budżetowa plazma CNC

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

budżetowa plazma CNC

#1

Post napisał: freerad » 26 lut 2017, 19:59

Po roku przymierzania się wkońcu zabrałem się za budowę plazmy CNC. Założenia do budowy są standardowe: pole robocze 1000x2000, konstrukcja solidna ze rusztem mokrym, napęd na paskach 15HTD5, brama na długim boku, napęd przekazywany wałkiem na drugą stronę. Plazma ma być jak najbardziej budżetowa a równocześnie maksymalnie solidna przy czym budżetowa tzn. że niema tu żadnego dostępnego w handlu systemu liniowego.

Postaram się na bierząco opisywać postępy prac. Więcej będzie jednak zdjęć niż opisów bo jednak więcej one tłumaczą. O projekt nie pytać - zarys całości jest w głowie conajwyżej rysunki blach są w dwg.

Sterowniki i silniki od Marka, płyta główna – padło na 5 osi z CNCprofi. Na napęd bramy (Y) 4,2 Nm z przekładnią 2:1, na karetkę (X) 3Nm z przekładnią 2:1, na Z-ce 1,9 Nm ze śrubą trapezową 12x3. W elektryce wykorzystałem maksymalnie zawartość własnych szafek żeby koszty obniżyć.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Rama nośna powstała z profili 80x80x4 i 120x40x5. Poziomowana jest na regulowanych stopach. Pod wannę powstała kratownica która jest odizolowana od reszty konstrukcji dystansami z poliamidu. Wanna dopiero w planie.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Prowadnice liniowe to postawiony w pryzmę kątownik 20x20. Brama i karetka będzie poruszać się na rolkach z V-rowkiem. Z-ta na prowadnicach szufladowych. Pływająca głowica.

Obrazek

Brama to profil 120x40x2 waga docelowa powinna się zamknąć w 45-50kg.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Tyle na dziś aktualizacja nastąpi a cały projekt planuję zamknąć do końca marca.



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5218
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 26 lut 2017, 20:56

super czekam niecierpliwie na efekty :wink:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


max 15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 63
Rejestracja: 24 gru 2016, 23:07
Lokalizacja: łódzkie

#3

Post napisał: max 15 » 03 mar 2017, 21:13

Twoja maszyna powoli rośnie , a do mojej zbieram materiały. Jutro jadę po kabelki.


Autor tematu
freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

#4

Post napisał: freerad » 12 mar 2017, 09:21

Aktualizacja
Zrobiona karetka i oś Z.
Na wszystkich osiach rolki ustalająco-napinające wymagały poprawy. Pasek poprostu latał jak chciał po łożyskach. 12 dostosowanych podkładek M22 wpasowanych na łożyska załatwiło sprawę.
Więcej wzasadzie niema co opisywać wszystko widać na zdjęciach.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Poprawy wymaga uchwyt palnika. 4 neodymy w rzędzie jednak nie zdają egzaminu. Uchyt mozna za łatwo wyłamać więc będzie zmieniowy.

A najważniejsze. Zrobiłem testy jak się będzie maszyna zachowywać przy odpalaniu łuku.
W tej chwili rama nie jest uziemiona, nawet do gniazda 3f. Uziemione są wszystkie ekrany na przewodach od strony szafy. niema połączenia galwanicznego pomiędzy ramą a szafą jak i również pomiędzy podstawą wanny i ramą. Masa plazmy będzie podłączona tylko pod wannę - powstanie odizolowany obwód plazmowy jak i obwód HV.
W takich warunkach odpalałem ręcznie palnik na maszynie. Nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów reakcji maszyny na łuk HV niezależnie czy dochodzi do transferu czy nie.

Coś rysuje narazie

[youtube][/youtube]


snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

#5

Post napisał: snajperman-s1 » 17 mar 2017, 07:58

Widzę ze kolegi nikt nie wspiera a szkoda bo jako jeden z niewielu dodaje zdjęcia i to w dużej ilości.

Śledzę temat cały czas i czekam na efekt końcowy lub jakieś dane jakie prędkości przejazdu, cięcia itd :)

Maszynka fajna i zapewnie nie będzie miała długich przestojow :)

Magnesy nie dawaj w rzędzie a w kwadrat + wystajace połowy srutów dla obciążeń pionowych i centrowania zapięcia palnika


Autor tematu
freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

#6

Post napisał: freerad » 17 mar 2017, 08:35

snajperman-s1 pisze:Magnesy nie dawaj w rzędzie a w kwadrat + wystające połowy śrutów dla obciążeń pionowych i centrowania zapięcia palnika
Magnesy poszły w kwadrat a z tymi śrutami to pomysł luks. Zastanawiałem się jak wygodnie centrować palnik po wypięciu i to jest myśl.

Jak dobrze pójdzie to dziś powstanie ruszt mokry bo materiał już jest.
Wsparcia niema bo i projektu nikt nie widział to i niema w czym doradzać. Chyba że ja problem opiszę jak z palnikiem.

Zastanawia mnie budowa palnika maszynowego w oparciu o korpus A141. Tylko czy jest sens wstawiać "mocniejszy" palnik to w sumie słabego źródła sherman cutter 70?


Co do prędkości to puste przejazdy ustawione są na 16 m/min. powyżej 18 pasek na bramie wpada w drgania i silnik gubi kroki. Problem podejrzewam jest w tym że jadro macha działa z prędkością 25 kHz a silniki potrzebują 1600 imp/ obr.
Mógłbym robić testy ale większa prędkość jest mi zwyczajnie niepotrzebna.


snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

#7

Post napisał: snajperman-s1 » 18 mar 2017, 07:38

My mamy P141 w Magnum CUT 100 i szczerze powiem ze nie jestem z niego zadowolony - budowa jego jest za wiotka i krzywi się nawet przy wymianie elektrody - przestawia się osiowosc wzgledem dyszy.... No ale tnie...
Blache 20mm tnie ładniej niz 4mm :)

Miałem stół wodny ale go wywaliłem bo za dużo było pier.....nia się później z detalami - szukanie w wannie, czyszczenie, wycieranie i krawędź jest hartowana przy cieciu.
Jeśli będziesz używał amatorsko to Jak najbardziej stół wodny ale jeśli zarobkowo i na produkcji to odpada - lepiej stół sekcyjny z odciagami.

U nas maszyna ma 2x4m i prędkości przejazdu 15m/min i....... Za wolno :neutral: będziemy przerabiać napędy żeby wycisnąć 30-50m/min ale dopiero jak się zwolni trochę czasu i skończymy prasę krawedziowa:)


Autor tematu
freerad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 214
Rejestracja: 21 lip 2009, 07:55
Lokalizacja: maków podhalański

#8

Post napisał: freerad » 18 mar 2017, 19:04

Narazie rezygnuję z wymiany palnika, zostaję przy ręcznym A81.


Się dziś udał poskładać ruszt i szybkie próby cięcia zrobić. Puki co w dymie bo woda w wannie będzie dopiero po pomalowaniu maszyny.
Zostało zrobić pierdoły: koryta na kable, polutować je z silnikami, awaryjny podłączyć.

Obrazek Obrazek

I tnie

[youtube][/youtube]

Próbne cięcie, blacha #6 prąd na 35A, prędkość 800mm/min, palnik na 3mm krawędź OK ale. Po wyjściu z zakrętu pojawia sie ukos tak gdzieć na 15 stopni.


Obrazek Obrazek

Próba druga, blacha #6 prąd na 45A, prędkość 800mm/min, palnik na 3mm jaest lepiej ukos się zmniejszył po wyjsciu z zakrętu.
Więc albo trzeba ciąć w zakrętach wolniej albo z prądem w górę iść.
Wiem że prędkości zawrotne nie są ale dla mnie to i tak przeskok niesamowity.

Obrazek Obrazek

Obrazek

W poniedziałek testy cięcia 10 tki.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3358
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#9

Post napisał: Zienek » 25 mar 2017, 14:18

snajperman-s1, Robicie prasę krawędziową?


voxac50
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 57
Rejestracja: 26 mar 2015, 19:18
Lokalizacja: Sandomierz

#10

Post napisał: voxac50 » 26 mar 2017, 22:33

Fajna maszyna. Kolego freerad jak spisują się kątowniki jako prowadnice?? Wózki osi X mają tylko po dwie V rolki bez podparcia od dołu?? V rolki mają podwójne łożyska? Czy oś Y nie ma luzów (pewnie ciężko ustawić idealnie równoległość dwóch kątowników na profilu żeby wózek na całej długości pracy nie miał luzów)? Co do palnika to ja mam A101 i potwierdzam że przy cięciu grubszych blach wychodzi mniejszy ukos. Duże znaczenie ma także na jaką dyszę się trafi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”