Beton na podłogę warsztatu

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 3470
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Beton na podłogę warsztatu

#1

Post napisał: strikexp » 19 gru 2017, 11:57

Z powodu konieczności zrobienia tzw wylewki na gołej ziemi a właściwie piasek. Chciałem podpytać jak to zrobić z głową.
Podłogę będę robił rzecz jasna na parterze, pod maszyny gabarytu FWD-25. Czyli jakieś 2 tony, ale chciałbym mieć zapas na większe sprzęty np 4 tony.
Czy wylanie betonu z tzw gruchy jest jedynym dobrym rozwiązaniem?
Jaką grubość powinienem zastosować i czy dawać zbrojenia?
Czy na powierzchni utwardzać/gładzić czymś dodatkowym?



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6906
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Beton na podłogę warsztatu

#2

Post napisał: WZÓR » 19 gru 2017, 12:06

strikexp pisze:
19 gru 2017, 11:57
Z powodu konieczności zrobienia tzw wylewki na gołej ziemi a właściwie piasek. Chciałem podpytać jak to zrobić z głową.
Podłogę będę robił rzecz jasna na parterze, pod maszyny gabarytu FWD-25. Czyli jakieś 2 tony, ale chciałbym mieć zapas na większe sprzęty np 4 tony.
Czy wylanie betonu z tzw gruchy jest jedynym dobrym rozwiązaniem?
Jaką grubość powinienem zastosować i czy dawać zbrojenia?
Czy na powierzchni utwardzać/gładzić czymś dodatkowym?
Zbrojenie nie zaszkodzi , a na powierzchni przydałaby się jakaś wylewka ...... , nie będzie się kurzyć.
..... warsztat robisz , a nie kurnik. :D

Mariusz.


InvaderBeer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 113
Rejestracja: 16 lis 2017, 07:51
Lokalizacja: Kraków

Re: Beton na podłogę warsztatu

#3

Post napisał: InvaderBeer » 19 gru 2017, 13:13

zbrojenie jeśli nie na całej powierzchni to przynajmniej w miejscu gdzie przewidujesz maszyny , zwłaszcza jeżeli podłoże ( piasek ) nie jest ubity i stabilny.


dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1056
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

Re: Beton na podłogę warsztatu

#4

Post napisał: dasza77 » 19 gru 2017, 17:04

Wypożycz ubijaczkę - wibrator i najpierw ubij ziemię , posyp trochę piasku i ubij. Możesz dać na to kilka cm twardego styropianu (jeżeli chcesz mieć ciepło w nogi) , na to folia, siatka zbrojeniowa i beton z gruchy. Wokół ścian dylatacja z pianki lub cienkiego styropianu (przed wylaniem betonu). Po 14 dniach wylewka szlachetna + farba posadzkowa.


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 495
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Beton na podłogę warsztatu

#5

Post napisał: Robert_K » 19 gru 2017, 19:04

Też czeka mnie taka wylewka za jakiś czas, cieszę się że pojawił się taki temat.

Jaka gruba musi być wylewka, żeby można było bez stresu postawić maszynę o wadze np. trzech ton?
Czy jako zbrojenie wystarczy drut żebro co kawałek po długości czy lepiej dać kratownicę z drutu i wiązać na przecięciach?
Czy może lepszym pomysłem będzie kupienie metalowej siatki zbrojeniowej (taką się na metry kupuje o ile dobrze kojarzę)?

Strikexp - mam nadzieję że nie masz nic przeciwko temu, że wciąłem Ci się w temat.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6906
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Beton na podłogę warsztatu

#6

Post napisał: WZÓR » 19 gru 2017, 19:48

Robert_K pisze:
19 gru 2017, 19:04
.... Jaka gruba musi być wylewka, żeby można było bez stresu postawić maszynę o wadze np. trzech ton? ....
https://zapodaj.net/5faefeced2d8c.jpg.html

Źródło: instrukcja rozładunku i posadowienia Haas.

Mariusz.


Staszek 83
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 55
Rejestracja: 27 mar 2016, 14:07
Lokalizacja: lublin
Kontakt:

Re: Beton na podłogę warsztatu

#7

Post napisał: Staszek 83 » 19 gru 2017, 20:51

To co ja widziałem swego czasu, to pod maszyny tego kalibru ( ~2 tony ) przeważnie szła posadzka przemysłowa z włóknem stalowym o grubości 150~200mm.


Autor tematu
strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 3470
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Beton na podłogę warsztatu

#8

Post napisał: strikexp » 19 gru 2017, 22:00

Spoko Robert_K, każdy zainteresowany może się przyłączyć. W końcu temat dość mało skomplikowany i każda odpowiedź jest zbliżona.

Dla mnie najważniejsza informacja o tej dylatacji, na pewno sporo polepszy wytrzymałość w kolejnych latach.
Z tej instrukcji widzę że prawidłowo prognozowałem około 30cm wylewki. Tyle że nie sądziłem że zbrojenie jest jednak konieczne.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2082
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Beton na podłogę warsztatu

#9

Post napisał: Yarec » 20 gru 2017, 04:21

strikexp pisze: informacja o tej dylatacji, na pewno sporo polepszy wytrzymałość w kolejnych latach.
dylatacja nie jest od wytrzymałości, a zbrojenie spodnie jest konieczne, bo przy niestabilnym podłożu cała płyta podłogowa może popękać.
" W wykopie należy zrobić podsypkę żwirową oraz wykonać siatkę zbrojeniową na dnie, w tym momencie osadza się trzpienie mocujące maszyny, następnie zalewamy całość betonem (można użyć zagęszczarki wibracyjnej) "
Przykład
Obrazek
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1171
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: Beton na podłogę warsztatu

#10

Post napisał: Majster70 » 20 gru 2017, 08:01

strikexp pisze:Z tej instrukcji widzę że prawidłowo prognozowałem około 30cm wylewki.

Jeżeli resztę przygotujesz jak w postach powyżej, to warstwa 20cm betonu w zupełności ci wystarczy. U mnie posadowione są na tak spreparowanej posadzce obrabiarki 10T od ładnych paru lat. Nie ma co wpadać w przesadę. Jeśli będziesz musiał robić specjalne fundamenty pod obrabiarki (bo niektóre tego wymagają) to i tak będziesz musiał wybudować pod nie nową halę :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”