Autodesk Fusion 360 - kącik porad


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 75
Posty: 13325
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#361

Post napisał: kamar » 10 sie 2020, 16:38

TOP67 pisze:
10 sie 2020, 16:29
daje właśnie takie niebieskie elementy.
Daje takie niebieskie linie elementu :) Niebieskie wypełnienie elementu zgłasza gotowość do wyciągania.


:)

Tagi:


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 5306
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#362

Post napisał: oprawcafotografii » 10 sie 2020, 16:51

TOP67 pisze:
10 sie 2020, 16:29
...

Ale nie jest jednoznacznie zdefiniowany. Żeby był na czarno, to musi mieć podany wymiar i pozycję, lub mieć odnośniki do innych elementów. Samo narysowanie daje właśnie takie niebieskie elementy.
Kurna chyba za stary jestem. Rysuję okrąg o środku o znanych współrzędnych, o znanej średnicy i okazuje się,
że on właściwie nie istnieje... Chyba mnie to przerasta ;)


Wojtek_O
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 84
Rejestracja: 16 lis 2019, 10:27

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#363

Post napisał: Wojtek_O » 10 sie 2020, 17:19

Może to coś zmieni - nie mam YT więc tak
https://www.dropbox.com/s/r6tma8e536v6i ... c.mov?dl=0


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 32
Posty: 1151
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#364

Post napisał: piromarek » 11 sie 2020, 07:48

Cześć.

Jest jedna rzecz, która nie od razu jest oczywista i może nam trochę zejść zanim zauważymy.
Przynajmniej ja tak miałem.
W szkicu musimy założyć relację do współrzędnych środka Origin.
Inaczej szkic nigdy nie będzie "czarny".
Czyli musimy dać znać o położeniu naszej linii względem tego środka. ( i oczywiście potem kolejnych do niej albo też do tego środka 0,0,0 )

Jest jeszcze jedna rzecz.
Na przykładzie okręgu.
Narysuj okrąg "środek/promień" w dwu wersjach:

1. stań środkiem w zero origin i rozciągnij okrąg kursorem na końcu naciśnij LPM.
Powstaje okrąg bez zdefiniowanej średnicy - niebieski. Możliwy do rozciągania lub doprecyzowania tejże średnicy, narzędziem dim.

2. stań środkiem w zero, rozciągnij okrąg ale naciśnij ENTER zamiast LPM.
I teraz albo wpisz wartość jaka cię interesuje albo drugi enter.
Teraz mamy okrąg "czarny", zdefiniowany, nie da się go rozciągać.

Reszta podobnie, ale na przykład trzeba kombinacji TAB/wymiar/enter.

Wiem, że to oczywista oczywistość,
ale na początku przez chwilę miałem jakiś tam brak pewności, więc może kogoś naprowadzę na zmianę myślenia jak mu coś tam nie pasowało w kreśleniu. :-)

pozdrawiam


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#365

Post napisał: 251mz » 11 sie 2020, 08:22

piromarek pisze:
10 sie 2020, 14:00
"Zabawne" jest, kiedy czasem próbujemy uzupełnić szkic parametrami i wymiarami, tak aby był pełny i zaczernił linie, a za chiny ludowe nie można znaleźć jakiego wymiaru czy wiązania brakuje.
Czasem wydaje się, że zwymiarowaliśmy już wszystko a szkic pozostaje uparty jak osioł :-)
Bardzo prosty sposób na sprawdzenie czego brakuje to chwycić za jakiś element szkicu i spróbować go przesunąć.
Od razu widać jakiego wiązania lub wymiaru brakuje....


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1649
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#366

Post napisał: upanie » 11 sie 2020, 08:37

Ale czasami można się naszukać.
Za cholerę nie mogę zrozumieć dlaczego program sam tego nie potrafi wskazać.
czilałt...


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 32
Posty: 1151
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#367

Post napisał: piromarek » 11 sie 2020, 09:05

No i samym czarnym kreskom, też nie do końca można wierzyć.
Nie całkiem łapię tą ideę.

Rozciągnij prostokąt z narożnika od środka origin i kliknij LPM na końcu, a dwie linie prostopadłe od środka będą czarne.
A wcale przecież nie są zdefiniowane do końca, wymiarami, bo prostokąt daje się porozciągać.

Jak usuniesz wiązanie horizonatal/v kolor zmienia się na niebieski.

Co prawda, te linie są określone wiązaniami H/V i coincydent na końcach do linii niebieskich prostokąta, więc same może rzeczywiście są określone w przestrzeni, wiązaniami, pomimo że nie znamy ich długości.

Chyba że to tak działa ...hmm.

UPANIE.
Program Ci nie wskaże, bo nie wie do czego się chcesz kotwiczyć.
tak myślę.


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 32
Posty: 1151
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#368

Post napisał: piromarek » 14 sie 2020, 14:49

Cześć.

Ostatnia aktualizacja dodała tłoczenie - emboss.
No i fajno.
Można literki wypychać na walcu, bez zbędnych ceregieli.

Jest jakiś patent żeby panować nad wymiarami i położeniem tego narzędzia ?

Jak się zrobi na przykład stożek i rzuci na jego bok wytłoczenie prostokąta naszkicowanego równolegle do osi,
to żadna z krawędzi dolna i górna nie da się określić do jakiegoś zadanego położenia. (?)

Testowo wykreśliłem prostokąt zaczynający się powiedzmy 28 mm od XY , od tej samej XY pociągnąłem stożek.

Ale embos już zaczyna tłoczenie wyżej. Widać to jak patrzymy równolegle do XY.

Czy coś jak zwykle mylę ? :-)


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 5306
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#369

Post napisał: oprawcafotografii » 14 sie 2020, 17:19

piromarek pisze:
11 sie 2020, 09:05
...

UPANIE.
Program Ci nie wskaże, bo nie wie do czego się chcesz kotwiczyć.
tak myślę.
A po ch.. wogóle do czegoś "kotwiczyć". Co to żegluga wielka?

q


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 29
Posty: 1462
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#370

Post napisał: Avalyah » 14 sie 2020, 18:05

oprawcafotografii pisze:A po ch.. wogóle do czegoś "kotwiczyć". Co to żegluga wielka?

Bo poprawnie zrobniony szkic jest w pełni opisany. Potem można się bawić w projektowanie parametryczne bez problemu.

Niestety rzeczywiście wyświetlanie wszystkich wiązań w Fusion jest dość marne, czasami łatwiej usunąć element i wstawić od nowa, niż szukać czemu nie można nim ruszyć (a bo się gdzieś złapało jakieś dziwne wiązanie do środka odcinka, którego nie widać).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”