Bazowanie optokrańcówkami

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#11

Post napisał: Leoo » 10 kwie 2012, 18:40

Przy napięciu zasilającym 5V i oporniku podciągającym 20k prąd bazy wyniesie 220uA i nie jest to wartość optymalna przy pracy jako klucz/inwerter.
Proszę zastosować opornik podciągający 4k7 albo 5k1 i układ będzie pracował pewnie.
Zamiast dodawania inwertera z tranzystorem można zbudować ruchomą przesłonę na sprężynie, którą będzie odsłaniać najeżdżający element maszyny. Generalnie optokrańcówkę i tak trzeba zabudować, żeby uodpornić na pył, czy mgłę z chłodziwa.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2012, 22:28 przez Leoo, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4113
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#12

Post napisał: tuxcnc » 10 kwie 2012, 19:41

Leoo pisze:Przy napięciu zasilającym 5V i oporniku podciągającym 20k prąd bazy wyniesie 22uA, co przy typowym HFE tranzystora wynosząym 100, da prąd kolektora (wyjściowy) 2,2mA. Może się okazać, że ten prąd nie wymusi logicznego L na wejściu sterowania.
Proszę zastosować opornik podciągający 4k7 albo 5k1 i układ będzie pracował pewnie.
20kΩ * 22µA = 440mV

Każdy się może pomylić w obliczeniach, ale elektronik od razu by się połapał że mu bzdury wychodzą.
Opornik 20k w bazie jest jak najbardziej OK.

.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#13

Post napisał: wiesiuch » 10 kwie 2012, 21:19

Ok panowie spróbuję tak i tak. Myślalem owszem nad przesłoną na jakiejś tam sprerzynie ale to już dodatkowy element mechaniczny. Wiadomo też że będe musiał zastosować jakąś osłone przeciw kurzową bo maszynka będzie pracować głównie w drewnie.
Dzieki sa wszystkie rady.


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#14

Post napisał: Leoo » 10 kwie 2012, 22:20

tuxcnc pisze:20kΩ * 22µA = 440mV

Każdy się może pomylić w obliczeniach, ale elektronik od razu by się połapał że mu bzdury wychodzą.
Opornik 20k w bazie jest jak najbardziej OK.
Zgadza się. Miało być 220uA. Nie zmienia to faktu, że oporność 20k jest za duża.
Nie ma problemu, proszę użyć 20k. Może się jednak okazać, że maszyna będzie co chwila "widziała" najazd na krańcówkę.
Z resztą proszę sobie poczytać:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 601231614b

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#15

Post napisał: wiesiuch » 11 kwie 2012, 09:02

A gdyby tak zastosować zwykły kontaktron zalać go żywicą lub silikonem w jakiejś tam obudowie i magnes. Jak z dokładnością takiego elementu?


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#16

Post napisał: Leoo » 11 kwie 2012, 16:20

wiesiuch pisze:A gdyby tak zastosować zwykły kontaktron zalać go żywicą lub silikonem w jakiejś tam obudowie i magnes. Jak z dokładnością takiego elementu?
Dokładność słaba, obecność histerezy, konieczny magnes, który będzie zbierał opiłki i z czasem tracił moc.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3540
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#17

Post napisał: cnccad » 11 kwie 2012, 17:28

Leoo pisze: Dokładność słaba, obecność histerezy, konieczny magnes, który będzie zbierał opiłki i z czasem tracił moc.
i tu kolega ma rację.
Wszystko co magnes będzie w stanie przyciągnąć to się tam znajdzie.
to jak już , to lepiej czujnik indukcyjny.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#18

Post napisał: wiesiuch » 11 kwie 2012, 18:13

Dzięki koledzy wybiliście magnesy mi z głowy.Jutro będę robić testy z opto.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#19

Post napisał: wiesiuch » 09 sty 2013, 22:07

PS. Zastosowałem indukcyjne


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#20

Post napisał: piotr_olbrysz » 14 sty 2013, 10:44

wiesiuch pisze:PS. Zastosowałem indukcyjne
Ostatnio testowałem chińkie krańcówki Fi M6 . Zakres działania 1mm. Ogólnie rzecz ujmując jedynie taki zakres i taki rozmiar można używać do bazowania, pod warunkiem że temperatura nie zmienia się za mocno. Zgodnie z kartami katalogowymi zakres zmienia się +/10% w zakresie zmian temperatury ok 100C.
Przy zakresie 1mm mamy zmiany ok . +/- 1um / 1C . Co dla obróbki drewna i nie tylko wystarczy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”