Bazowanie optokrańcówkami

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

Bazowanie optokrańcówkami

#1

Post napisał: wiesiuch » 09 kwie 2012, 10:37

Witam. Przyszła pora na montaż krańcówek z limitami nie mam problemu natomiast do bazowania chciałbym zastosować optokrańcówki szczelinowe i tu mój problem.Zasilanie w zakresie 5-30V wyjście +5V. Jak to mozna obejść bez zastosowania dodatkowych przekażników.Wiadomo że wejścia płyty picocnc potrzebują masy a nie +5V



Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3482
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Bazowanie optokrańcówkami

#2

Post napisał: tuxcnc » 09 kwie 2012, 10:52

wiesiuch pisze:Zasilanie w zakresie 5-30V wyjście +5V.
Transoptor szczelinowy (tak samo jak i normalny) ma po jednej stronie fotodiodę, a po drugiej fototranzystor.
Tak więc nie wiadomo o czym piszesz.

Wyjścia zwykłych transoptorów można połączyć równolegle i podciągnąć rezystorem do +5V.
Wyjdzie tzw. "suma na drucie" czyli tradycyjny sposób łączenia wyjść OC.
Normalnie jest stan wysoki, jak zadziała którykolwiek transoptor to sygnał zmieni się na niski.
Inaczej połączyć się nie da.

Jak potrzebujesz inną logikę, to oprócz przekaźników są jeszcze bramki logiczne.

.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

Re: Bazowanie optokrańcówkami

#3

Post napisał: cnccad » 09 kwie 2012, 11:31

wiesiuch pisze:Wiadomo że wejścia płyty picocnc potrzebują masy a nie +5V
wydaje się mi żeby zrobić prostą i szybką negację to chyba jedynie przekaźnik 5V to załatwi skoro wejściami za sterujesz masą.
Zastanawiam się jeszcze nad zastosowanie prostownika Graetz. Na zmienne końcówki podajesz napięcie z opto a wyjscia ( +/- ) wpinasz w układ według za potrzebowania.
Ale , trzeba by to przemyśleć ... wymyśliłem to tak na szybko.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#4

Post napisał: Leoo » 09 kwie 2012, 11:52

Proszę zajrzeć do mojej galerii. Jest tam optokrańcówka z aktywną masą. Można zasilać z 5V, trzeba tylko zmodyfikować wartości oporników.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#5

Post napisał: wiesiuch » 09 kwie 2012, 13:23

Dzięki za zainteresowanie tematem nadmienię ,że mam gotowe krańcówki typu EE-SX450-P1.Posiada trzy wyprowadzenia tylko. Jeśli nie da się zrobic tego w prosty sposób bez robienia dodatkowych układow dopasowujących wejścia to chyba zastosuję zwykle mechaniczne.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#6

Post napisał: cnccad » 09 kwie 2012, 14:21

Twój wybór ...
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#7

Post napisał: cosimo » 09 kwie 2012, 14:28

nadmienię ,że mam gotowe krańcówki typu EE-SX450-P1.Posiada trzy wyprowadzenia tylko.
Sprawdziłem w nocie katalogowej i wychodzi, że masz takie coś jak na obrazku poniżej. Jeżeli tak, to wystarczy tylko podłączyć to do sterownika:
GND → COM
OUT → IN
i zasilanie oczywiście. Jest tylko małe pytanie - kiedy na wyjściu będzie stan niski. Jeżeli wtedy, gdy zasłonisz szczelinę to pełnia szczęścia ;-)

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#8

Post napisał: wiesiuch » 09 kwie 2012, 16:35

Tak to dokladnie to co na rysunku. Jutro sprawdzę jakie są stany na wyjściu gdyby tak było byłbym szczęśliwy. Dam znać co i jak.


Ps.COSIMO czy dostaleś wiadomość na PW ?

[ Dodano: 2012-04-10, 10:45 ]
Sprawdziłem niestety jest odwrotnie a szkoda

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#9

Post napisał: cosimo » 10 kwie 2012, 15:39

Sprawdziłem niestety jest odwrotnie a szkoda
Szkoda - ale jak się uprzesz to nadal nic straconego. Potrzebny jest jeden opornik np. 10K-20K i jeden tranzystor NPN np. BC337 ,BC547 lub coś w tym guście. Wyjście transoptora łączysz tym opornikiem z jego zasilaniem. Do tego wyjścia podłączasz także bazę wspomnianego tranzystora a jego emiter na GND transoptora. Na kolektorze tranzystora masz teraz wyjście takie jak trzeba.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#10

Post napisał: wiesiuch » 10 kwie 2012, 15:52

Ok tak zrobię akurat takie mam.
Dzięki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”