Autodesk Fusion 360 - kącik porad


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 31
Posty: 1485
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#331

Post napisał: Avalyah » 05 sie 2020, 19:50

oprawcafotografii pisze:ja nie chcę poruszać żadną "geometrią" tylko tym kółkiem które na środku narysowałem

No, to żeby to zrobić rysujesz je gdziekolwiek (ale najlepiej z grubsza tam, gdzie checsz), ze średnicą mniej więcej. Klikasz 2 razy na średnicę i wpisujesz jej wartość. Potem robisz dwa wymiary od środka koła do punktu zerowego szkicu, jeden w poziomie, drugi w pionie i za ich pomocą możesz sobie je ustawić jak chcesz.
oprawcafotografii pisze:Z tym skalowaniem to jak się to robi>

Jakim skalowaniem?



Tagi:


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 5407
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#332

Post napisał: oprawcafotografii » 05 sie 2020, 19:55

W zasadzie jakie ma znaczenie w jakim miejscu narysuje swoje kółka?

Skalowanie - zapomnij :) Jak skorygować średnicę. Nie wpadłem na to, że wystarczy dwukliknąć :)
Tylko dlaczego DO CHOLERY nie można od razu podać średnicy???


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 31
Posty: 1485
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#333

Post napisał: Avalyah » 05 sie 2020, 20:38

oprawcafotografii pisze:W zasadzie jakie ma znaczenie w jakim miejscu narysuje swoje kółka?

Jedynie takie, że dobrze by były w swoim kwadrancie - wtedy będziesz miał wymiar w odpowiednim miejscu, bo ujemnych wpisywać nie można, żeby przerzucić na drugą stronę osi.
oprawcafotografii pisze:Tylko dlaczego DO CHOLERY nie można od razu podać średnicy???

Nie wiem, jak się pokaże ta kłódeczka i wtedy dasz enter to wskakuje oryginalny wymiar. Jak teraz spróbowałem kilka razy szybko kliknąć enter to czasem wchodzi. Raczej bym się tym nie przejmował, tylko wymiary poprawiał już po stworzeniu figury.

Ogólnie jeśli jest szkic bardziej skomplikowany niż 2 okręgi to warto sobie narysować od razu osie pomocnicze. Wybierasz linię, w opcjach zaznaczasz "construction" (skrót klawiaturowy x) i wtedy rysujesz przerywaną linią od punktu zerowego jedną w pionie, drugą w poziomie. Potem najlepiej jeszcze wybrać wiązanie typu kłódka i obie unieruchomić. Masz teraz oś X i Y gotową, gdybyś chciał coś robić symetrycznie itd.

Figury wykonane jako "construction", linią przerywaną, są traktowane jako pomocnicze i później nie będą przeszkadzały przy wybieraniu geometrii szkicu np. przy wyciąganiu.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#334

Post napisał: upanie » 05 sie 2020, 20:43

Można podać od razu. Chyba patrzysz na jakąś gołą babę jak nie widzisz tego pola, w którym to się wpisuje :)
W zasadzie jakie ma znaczenie w jakim miejscu narysuje swoje kółka?
Ma takie, że jak rysujesz w jakimś specyficznym miejscu to może Ci załapać zakotwiczenie na przykład i wtedy już nie ruszysz go z miejsca bez skasowania zakotwiczenia.
Na przykład jeśli narysujesz okrąg i klikniesz na początku układu współrzędnych to automatycznie stworzy się "constraint" (nie wiem jak to po polsku) i wtedy jedyne co z tym możesz zrobić to zmiana średnicy. No chyba, że constrainta usuniesz.
czilałt...


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 31
Posty: 1485
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#335

Post napisał: Avalyah » 05 sie 2020, 21:05

upanie pisze:"constraint"

Wiązanie.

Usuwanie constraintów to mordęga, dlatego lepiej robić zawsze figurę obok a potem wiązać samemu, wtedy przynajmniej wiadomo jakie ono jest.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1598
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#336

Post napisał: atlc » 05 sie 2020, 21:41

upanie pisze:Można podać od razu. Chyba patrzysz na jakąś gołą babę jak nie widzisz tego pola, w którym to się wpisuje


No można można, ale po ostatniej aktualizacji (przynajmniej u mnie), czego bym nie wpisał w pole wymiaru to i tak zostanie wymiar do jakiego figura została "rozciągnięta" przy rysowaniu. Niestety zostaje tylko dwuklik i poprawianie wymiaru już po narysowaniu. Pewnie z kolejną aktualizacją wróci do normy :D


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 75
Posty: 13367
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#337

Post napisał: kamar » 05 sie 2020, 22:05

atlc pisze:
05 sie 2020, 21:41
ale po ostatniej aktualizacji (przynajmniej u mnie), czego bym nie wpisał w pole wymiaru to i tak zostanie wymiar do jakiego figura została "rozciągnięta" przy rysowaniu.
Nic takiego nie widzę :)
:)


Dawid92
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 71
Rejestracja: 27 kwie 2011, 00:13
Lokalizacja: Śląsk

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#338

Post napisał: Dawid92 » 05 sie 2020, 22:15

Tak jak pisze kolega atlc.
Rysujesz koło i wymiar jest jakis losowy bliski temu co narysowałes albo kompletnie z d... . Np 2x mniejszy. Wcześniej można sobie było bez 2 klika wpisać i było ok ( teraz przy próbie wpisania w tabelke liczb za 1razem pole wpisywania się kasuje po ok 2s) zdarza się że czasami zatrybi. A przy rysowaniu prostokąta jedna oś tak samo się zachowuje . Oby to nie było związane z tym powiadomieniem że już windows7 nie wspierają w pełni. Z tego co pamiętam to już 2 aktualizacje temu się to wywaliło.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 31
Posty: 1485
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#339

Post napisał: Avalyah » 05 sie 2020, 22:19

Może być kwestia windowsa. Coś czytałem w internecie pobieżnie o tym i pojawiło się tam, że tak się dzieje w 7.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 75
Posty: 13367
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#340

Post napisał: kamar » 05 sie 2020, 22:21

No chyba, że to wina Win 7 bo pod 10 chodzi normalnie.

Obrazek
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”