Artcam -> mach3

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro
Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 569
Rejestracja: 01 gru 2004, 14:44
Lokalizacja: że znowu ...

Artcam -> mach3

#1

Post napisał: mumin » 03 paź 2011, 10:52

Bawiłem się wczoraj poznając możliwości Artcam'a i przygotowałem mały pliczek z prostym grawerunkiem. Wygenerowałem plik do macha w formacie "g-code mm" wrzuciłem do macha, plik wczytał się poprawnie ustawiłem materiał wysokość narzędzia itp kliknąłem na START i ... zobaczyłem tapetę :shock: program wysypał się dokładnie dodatkowo siedział w pamięci nie pozwalając się usunąć i oczywiście pozwolić otworzyć ponownie.
Podejrzewam że jest to problem z rodzajem generowanego pliku g-code.
Jakieś doświadczenia ? jaki format powinienem wybrać ?



Tagi:


sgrucha4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 124
Rejestracja: 29 kwie 2006, 20:19
Lokalizacja: wielkopolska

#2

Post napisał: sgrucha4 » 03 paź 2011, 16:12

witam.
ja z artcama na mach zapisuje jako
G-Code Arcs(mm)(*.tap) i wszystko śmiga że hej
pozdro.

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1302
Rejestracja: 10 gru 2006, 00:22
Lokalizacja: NISKO

#3

Post napisał: KAJOS » 03 paź 2011, 17:10

Ja wybieram - Mach2mm(*.cnc)
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 569
Rejestracja: 01 gru 2004, 14:44
Lokalizacja: że znowu ...

#4

Post napisał: mumin » 03 paź 2011, 18:12

g-code arcs (mm) - ten sam efekt mach się wysypuje
Mach2mm(*.cnc) - nie mam takiego formatu w artcamie ver 6.0

Awatar użytkownika

artmachining
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 331
Rejestracja: 20 sty 2007, 12:27
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

#5

Post napisał: artmachining » 03 paź 2011, 22:09

Spróbuj użyć Axyz (*.nc)

Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 569
Rejestracja: 01 gru 2004, 14:44
Lokalizacja: że znowu ...

#6

Post napisał: mumin » 04 paź 2011, 18:02

Jest dobrze :)

Początek kodu:
%
:1248
N20G91G28X0Y0Z0

Pierwsze dwie linijki powodują błąd a trzecia zagłębienie frezu w materiał przy okazji niszcząc go dokładnie

Oraz koniec kodu
N16130G0Z1.000
N16140G0X0.000Y0.000
N16150G28G91Z0
N16160G49H0
N16170G28X0Y0
N16180M30

Pierwsze dwie ok powrót do zera, trzecia jedzie do dna :evil: kolejnych nie próbowałem
Ogólnie po wywaleniu pierwszych trzech i ostatnich czterech jest dobrze przynajmniej mach się nie sypie.


dido123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 27 lip 2015, 21:13
Lokalizacja: Głogów

#7

Post napisał: dido123 » 10 sie 2015, 13:48

w jakim formacie zapisać grawer literek zrobiony w artcam 8 pro żeby móc odpalić go w mach 3 ????

dodam tylko że z rozszerzeń zapisów ma
mach2 inch(.cnc)
mach2 mm(.cnc)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”