budżetowa plazma CNC

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

#11

Post napisał: snajperman-s1 » 26 mar 2017, 22:57

A no robimy.
Tzn kupiliśmy robiona ale przerabiamy stół bo się odginał bo wymienilismy już całą hydraulike na mocniejszą z 170bar max na 330bar wraz z szybkim dojazdem suwaka. Skladamy też sterowanie CNC oparte na DDCSV1.1 - 4osie + hydrauliczna kompensacja stołu.
Długość gięcia 320cm - 100T ścisku + dolny docisk kompensacji stolu +30T



Tagi:

Awatar użytkownika

Przemas1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 30
Rejestracja: 26 paź 2010, 18:15
Lokalizacja: LUB

#12

Post napisał: Przemas1 » 28 mar 2017, 00:24

Kolego Freerad chciałem zapytać jaką masz plazmę, bo nie doczytałem i czy każda ręczna przecinarka plazmowa będzie dobra do plotera cnc? Jeśli nie to proszę o radę jakiej plazmy mam szukać! :)


Autor tematu
freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

#13

Post napisał: freerad » 28 mar 2017, 09:04

Ja mam sherman cutter 70 z palnikiem A81. Nie jest to specjalnie wyrafinowane źródełko ani palnik, obecnie na pewno inwestowałbym co najmniej w cutter 90.
Pod ploter szukałbym tylko urządzeń z zapłonem HV lub Hf. Tanie palniki stykowe jakoś do mnie nie przemawiają.
Jeśli źródło tanie to sherman lub magnum. O stamosie i innych klonach jest już dość tematów na forum


Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 32
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

#14

Post napisał: Djbakus » 27 wrz 2017, 09:23

freerad,

A czy masz podłączony pod te plazmę moduł THC?


majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: budżetowa plazma CNC

#15

Post napisał: majkel200 » 18 lut 2020, 12:39

Czy sterowanie osi Y masz zrobione na dwóch osobnych silnikach które poruszają się po pasku?


Autor tematu
freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

Re: budżetowa plazma CNC

#16

Post napisał: freerad » 19 lut 2020, 07:58

Nie na jednym silniku i napęd przeniesiony wałem na drugą stronę.
Ten stół pójdzie na bazar końcem miesiąca.
Tak jest THC Myplasma


majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: budżetowa plazma CNC

#17

Post napisał: majkel200 » 19 lut 2020, 08:53

Ok, dziękuję to chciałem wiedzieć bo zbieram części do budowy stołu pod plazmę i nie wiedziałem jak temat rozwiązać.

Dodane 4 minuty 24 sekundy:
Napęd na listwach?
Jak rozwiązałeś odpalanie palnika, wpiąłeś się bezpośrednio w plazmę czy masz na urządzeniu gniazdo sterownicze? Ja mam zakupioną plazmę IDEAL Expert Plasma 80 HF i jest na gwarancji więc nie za bardzo mogę ją rozkręcić by się gdzieś tam wpiąć. Załączeniem palnika steruje oprogramowanie?.


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: budżetowa plazma CNC

#18

Post napisał: 251mz » 19 lut 2020, 09:28

Z tego co wiem , to w spawarkach itp nie stosują już plomb itp.
Spowodowane to jest tym ,że w instrukcji jest zapis o okresowym czyszczeniu z kurzu , brudu , a najpewniej z pyłu metalicznego po szlifowaniu i spawaniu. Wiec siłą rzeczy trzeba to rozkręcić i przedmuchać.


majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: budżetowa plazma CNC

#19

Post napisał: majkel200 » 19 lut 2020, 11:50

No ma to sens. Ja mam plan wpiąć się pod przycisk na palniku i wysterować to sterownikiem z Mach3.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3361
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: budżetowa plazma CNC

#20

Post napisał: Zienek » 19 lut 2020, 19:41

Zwykle wtyczki do gniazd sterowniczych można kupić - można wpiąć się zamiast wtyczki z palnika.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”