Bazowanie optokrańcówkami

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#21

Post napisał: wiesiuch » 09 lut 2013, 18:14

Panowie zachciało mi się znowu przeróbek krańcówek HOME.
Do tej pory miałem krańcówki indukcyjne npn nc sygnał wyjściowy oczywiście puszczony przez przekażnik,żeby było NO.Teraz mam problem ponieważ kupiłem czujki indukcyjne npn no i chcę zrezygnować z przekażników.Pytanie czy mogę wyjście czujki połączyć do wejść Home,pojawi się tam wtedy masa GND?



Tagi:


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#22

Post napisał: kasjo » 09 lut 2013, 20:22

Tak, w czujkach typu npn na wyjściu "pojawia" się GND

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#23

Post napisał: wiesiuch » 09 lut 2013, 20:29

Tak to wiem tylko ,że w sterowniku piko COM i GND to nie to samo.


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#24

Post napisał: piotr_olbrysz » 09 lut 2013, 21:16

wiesiuch pisze:Tak to wiem tylko ,że w sterowniku piko COM i GND to nie to samo.
Instrukcja piko CNc strona 7. Tutaj przedstawiony jest schemat zastępczy wejść.
Opis listwy str 6.

0V czujnika należy podłączyć do COM przeznaczonego dla danego wejścia.

Sygnał GND służy do podłączenia zasilnia zewnętrznego 12..24V . COM jest odizolowane galwanicznie od 0V dzięki zastosowaniu małej przetwornicy dc/dc. I najlepeij gdyby tak pozostało. Obawiam się jednak ze ten czujnik indukcyjny nie zadziała przy zasilaniu 5V i trzeba będzie dać zasilanie zewnętrzne co wymusi zwarcie COM i GND np. przy zasilaczu 24V czy 12V zasilającym moduł PIko. istotne jest aby tylko w jednym miejscu.

A tak z ciekawości, jaki to typ
Ostatnio zmieniony 09 lut 2013, 21:33 przez piotr_olbrysz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#25

Post napisał: wiesiuch » 09 lut 2013, 21:22

Czujnik ten niestety min nap. zasil. ma 10 v więc pewnie nie zadziała .Mogę go zasilić z innego żródła tylko jak to podłączyć?
istotne jest aby tylko w jednym miejscu>tego nie rozumiem!

[ Dodano: 2013-02-09, 21:42 ]
Podam link
http://www.cncprofi.com/czujnik-foto-od ... knbqd75o84


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#26

Post napisał: piotr_olbrysz » 09 lut 2013, 21:48

wiesiuch pisze:istotne jest aby tylko w jednym miejscu>tego nie rozumiem!
Jak zwykle piszę zbyt skrótowo, w jednym miejscu czyli żeby nie tworzyć pętli.
Wystarczy pociągnąć przewód od COM i połączyć z z GND . Zasilnie czujników podpiąć pod VCC. GND i VCC najlepiej pociągnąć bezpośrednio z zasilacza.

Uwaga w wersji V2.1 nie ma GND tylko jest VCC na pinie nad O3/PWM . W instrukcji jest GND.

Mała dygresja , czujniki indukcyjne mają duży współczynnik temperaturowy czułości, osobiście przymierzałem się do takiego co ma 1mm zasięgu i średnicę 6mm.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#27

Post napisał: wiesiuch » 09 lut 2013, 21:59

Teraz kumam dzięki wielkie mam jasność przed oczami. Plusik oczywiście dla Piotrusia.
Nie potrzebuję super dokładności więc wydaje mi się, że ten współczynnik mogę ominąć.Tak mi się przynajmnej wydaje.


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#28

Post napisał: piotr_olbrysz » 09 lut 2013, 22:27

wiesiuch pisze:że ten współczynnik mogę ominąć
moja ocena to dryft ok. +/-50 um w zakresie 20C+/- 5C

w poprzdeniej wersji rysunku zrobiłem błędy
Czy za błędne porady są plusy ujemne?

Można też zachować izolację galwaniczną dająć transoptor jak w dokumencie
home_transoptor.pdf cena materiałów ok 2zł
Załączniki
Home_transoptor.pdf
(17.99 KiB) Pobrany 249 razy
Home2.pdf
(274.91 KiB) Pobrany 255 razy

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#29

Post napisał: wiesiuch » 10 lut 2013, 13:26

Liczą się chęci pomocy .Czasem człowiek się pomyli.

A czy można np. takObrazek


piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6
Posty: 478
Rejestracja: 04 mar 2012, 13:51
Lokalizacja: Warszawa

#30

Post napisał: piotr_olbrysz » 10 lut 2013, 13:48

wiesiuch pisze: czy można np. tak
Pod warunkiem ze :
1. to nie jest wersja płytki V2.1 bo tam nie ma tego GND jest VCC !!! ( taką płytkę mam na kolanach) wersja 1.0 teraz pracuje to nie mogę stwierdzić ,póki nie skończy frezować.
2. Zostanie połączone GND z COM bo są odizolowane

3. Przy takim połączeniu ( logicznie takie samo jak to które zaproponowałem) teoretycznie powinna być mniejsza odporność na zakłócenia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”