Bazowanie na index
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Bazowanie na index
Witam wszystkich.
Jako że w piko doszła możliwość bazowania na indeks mam pytanie do szanownych forumowiczów na jakiej zasadzie to działa, ponieważ moją maszynkę obsługują serwa yaskawy. Szukałem na Internecie schematu zasady działania „ Bazowania na index” ale wyskakują tylko informacje na temat csmio. Chciałbym się dowiedzie na jakiej zasadzie jest to realizowane i ewentualnie jakich krańcówek do tego potrzebuje( jeśli w ogóle potrzebuje)
Jako że w piko doszła możliwość bazowania na indeks mam pytanie do szanownych forumowiczów na jakiej zasadzie to działa, ponieważ moją maszynkę obsługują serwa yaskawy. Szukałem na Internecie schematu zasady działania „ Bazowania na index” ale wyskakują tylko informacje na temat csmio. Chciałbym się dowiedzie na jakiej zasadzie jest to realizowane i ewentualnie jakich krańcówek do tego potrzebuje( jeśli w ogóle potrzebuje)
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Bazowanie na index dziala tak jak normalne z krancowka Home tylko w momencie zjazdu z krancowki nie zatrzymuje sie odrazu tylko jedzie kawalek dalej az sterownik dostanie sygnal index z enkodera i wtedy os sie zeruje. W zaleznosci jak daleko jest od indexu moze przejechac kilka mm po zjechaniu z krancowki (w zaleznosci od przekladni, sruby..). Ze wzgledu ze sygnal index jest bardzo krotki zjazd musi byc bardzo wolny inaczej sterownik nie wylapie sygnalu i bedzie jechal w poszukiwaniu indexu az do konca osi ale go nie znajdzie. Ja w piko maksymalnie ustawilem predkosc zjazdu na 100mm na minute powyzej sterownik juz nie wylapywal sygnalu bylo to z enkoderem AMT-103 moze z innym mozna by to przyspiesyc..
W serwach yaskawa index nazywa sie C-pulse poszukaj w instrukcji.
Jezeli bys posiadal piko podlaczenie i konfiguracja jest prosta.
Mysle ze troche rozjasnilem temat indexu...
W serwach yaskawa index nazywa sie C-pulse poszukaj w instrukcji.
Jezeli bys posiadal piko podlaczenie i konfiguracja jest prosta.
Mysle ze troche rozjasnilem temat indexu...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
No to pytanie - po kiego diabla to stosowac jesli z opisu wynika, ze moze wprowadzicartur_1617 pisze:Bazowanie na index dziala tak jak normalne z krancowka Home tylko w momencie zjazdu z krancowki nie zatrzymuje sie odrazu tylko jedzie kawalek dalej az sterownik dostanie sygnal index z enkodera i wtedy os sie zeruje. W zaleznosci jak daleko jest od indexu moze przejechac kilka mm po zjechaniu z krancowki (w zaleznosci od przekladni, sruby..). ...
dodatkowy blad bazowania?
Co ile wystepuje ten indeks - co pelny obrot osi serwa?
Jesli krancowki daja maly blad, znaczaco mniejszy niz odleglosc miedzy
kolejnymi indeksami i bazowanie na krancowke wystepuje w bezpiecznej pozycji -
(najlepiej w polowie odleglosci miedzy indeksami) to bazowanie na indeks zawsze
wyrowna pozycje bazowa osi do indeksu. To jest dobrze...
ALE!

niedokladnosc krancowki raz trafi przed drugi raz za to powstanie blad o sporej
wielkosci, konkretnie okolo odleglosci miedzy indeksami...
Dla mnie cala zabawa bez sensu chyba ze nie ogarniam bez kawy

We wszystkich maszynach mam krancowki indukcyjne i dokladnosc w praktyce
jest wystarczajaca, nawet nie wiem jaki blad sie pojawia bo nigdy nie bylo to
zrodlem problemow...
Ps. Male olsnienie - a jaka jest szerokosc impulsu indeksu???
Jesli wieksza niz mozliwy blad krancowki to moze to miec znaczenie...
q
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Tak index wystepuje raz na obrot u mnie obecnie z serwami estun raz co 10000 impulsow co przy srubie o skoku 10mm daje dokladnosc 0.001 z rysunku w instrukci wynika ze szerokosc sygnalu jest jak dwa impulsy enkodera.
Trzeba by miec niezle szczescie zeby sygnal pojawil sie w tym samym momencie co zdjazd z krancowki
ale w zyciu wszysko jest mozliwe ...
Dla swietego spokoju mozna przeciez obluzowac mocowanie sruby i przekrecic tak aby sygnal pojawil sie np po przejechaniu 2mm po zjezdzie...
Ja pierwsz raz jak podlaczylem trzy osie to np. X pierwsza znajdowala index dosyc szybko a na Y i Z robily prawie caly obrot. A tak jak napisalem wyzej predkosc musiala byc mniejsza niz 100mm/m czyli trwalo wieki wiec poluzowalem srube i przekrecilem wzgledem serwa tak zeby sygnal pojawial sie po okolo 1/8 obrotu serwa po zjechaniu z krancowki.
Trzeba by miec niezle szczescie zeby sygnal pojawil sie w tym samym momencie co zdjazd z krancowki

Dla swietego spokoju mozna przeciez obluzowac mocowanie sruby i przekrecic tak aby sygnal pojawil sie np po przejechaniu 2mm po zjezdzie...
Ja pierwsz raz jak podlaczylem trzy osie to np. X pierwsza znajdowala index dosyc szybko a na Y i Z robily prawie caly obrot. A tak jak napisalem wyzej predkosc musiala byc mniejsza niz 100mm/m czyli trwalo wieki wiec poluzowalem srube i przekrecilem wzgledem serwa tak zeby sygnal pojawial sie po okolo 1/8 obrotu serwa po zjechaniu z krancowki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Myślałem że ilość obrotów jest również zliczana - wtedy punkt jest punktem zawsze tym samym, jedynym i niepowtarzalnymRobWan pisze:Ale ten punkt pojawia się co obrót.ci3jk4 pisze:jakiś punkt w enkoderzeNo chyba, że enkoder absolutny wieloobrotowy.ci3jk4 pisze:Hmm a do bazowania na index trzeba krańcówek?![]()
Robert