Blacha na stół spawalniczy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: Blacha na stół spawalniczy
Gdzieś na forum ktoś kiedyś chwalił się fajnym stołem spawalniczym i mówił, że używa jakiegoś preparatu, który zapobiega przylepianiu się odprysków do stołu podczas spawania. To już było kilka ładnych lat temu i nie pamiętam co gdzie i w jakim dziale ale na 100% było.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Środki na bazie zwykłego tłuszczu roślinnego, tanie i względnie skuteczne, orpryski tak czy siak powstają ale usuwanie ich jest prostsze.m.j. pisze: ↑25 lut 2019, 12:52Gdzieś na forum ktoś kiedyś chwalił się fajnym stołem spawalniczym i mówił, że używa jakiegoś preparatu, który zapobiega przylepianiu się odprysków do stołu podczas spawania. To już było kilka ładnych lat temu i nie pamiętam co gdzie i w jakim dziale ale na 100% było.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Odgrzewam temat
Zrobiłem sobie stół, blat z blachy S235 8mm. Blacha jest w stanie jak z huty, czyli ma fabryczną czarna/grafitowa "skórę" / powłokę.
Czy zostawiacie blachę w takim stanie, czy ja szlifować i zabezpieczyć. Jeśli szlifować, to jaką metodą? I czym zabezpieczyć?
Zrobiłem sobie stół, blat z blachy S235 8mm. Blacha jest w stanie jak z huty, czyli ma fabryczną czarna/grafitowa "skórę" / powłokę.
Czy zostawiacie blachę w takim stanie, czy ja szlifować i zabezpieczyć. Jeśli szlifować, to jaką metodą? I czym zabezpieczyć?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Ja bym tej zendry nie szlifował, bo sobie góry doliny zrobisz.
Chyba, że żyrafą do nidy
Po za tym byle czym to nie schodzi, takie twarde.
No i zendry się spaw nie trzyma, więc kulki się będą sturliwały
jak mniemam.
Ja szlifuję zendrę ostatnim odkryciem, czyli fenomenalną do tego, tarczą typu "murzyńskie włosy".
Ekstra efekty, porównując do zwykłych tarczy z nasypem.
No ale materiał pod spodem też letko zbiera
Chyba, że żyrafą do nidy

Po za tym byle czym to nie schodzi, takie twarde.
No i zendry się spaw nie trzyma, więc kulki się będą sturliwały

Ja szlifuję zendrę ostatnim odkryciem, czyli fenomenalną do tego, tarczą typu "murzyńskie włosy".
No ale materiał pod spodem też letko zbiera

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
piromarek pisze:Ja szlifuję zendrę ostatnim odkryciem, czyli fenomenalną do tego, tarczą typu "murzyńskie włosy".
Rdzę też pięknie bierze, a także przygotówka matowanie zwiększające przyczepność przed malowaniem.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Ok, po wyszlifowaniu stołu, czym go później zabezpieczyć przed łapaniem nalotu rdzawego. Odpryski spawalnicze mnie nie interesują bo spawam tylko TIGiem