Autodesk Fusion 360 - kącik porad


Ganz_Conrad
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 11
Posty: 98
Rejestracja: 02 gru 2014, 11:31
Lokalizacja: Słupsk

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#141

Post napisał: Ganz_Conrad » 26 mar 2018, 13:31

Dlaczego exportujesz z fusion, zamiast generować g-code bezpośrednio z CAM w Fusion?
Ostatnio gmerali w aktualizacjach przy imporcie dxf, to co mi nie działało, już działa. Różne wersje dxf?



Tagi:


Ganz_Conrad
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 11
Posty: 98
Rejestracja: 02 gru 2014, 11:31
Lokalizacja: Słupsk

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#142

Post napisał: Ganz_Conrad » 01 kwie 2018, 13:37

Robię frezowanie zewnętrznej krawędzi koła, która jest wycinkiem stożka (zwęża się ku górze). Użyłem "Bore", ponieważ "contour" nie frezuje po płaszczyźnie stożka. Mam problem z tym, że w "Bore" nie można zrobić wysepek, aby materiał odpadowy nie odleciał (Tabs). Są dostępne tylko w "Contour". Mogę, oczywiście zatrzymać obróbkę 0,5mm przed końcem materiału, ale zastanawiam się, czy jest jakiś lepszy sposób, aby ustawić "Tabsy"?
Obrazek

Awatar użytkownika

freakolot
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 15
Posty: 67
Rejestracja: 20 lip 2009, 14:37
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#143

Post napisał: freakolot » 01 kwie 2018, 16:07

można zawsze nie dojechać borem zostawiajac 2 mm(czy ile tam masz Stepdown), a na najniższej średnicy zrobić normalny contour z tabsami....


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63
Posty: 12799
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#144

Post napisał: kamar » 15 kwie 2018, 20:45

Witam.
Znalazł ktoś w Fusionie możliwość generowania łuków przejazdami G1 po punktach zamiast G2 ; G3 ?
:)


Adrian M.
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 177
Rejestracja: 02 lis 2012, 21:26
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#145

Post napisał: Adrian M. » 15 kwie 2018, 22:30

Nie wiem czy przypadkiem nie trzeba w postprocesorze odznaczyć funkcji związanej z łukami. Nie pamiętam dokładnie nazwy.

Pozdrawiam,
Adrian M.


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 453
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#146

Post napisał: FTW » 16 kwie 2018, 07:10

kamar pisze:
15 kwie 2018, 20:45
Witam.
Znalazł ktoś w Fusionie możliwość generowania łuków przejazdami G1 po punktach zamiast G2 ; G3 ?
Można zwiększyć Minimum Circular Radius z 0.01 np. na 1000 i wtedy zamienia od razu na G1. Zaraz przed przepuszczeniem programu przez postprocesor w ustawieniach.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63
Posty: 12799
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#147

Post napisał: kamar » 16 kwie 2018, 09:19

Dzięki, działa.
:)


acetamid
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 27
Rejestracja: 30 sie 2014, 21:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#148

Post napisał: acetamid » 09 cze 2018, 11:47

Czy orientujecie się może, czy da się w fusionie kopiować wykonaną obróbkę, lub detal razem za ścieżkami? Przykładowo - robię obróbkę jednego detalu, buduję szyk 5x4 i wycinam na frezarce 20 detali. W firmie w której kupowaliśmy Inventora powiedzieli nam że się nie da i trzeba do każdego elementu tworzyć osobną obróbkę (czyli w tym przypadku 20 razy ten sam detal). Aż ciężko uwierzyć, aby miało nie być tak podstawowej funkcjonalności.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1283
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#149

Post napisał: Avalyah » 09 cze 2018, 12:09

Jest coś takiego jak "templates". Nie używałem tego, ale to właśnie chyba tworzy takie wzory obróbkowe, które potem można zaaplikować na detal.

Zobacz film, czy o to Ci chodzi:


acetamid
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 27
Rejestracja: 30 sie 2014, 21:15
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#150

Post napisał: acetamid » 09 cze 2018, 13:02

Faktycznie, jest to spoko funkcja, ale nie do końca o to mi chodzi. Mam na myśli najprostszą opcję: robię CAMa bryły i teraz chce ich wyfrezować 20 sztuk z jednej płyty. W Edgecamie jest opcja "przesuń obróbkę" gdzie wpisujemy odległość x, y ilość sztuk i frezujemy. Tutaj nawet nie mam pomysłu jak to zrobić.
Znam tylko dwa rozwiązania, oba bez sensu: albo puszczać na maszynie kilka razy ten sam gkod i przesuwać zero, albo w fusionie zrobić szyk i robić cama oddzielnie dla każdej bryły.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”