Centrum tokarskie ST-20Y centralny punkt osi X problem

Dyskusje na temat maszyn HAAS

BodzioT
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 15
Rejestracja: 25 lis 2006, 21:02
Lokalizacja: kraków

#11

Post napisał: BodzioT » 12 lut 2013, 23:16

Dlaczego błąd może wynieś nawet 0,5 mm otóż podstawa magnetyczna przyczepiona do wrzeciona ma tendencje do uginania a co za tym idzie fałszuje pomiar.

Ja używałem 2 technik

- Mniej dokładna czyli zamiast magnesu używałem nagwintowanego trzpienia zamocowanego w szczękach uchwytu do którego przykręcałem ramie czujnika
- oraz bardziej dokładana czyli czujnik zamocowany w trzpieniu kontrolnym do badania wrzeciona.
Trzeba też pamiętać ze im dłuższe ramie tym pomiar jest niedokładniejszy. w dodatku trzeba używać czujników o jak najmniejszej sile sprężyny. Z czterech czujników 0,02 jakie miałem tak naprawdę ufałem tylko jednemu

Zmierzona różnica pomiędzy pierwszą techniką a zamocowaniem przy pomocy statywu magnetycznego wynosiła ponad 0.1 mm a czasem nawet 0.2 mm oczywiście mierzona na trzpieniu kontrolnym w uchwycie narzędziowym.
Kiedyś też próbowałem ustawić Spindle center przy pomocy stożka uchwytu ER (brak odpowiedniego trzpienia) i po kontroli błąd wyniósł ok 0,2 mm . Z doświadczenia też wiem ze szlifowany trzpień zamontowany w uchwycie ER może mieć bicie ok 0,1 (ustawanie sondy narzędzia w frezarkach)
Pamiętajcie także ze błąd w przypadku 1 narzędzia może wynieś 0.02 mm a następnych 0,07

Co do ustawianie cęntryczności (sprzegło ) a potem samego spidle center to w SL ustawia się to przy pomocy młotka (jak ktoś chce szczegóły to zapraszam) a w przypadku ST centyczność jest nie regulowana a Spinde center ustawia się przesuwając wrzeciono :wink:

zapomniałem dodać ze jeśli tokarka ma narzędzia napędzane to trzeba też pamiętać o równoległości osi narzędzia do "X" bo w przeciwnym wypadku będzie wiercił nieosiowo

Przez 4 i pół roku byłem serwisantem Haas w firmie Ablanalp i możecie mi wierzyć mi ze ustawiłem wiele razy spindle center na SL i ST


Idealnie rzne głupa

pomaga mi w tym wykrawarka laserowa TRUMPF TCL 3030

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 7055
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#12

Post napisał: WZÓR » 13 lut 2013, 09:13

BodzioT pisze:... Zmierzona różnica pomiędzy pierwszą techniką a zamocowaniem przy pomocy statywu magnetycznego wynosiła ponad 0.1 mm a czasem nawet 0.2 mm oczywiście mierzona na trzpieniu kontrolnym w uchwycie narzędziowym.
Kiedyś też próbowałem ustawić Spindle center przy pomocy stożka uchwytu ER (brak odpowiedniego trzpienia) i po kontroli błąd wyniósł ok 0,2 mm . Z doświadczenia też wiem ze szlifowany trzpień zamontowany w uchwycie ER może mieć bicie ok 0,1 (ustawanie sondy narzędzia w frezarkach) ...
Nie każdy posiada oryginalny trzpień kontrolny (.... ja mam :razz: ) , więc moja propozycja doraźnej naprawy była taka , a nie inna....
WZÓR pisze:... czasami dzwona nie miałeś? :smile:

Miałem to samo , a z problemu wyszedłem doraźnie (do czasu przybycia Serwisu i wykonaniu geometrii).
Zamontuj w oprawce VDI na tulejki ER szlifowany trzpień (może to być również kołek ustalający)....
... zapomniałem dodać ze jeśli tokarka ma narzędzia napędzane to trzeba też pamiętać o równoległości osi narzędzia do "X" bo w przeciwnym wypadku będzie wiercił nieosiowo ...
... ale to reguluje się na kołku zamocowanym w głowicy narzędziowej za pomocą tych śrubek ;

http://zapodaj.net/850e20f0d042d.jpg.html

:arrow: http://www.tml-technologie.pl/download/sl20-sl-30.pdf

Mariusz.


BodzioT
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 15
Rejestracja: 25 lis 2006, 21:02
Lokalizacja: kraków

#13

Post napisał: BodzioT » 13 lut 2013, 22:58

WZÓR pisze:
BodzioT pisze:... Zmierzona różnica pomiędzy pierwszą techniką a zamocowaniem przy pomocy statywu magnetycznego wynosiła ponad 0.1 mm a czasem nawet 0.2 mm oczywiście mierzona na trzpieniu kontrolnym w uchwycie narzędziowym.
Kiedyś też próbowałem ustawić Spindle center przy pomocy stożka uchwytu ER (brak odpowiedniego trzpienia) i po kontroli błąd wyniósł ok 0,2 mm . Z doświadczenia też wiem ze szlifowany trzpień zamontowany w uchwycie ER może mieć bicie ok 0,1 (ustawanie sondy narzędzia w frezarkach) ...
Nie każdy posiada oryginalny trzpień kontrolny (.... ja mam :razz: ) , więc moja propozycja doraźnej naprawy była taka , a nie inna....
i jest dobra, czego nie zanegowałem napisałem tylko ze w może być obarczona błędem i to dość dużym.
WZÓR pisze:
... zapomniałem dodać ze jeśli tokarka ma narzędzia napędzane to trzeba też pamiętać o równoległości osi narzędzia do "X" bo w przeciwnym wypadku będzie wiercił nieosiowo ...
... ale to reguluje się na kołku zamocowanym w głowicy narzędziowej za pomocą tych śrubek ;

http://zapodaj.net/850e20f0d042d.jpg.html

:arrow: http://www.tml-technologie.pl/download/sl20-sl-30.pdf

Mariusz.

W przypadku SL nie masz ww kołka co nawet widać na PDF-ie.
Co do ST nie mam pewności bo nie naprawiałem tej maszyny z narzędziami napędzanymi i osią "Y" gdyż to była nowość nie dostępna jeszcze w Europie

Teraz przypatrzyłem się tematowi i generalnie w ST20Y Spidle center ustawia się parametrami i w tym przypadku nie trzeba ruszać wrzeciona ( w odróżnieniu od zwykłej ST ) ale musiałbym poszukać czy mam film szkoleniowy
Idealnie rzne głupa

pomaga mi w tym wykrawarka laserowa TRUMPF TCL 3030

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 7055
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#14

Post napisał: WZÓR » 14 lut 2013, 11:38

BodzioT pisze:... W przypadku SL nie masz ww kołka co nawet widać na PDF-ie. ...
Kupuje się jego luzem i montuje w odpowiednim miejscu na głowicy.
W oprawce masz dwa broki , którymi ustawiasz kąt.

http://www.accmfg.com.au/products/drive ... -20-sl-30/

http://www.accmfg.com.au/products/drive ... -15-tl-25/

Mariusz.


BodzioT
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 15
Rejestracja: 25 lis 2006, 21:02
Lokalizacja: kraków

#15

Post napisał: BodzioT » 17 lut 2013, 16:10

ciekawy patent.

Pozostaje jednak pytanie czy zakres regulacji jest wystarczający bo przecież jest jeszcze kołek ustalający.
Nie wspomnę również że prostopadłość osi narzędzia do osi "X" ma wpływ na to czy ostrze narzędzia jest w osi detalu. A często podczas pracy z konikiem narzędzia są mocno wysunięte, a to przy wrednych materiałach powoduje paskudne drgania. Wiem ze jestem trochę dziwny ale wielokrotnie walczyłem z maszynami bo toczyły nie tak albo ze łamały wiertła lub gwintowniki a to po często jest wina geometrii maszyny
Idealnie rzne głupa

pomaga mi w tym wykrawarka laserowa TRUMPF TCL 3030

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 7055
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#16

Post napisał: WZÓR » 17 lut 2013, 16:51

BodzioT pisze:ciekawy patent.

Pozostaje jednak pytanie czy zakres regulacji jest wystarczający bo przecież jest jeszcze kołek ustalający. ....
..... i w praktyce regulacja na tym kołku przeważnie się kończy. :wink:

http://www.heimatecinc.com/sites/defaul ... eTools.pdf

Mariusz.


wlkp!!!
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2012, 23:03
Lokalizacja: wlkp

#17

Post napisał: wlkp!!! » 23 lut 2013, 23:12

bzdura!!!!
jeżeli w ST masz proste wrzeciono (czyli łopatologicznie... nie dostało) to nie trzeba ruszać wrzeciona!!!
... i niestety czego wcześniej nie chciałem pisać -to napisze- jeżeli kąty w Z i X są ok i czoło wrzeciona OK a spindle center się nie zgadza to??? ...wystarczy równolegle przesunąć wózki na Z (od siebie lub do) przesunąć do osi wrzeciona i tyle... jeszcze musisz się troche przetrzeć w tych tematach...ale zaznaczam to tylko moje zdanie i wiem że się da... a nie że trzeba od razu ruszać wrzeciono...PAMIETAJ!!! w tokarce wrzeciono nie "strzelone" to BAZA!!!(chyba że po kraszu przesuneło się równolegle i prostopadle do mocowania śrub wrzeciona ale to się NIE ZDAŻA!!!)

co cdo pomiaru podstawka magnetyczna i uchwyt - nie będę się wypowiadał BO TAK SIĘ NIE ROBI-brak fachowości do tematu!!!
co do trzpienia zamocowanym (jak rozumiem z tych postów) następna bzdura!!! trzpień kontrolny wycentrowany sprawdzamy tylko czt wrzeciono jest proste i czy prowadnice wg. wrzeciona są proste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bicie na sztywno czujnika (czy to tulejka w uchwycie czy trzpień) wg. wrzeciona nie wpływa zbytnio na pomiar...TO JEST STAŁY SZTYWNY PUNKT KTÓRY OBRACA SIE WOKÓŁ WŁASNEJ STAŁEJ OSI) jeżeli łożyska śą całe...

...i znowu nieliczni, przyszli,obecni, niedoszli, i już Ci którzy byli się czegoś nauczyli...chyba żed nie...lub czegoś nie wiem... poprawcie MNIE!
to tak w skrócie, bo na temat geometrii w maszynach różnego typu to by można epopeje napisać!!! podejżewam że serwisanci i osoby które na tym zęby zjadły tu mogą się wypowiedzieć!
pozdrawiam

[ Dodano: 2013-02-23, 23:19 ]
p.s.w ST-Y masz rację sprzężeniem dwóch si X i Y można łatwo ustawić spindle center!!! ale pod dwoma warunkami:
1 masz zachowaną pełną geometrię na wszystkich osiach
2. kąt między X i Y musi wynasić jak pamiętam 90 i tu masz problem potrzebujesz trójkąt prostokątny RÓWNORAMIENNY ale mogę sie mylić
PL


BodzioT
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 15
Rejestracja: 25 lis 2006, 21:02
Lokalizacja: kraków

#18

Post napisał: BodzioT » 25 lut 2013, 21:12

wlkp!!! pisze:bzdura!!!!
jeżeli w ST masz proste wrzeciono (czyli łopatologicznie... nie dostało) to nie trzeba ruszać wrzeciona!!!
... i niestety czego wcześniej nie chciałem pisać -to napisze- jeżeli kąty w Z i X są ok i czoło wrzeciona OK a spindle center się nie zgadza to??? ...wystarczy równolegle przesunąć wózki na Z (od siebie lub do) przesunąć do osi wrzeciona i tyle... jeszcze musisz się troche przetrzeć w tych tematach...ale zaznaczam to tylko moje zdanie i wiem że się da... a nie że trzeba od razu ruszać wrzeciono...PAMIETAJ!!! w tokarce wrzeciono nie "strzelone" to BAZA!!!(chyba że po kraszu przesuneło się równolegle i prostopadle do mocowania śrub wrzeciona ale to się NIE ZDAŻA!!!)

Zgadza sie to też metoda. i tak to się robiło jak nie miałem klucza do wrzeciona
wlkp!!! pisze: co cdo pomiaru podstawka magnetyczna i uchwyt - nie będę się wypowiadał BO TAK SIĘ NIE ROBI-brak fachowości do tematu!!!
co do trzpienia zamocowanym (jak rozumiem z tych postów) następna bzdura!!! trzpień kontrolny wycentrowany sprawdzamy tylko czt wrzeciono jest proste i czy prowadnice wg. wrzeciona są proste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bicie na sztywno czujnika (czy to tulejka w uchwycie czy trzpień) wg. wrzeciona nie wpływa zbytnio na pomiar...TO JEST STAŁY SZTYWNY PUNKT KTÓRY OBRACA SIE WOKÓŁ WŁASNEJ STAŁEJ OSI) jeżeli łożyska śą całe...

...i znowu nieliczni, przyszli,obecni, niedoszli, i już Ci którzy byli się czegoś nauczyli...chyba żed nie...lub czegoś nie wiem... poprawcie MNIE!
masz racje jest to tylko punkt obrotu. ale trzeba pamiętać o sztywności układu. Ja w swoim trzpieniu do badania wrzeciona miałem dorobiony uchwyt do diatestu i był to najsztywniejszy uchwyt.
Idealnie rzne głupa

pomaga mi w tym wykrawarka laserowa TRUMPF TCL 3030


wlkp!!!
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 13
Rejestracja: 06 kwie 2012, 23:03
Lokalizacja: wlkp

#19

Post napisał: wlkp!!! » 01 mar 2013, 00:22

super...
gratuluje wcześniejszych wypowiedzi...

trzeba ruszać wrzeciono itp...itd...


cyt:
ale trzeba pamiętać o sztywności układu. Ja w swoim trzpieniu do badania wrzeciona miałem dorobiony uchwyt do diatestu i był to najsztywniejszy uchwyt.


tylko jak już pisałem czujnik na sztywno (np. w bezpośrednio w tuleji na trzpieniu czy w tuleji w uchwycie) jest wstanie zapewnić dobry pomiar!
czytamy ze zrozumieniem...
PL


MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 175
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

#20

Post napisał: MarioMAX » 22 lip 2017, 16:45

WZÓR, Co do twojej pierwszej wiadomości, po co się męczyć z czujnikiem zegarowym przy zamontowanym wałku szlifowanym, bierzemy taki wałek ustawiamy do sondy w osi X i odejmujemy średnicę ( nie promień ) w geometrii narzędzia i już.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”