budżetowa plazma CNC

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: budżetowa plazma CNC

#21

Post napisał: majkel200 » 18 mar 2020, 16:23

Czy te przekładnie na paskach są potrzebne? Na zdjęciach widać że obniżasz prędkość jeżeli się nie mylę. Czym jest podyktowane ich zastosowanie u ciebie?



Tagi:


3Altair33
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 18
Rejestracja: 18 wrz 2016, 19:10
Lokalizacja: Tarnów

Re: budżetowa plazma CNC

#22

Post napisał: 3Altair33 » 26 mar 2020, 19:40

Witam, czy nąpęd na drugą stronę jest przenoszony wałkiem czy rurą? Jakie fi?


Autor tematu
freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

Re: budżetowa plazma CNC

#23

Post napisał: freerad » 26 mar 2020, 20:05

Przekładnia pozwala zwiększyć moment i łatwiej wyhamować ciężką bramę

Napęd w tej jest przenoszony rurą fi 20 w nowej jest wałek też fi 20

Obrazek


majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: budżetowa plazma CNC

#24

Post napisał: majkel200 » 28 mar 2020, 07:40

A czy jest konieczność stosowania w każdym przypadku takiej przekładni?
DSC_0937.JPG
Mam takie silniki, czy one dadzą radę, czy szukać innych? Jeżeli tak to jakich?


majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: budżetowa plazma CNC

#25

Post napisał: majkel200 » 30 mar 2020, 06:26

Dlaczego wałek od przeniesienia napędu jest taki gruby?

Awatar użytkownika

zzzZZZ
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 223
Rejestracja: 14 cze 2018, 13:09
Lokalizacja: piniendzy z komuni wciąż jest mi nieznana
Kontakt:

Re: budżetowa plazma CNC

#26

Post napisał: zzzZZZ » 30 cze 2020, 12:19

jaki jest sens dawania bramy na dłuższy bok?
konstrukcja jest cięższa, bardziej się kosi (choć może nie w Twoim przypadku ze względu na przeniesienie napędu)
czy chodzi o sposób nakładania blach?

Dodane 2 godziny 25 minuty 37 sekundy:
Ile orientacyjnie waży Twoja brama?
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe


ProfesjonalnyAmator
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 19
Rejestracja: 19 wrz 2020, 20:33

Re: budżetowa plazma CNC

#27

Post napisał: ProfesjonalnyAmator » 19 wrz 2020, 21:04

Witam , chciałbym trochę odświeżyć temat bo buduje stół do plazmy cnc i mam kilka pytań :

- czy osłonę kabla ekranowanego mogę podpiąć pod byle jaki minus(-) na kontrolerze czy podpiąć pod obudowę skrzynki ?
Obrazek


- zrobiłem posuw bramy na wałkach liniowych i na podwójnych łożyskach liniowych otwartych i wszystko by było dobrze tylko jak przesuwam powoli ręcznie bramę to takie mam wrażenie że jakby te łożyska się przycinały i pytanie czy ploter nie będzie gubił kroków ? dodam że brama bedzie napędzana przez 2 silniki krokowe z każdej strony.
Obrazek


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1555
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: budżetowa plazma CNC

#28

Post napisał: atlc » 19 wrz 2020, 21:08

Nie sądzisz że ten patyczak jest "odrobinę" za delikatny..?


nanab
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 175
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:34

Re: budżetowa plazma CNC

#29

Post napisał: nanab » 20 wrz 2020, 02:30

Czy plazma stawia opory podobne do tych przy frezarkach, rama musi być tak samo sztywna jak ta we frezarce?


giloman
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 54
Rejestracja: 25 lip 2010, 23:29
Lokalizacja: Chełm

Re: budżetowa plazma CNC

#30

Post napisał: giloman » 20 wrz 2020, 07:47

nanab pisze:
20 wrz 2020, 02:30
Czy plazma stawia opory podobne do tych przy frezarkach, rama musi być tak samo sztywna jak ta we frezarce?
Nie musi być tak samo sztywna, ale każde późniejsze drganie będzie widoczne na ciętym detalu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”