Jak by ktoś z użytkowników nie zauważył, pojawiło się dzisiaj styczniowe uaktualnienie. Powoli się program rozwija ale dla mnie dwie sprawy warte są odnotowania. W module dokumentacji rysunkowych pojawiła się możliwość generowania przekrojów. Przez pewien czas obawiałem się że program będzie dryfował w stronę artystyczno/"designersko"/3D drukarskim ale chyba wsłuchali się w głos inżynierów że rysunek pozostaje najważniejszym narzędziem komunikacji w procesie tworzenia i zarządzania produktem.
Druga sprawa to możliwość pracy na dzielonym widoku:
Moim zdaniem świetna sprawa przy pracy z dużymi złożeniami. Podnosi świadomość i orientację tego co robimy.
Cieszy mnie także kierunek rozwoju CAM'a. Jeszcze sie na nim nie znam i nie korzystam bo jeszcze nie mam konsumenta wygenerowanych danych, ale nic nie trwa wiecznie:) Deklarują spójność w rozwoju i korzystanie ze wspólnego kodu z HSM Works/Inventor HSM/Inventor HSM Pro. Oznacza to, że do wersji ultimate trafi obsługa interpolowanych 5 osi i toczenia i zostało to wprost wyartykułowane. Zniknie jeden z argumentów o którym można było wielokrotnie przeczytać jak ktoś zastanawiał się nad budową pięciu osi (dostęp do pierońsko drogich pięcioosiowych CAM-ów).
A tak poza tym, czy dużo osób zdecydowało się przed wyznaczonym terminem na subskrypcję wersji ultimate? Zastanawia mnie po prostu czy jest szansa aby to się im ekonomicznie domknęło i nie porzucili na pewnym etapie rozwoju tej uliczki jak im się już to zdarzało. Zdaje sobie sprawę że jesteśmy ubogim rynkiem, ale po aktualnej cenie już bym się chyba nie zdecydował i nie jestem przekonany że baza odbiorców będzie im rosła, stąd moja ciekawość.