Autodesk Fusion 360 - kącik porad
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 42
Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad
Może ktoś mógłby pomóc, bo zgłupiałem...
Wielokrotnie już robiłem operację frezowania gwintów i próbując zrobić ją ponownie w jednym z elementów mam informację o kolizji.
Chodzi o operację narzędziem T8. Co ciekawe dotyczy to tylko 3ch otworów z 10ciu.
https://a360.co/45vMfxM
Wielokrotnie już robiłem operację frezowania gwintów i próbując zrobić ją ponownie w jednym z elementów mam informację o kolizji.
Chodzi o operację narzędziem T8. Co ciekawe dotyczy to tylko 3ch otworów z 10ciu.
https://a360.co/45vMfxM
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 54
No rzeczywiście pokazuje się, ale to wygląda raczej na jakiś błąd fusiona, kolizja jest jeszcze zanim wejdzie frez w materiał. Jak puszczam symulację całości to nie ma kolizji, tylko jeśli samą operację T8.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Szukam kogoś bardziej obrytego w obróbce 5 osiowej w Fusion.
Potrzebuje, żeby zaprogramował detal i wytłumaczył mi co robię nie tak.
Szukam kogoś bardziej obrytego w obróbce 5 osiowej w Fusion.
Potrzebuje, żeby zaprogramował detal i wytłumaczył mi co robię nie tak.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Pytanie Problem z kompensacją narzędzia
Po przygotowaniu programu na obrabiarce poprzez system CAM Fusion 360 i wgraniu programu na frezarkę CNC, nie ma możliwości zmiany narzędzia z poziomu maszyny - trzeba zmienić narzędzie w CAMie i na nowo wygenerować program. Choć Istnieje możliwość kompensacji ( narzędzia na sterowniku w celu wprowadzenia korekt ale jest to dedykowane do tego samego narzędzia aby poprawić obrabiany wymiar i tylko w kierunku dodatnim na średnicy narzędzia. Dodatkowo kompensacja na sterowniku jest dostępna tylko dla niektórych strategii obróbki- kontur, wytaczanie itd). Czyli zmieniając frez fi 25 na fi 16 nie ma możliwości podmiany narzędzia na frezarce CNC, gdyż trajektoria narzędzia jest generowana dla pierwotnego narzędzia.
Proszę o informację co robię źle, coś mi się wydaje że gdzieś to błędnie idzie. Proszę o pomoc
Po przygotowaniu programu na obrabiarce poprzez system CAM Fusion 360 i wgraniu programu na frezarkę CNC, nie ma możliwości zmiany narzędzia z poziomu maszyny - trzeba zmienić narzędzie w CAMie i na nowo wygenerować program. Choć Istnieje możliwość kompensacji ( narzędzia na sterowniku w celu wprowadzenia korekt ale jest to dedykowane do tego samego narzędzia aby poprawić obrabiany wymiar i tylko w kierunku dodatnim na średnicy narzędzia. Dodatkowo kompensacja na sterowniku jest dostępna tylko dla niektórych strategii obróbki- kontur, wytaczanie itd). Czyli zmieniając frez fi 25 na fi 16 nie ma możliwości podmiany narzędzia na frezarce CNC, gdyż trajektoria narzędzia jest generowana dla pierwotnego narzędzia.
Proszę o informację co robię źle, coś mi się wydaje że gdzieś to błędnie idzie. Proszę o pomoc
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Utwórz program bez kompensacji (off) a wtedy będziesz mógł zmieniać narzędzia w programie gdyż wytyczona ścieżka będzie środkiem narzędzia.