Budowa ploter plazma cnc

Potrzebuje info do budowy

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
wej-car
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 13 lis 2019, 09:21

Budowa ploter plazma cnc

#1

Post napisał: wej-car » 13 lis 2019, 09:57

Witam wszystkich.
Przyszedł czas na rozwój swojego warsztatu. Potrzebuje zbudować ploter plazma wymiary robocze 1000x2000 grubość blachy max 4mm.
Większych arkuszy blachy nie potrzebuje.
Proszę o pomoc w doborze materiałów i elektroniki.
Rama z profila 80x80x3mm czy jest przesada?
Prowadnice PWD25

Brama Y profil 120x80x3
Prowadnice PWD20

Oś Z mam kupioną Zbudowana na wałkach 10mm
Do napędu została użyta śruba trapezowa 10x2
Silnik krokowy 0.8Nm
Skok osi 100 mm
Szerokość 100mm

Co do elektroniki czy driver CW5045 wystarczą ?
Silnik po 8Nm.
Program Mach3

Chciałbym zacząć budowę ale wolę zebrać informacje od was.
Pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3205
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Budowa ploter plazma cnc

#2

Post napisał: Zienek » 13 lis 2019, 13:05

Profil 80x80 to będzie pryszcz cenowy w porównaniu do pozostałych elementów. Taniej bym nie próbował.

Elektronikę buduj na https://alleg ro.pl/uzytkownik/markcomp77?bmatch=baseline-cl-dict42-uni-1-5-1024
Jeśli chcesz mieć na sprawdzonych podzespołach z polskiego magazynu od sprawdzonego sprzedawcy to Marcomp to właściwa instytucja.

Zetką się pochwal, jeśli jest już gotowa :)


Autor tematu
wej-car
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 13 lis 2019, 09:21

Re: Budowa ploter plazma cnc

#3

Post napisał: wej-car » 13 lis 2019, 16:05

Gotowa Zetka
Obrazek

Liczę na duże koszty ale maszyna ma służyć do pracy
A napęd osi x jeden silnik wystarczy ? Listwy zębate czy pasek?

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3205
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Budowa ploter plazma cnc

#4

Post napisał: Zienek » 13 lis 2019, 17:29

Od razu kombinuj mocowanie na jakichś sprężynkach/magnesach, wypinane w razie kolizji. Dzwony będą śmieszniejsze i mniej kosztowne.


Autor tematu
wej-car
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 13 lis 2019, 09:21

Re: Budowa ploter plazma cnc

#5

Post napisał: wej-car » 13 lis 2019, 17:53

Chodzi o mocowanie palnika?

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3205
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Budowa ploter plazma cnc

#6

Post napisał: Zienek » 13 lis 2019, 20:08

Tak. Palnik powinien się wypinać w razie kolizji.


Autor tematu
wej-car
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 5
Rejestracja: 13 lis 2019, 09:21

Re: Budowa ploter plazma cnc

#7

Post napisał: wej-car » 14 lis 2019, 00:41

Pytań czy magnez nie wpływa na pracę palnika?
Co do osi X czy jeden silnik wystarczy? Czy będzie kosić bramę

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4842
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Budowa ploter plazma cnc

#8

Post napisał: adam Fx » 14 lis 2019, 02:59

wej-car pisze:Pytań czy magnez nie wpływa na pracę palnika?
to sprawdzone rozwiązanie odpowiednio przemyślane nie wpłynie na pracę palnika.
https://youtu.be/BwUQLyN-V6Y
wej-car pisze:do osi X czy jeden silnik wystarczy? Czy będzie kosić bramę

Możesz przenieść przy pomocy wałka na drugą stronę napęd
To wiertarka znacznie mniejsza https://youtu.be/Njk14EvgjO8 mimo to nie zrezygnowałem z napędzania drugiej strony zbyt duże ryzyko kantowania .
Musiałby być sztywny układ liniowy po stronie napędu żeby nie dochodziło do kantowania bram
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”