » 27 sty 2013, 11:03

mam nadzieję że dzwona nie miałeś!
jeśli nie to pamiętaj o Y żeby jego wartość przy wierceniu wynosiła 0 (nawet w programie 0 ), jak w handle jogu wybierasz oś X i naciskasz F2 to nie ma bata musi być dobrze!!!!
p.s. sprawdź jeszcze w ofsetach przy narzędziu czy nie masz korekcji w -X jakieś wpisanej może dlatego zjeżdża poniżej-(sprawdź jeszcze raz Y)

a jak dzwon był posłuchaj "wzór" i dzwoń do serwisu
PL


Autor tematu
ppll
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 60
Rejestracja: 10 mar 2008, 20:40
Lokalizacja: WLKP

#4

Post napisał: ppll » 27 sty 2013, 11:23

dzwona nie było y0 oczywiscie zdefiniowane x napewno nie w minusie noze namierzone przez sonde skrawają idealnie a moze by tak noz ustawic na x0 i zczytac wartosc maszynową X0 i przepisac i wprowadzic dla wiertła ?


wlkp!!!
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2012, 23:03
Lokalizacja: wlkp

#5

Post napisał: wlkp!!! » 27 sty 2013, 11:38

jak zrobisz tak jak piszesz to pozycja maszynowa jest przypisana przez parametr jak pamiętam 64 czyli jest to samo jak naciśniesz F2 ew. możesz sobie sprawdzić czy F2 ma taką samą wartość jak pozycja maszynowa przez ciebie sprawdzona na czujnik będąc w osi!!!
ps noze do toczenia to noże a wiertło to wiertło oś musisz sprawdzić mając czujnik na uchwycie tak jak pisał wzór

jesli będziesz w osi czujnikiem i wart. maszynowa będzie inna niż przypisywana przez F2 to dzwoń po serwis!!! wtedy się wszystko okaże...
PL

Awatar użytkownika

-=JaNeK=-
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 265
Rejestracja: 23 kwie 2008, 22:34
Lokalizacja: WarSZawkA

#6

Post napisał: -=JaNeK=- » 29 sty 2013, 12:37

Jaka masz głowicę w tej ST20Y? VDI, hybrydowa (pół VDI pół BOT) czy BOT?

VDI
- naciśnięcie F2 powinno przypisać dobrą pozycję - jeśli tego nie robi to masz źle ustawione spindle center (jeśli maszyna na gwarancji to serwis)

Hybryda
- F2 działa tylko dla oprawek VDI dla BOT trzeba sobie zmierzyć czujnikiem

BOT
- F2 powinno działać, pamiętaj tylko aby najpierw ustawić dobrze oprawkę (jeździsz po górze czujnikiem)
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne

Instrukcje HAAS są dostępneTU


BodzioT
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 15
Rejestracja: 25 lis 2006, 21:02
Lokalizacja: kraków

#7

Post napisał: BodzioT » 02 lut 2013, 21:12

WZÓR pisze:.... czasami dzwona nie miałeś? :smile:

Miałem to samo , a z problemu wyszedłem doraźnie (do czasu przybycia Serwisu i wykonaniu geometrii).
Zamontuj w oprawce VDI na tulejki ER szlifowany trzpień (może to być również kołek ustalający).
Dokonaj pomiaru w osi ,,X'' , czyli klik klawisz F2.
Zjedź głowicą na ,,X0. '' (patrz wartości maszynowe) , zamontuj na statywie magnetycznym czujnik zegarowy i ,,przyklej'' go do uchwytu tokarskiego dociskając jednocześnie końcówkę czujnika do kołka / trzpienia.
Ustaw na czujniku ,,0'' i wykonuj uchwytem tokarskim ruchy obrotowe wodząc czujnikiem wokół trzpienia.
Obserwuj wskazana czujnika (będzie latał) ..... , reguluj osią ,,X'' do momentu , gdy czujnik w trakcie obrotu wokół kołka / trzpienia będzie wskazywał (patrz; ,,godz 6.00 i 12.00'') wartość ,,0''.
Po tej regulacji (współosiowości trzpienia / kołka do uchwytu tokarskiego) porównaj wartości maszynowe z wartościami po kliknięciu klawisza F2 i zastąp je wpisując w offsecie narzędzia.

.... mam nadzieję , że wytłumaczyłem tę kwestię dobrze. :razz:

Mariusz.
Dobra technika z tym ze trzeba pamiętać ze jest obarczona błędem ok 0.5 mm jak nie większym. Wszystko od bardzo wielu czynników
Idealnie rzne głupa

pomaga mi w tym wykrawarka laserowa TRUMPF TCL 3030

Awatar użytkownika

ryby007
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 430
Rejestracja: 04 cze 2007, 18:49
Lokalizacja: Mogilno

#8

Post napisał: ryby007 » 03 lut 2013, 14:17

Więc bądź dobry i podziel się wiedzą dlaczego tak jest lub/i tak uważasz (kto pyta nie błądzi :twisted: )
:mrgreen:


kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 442
Rejestracja: 11 mar 2008, 10:22
Lokalizacja: B-ce

#9

Post napisał: kaleena » 04 lut 2013, 08:04

Zastosuj się porad kolegi WZÓR. Jeżeli "0" nie powtarza się na przeciwległych gniazdach, trzeba korygować głowicę (luzując śruby mocujące i dopukiwać). U nas jest Sl-10, ale chyba będzie podobnie.

Korekta osiowości w tokarce HAAS SL-10

1) Zakładka SETTINGS:
Parametr 7 na OFF i ENTER
2) Wejść na zakładkę ALARM i napisać DEBUG, wcisnąć ENTER
3) Wcisnąć POSITIONS i potem PAGE UP aż do strony POŁOŻEŃ
AKTUALNYCH i odczytać pozycję
4) Wcisnąć wyłącznik awaryjny
5) W zakładce PARAMETERS wpisać do PARAMETRU 254 odczytaną
pozycję i wcisnąć ENTER
6) Wyłączyć i włączyć maszynę


wlkp!!!
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2012, 23:03
Lokalizacja: wlkp

#10

Post napisał: wlkp!!! » 05 lut 2013, 23:48

w ST nie można regulowć sprzęgła na głowicy! nie ma takiej opcji!!! sprzęgło "Hirta" jest stałe!!!są małe myki jak szybko ustawić maszynę po kolizji!!!
NIESTETY WIEDZĄ TO TYLKO NIELICZNI!! RESZTA RUSZA FABRYCZNE USTAWIONE WRZECIONO (NAWET JAK JEST PROSTE)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 2013-02-05, 23:54 ]
A WTEDY D... KĄT OPRAWKI OSI X JAKOŚ DZIWNIE SIĘ NIE ZGADZA!
NO CHYBA ŻE BYŁ zajeb...y DZWON!!! ALE DZLACZEGO WRZECIONO NA TRZPIENIU JEST PROSTE????????????????????????????????
POZOSTAWIE TO DO DYSKUSJI.
CHETNIE POCZYTAM OPINI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I ODP..........................

[ Dodano: 2013-02-05, 23:59 ]
Dobra technika z tym ze trzeba pamiętać ze jest obarczona błędem ok 0.5 mm jak nie większym. Wszystko od bardzo wielu czynników


Z CHĘCIĄ PODYSKUTUJĘ!!!!!
pEWNIE PODSTAWY DEOMETRII I SIĘ KŁANIAJĄ.... LECZ 0.5MM ???
CZEKAMY NA FORUM NA TWOJE SUGESTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PL

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”