5.3.0 sonda pomiarowa

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 606
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#51

Post napisał: cosimo » 03 maja 2021, 21:11

Pojawiła się natomiast inna zagwostka, tj. po wyrównaniu osi sondy do osi wrzeciona chciałem zrobić (zgodnie z instrukcją do sondy Slavtec) kalibrację promienia efektywnego przy użyciu łożyska 6004ZZ, mierząc jego średnicę wewnętrzną. Katalogowa średnica wewnętrzna łożyska to 20,00mm natomiast pomiar sondą wychodzi mi jak poniżej. Średnica kulki ustawiona zgodnie z rzeczywistością na 2mm.
Zastanawiam się co błędnie jeszcze wprowadziłem...?
Dwie sprawy. Jeśli interesuje Cię średnica wewnętrzna to pomiar trzeba robić na dwa razy - pierwszy to ustalenie środka otworu (sonda ustawia się w tej pozycji po pomiarze), gdy już mamy środek drugi pomiar powinien dać prawidłową średnicę.

Druga sprawa (cholerka jasna) - pomiary wewnętrzne są błędnie korygowane średnicą sondy. Niżej link po poprawionego makra, które za to odpowiada. Trzeba podmienić oryginalne znajdujące się w folderze PikoCNC\Elcosimo\Macros

http://www.pikocnc.com/download/PROBE_ELCOSIMO.zip
Mi by pasowało żeby była możliwość zapisu do pliku stl. mapki z pomiaru sondy.
Zobaczymy.

I jeszcze raz zachęcam do wymiany FV - nie tylko JOG okazjonalnie mógł się zaciąć, ale także ruchy referencyjne i pomiarowe.




sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 121
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#52

Post napisał: sebasbox » 03 maja 2021, 23:27

cosimo, nie mogłem wytrzymać i jeszcze szybko poszedłem sprawdzić. Po wgraniu nowego makra sprawa wygląda już dobrze.

Obrazek

I teraz w przypadku sondy Slavtec (pewnie większość taką posiada) instrukcja mówi że skorygować pojawiający się błąd, trzeba skorygować średnicę kulki wg. wzoru:
Obrazek

U mnie postępowanie wg. tego wzoru dało jeszcze bardziej rozjechany wynik:
Obrazek

Korekta otrzymanej wartości w drugą stronę (czyli zamiast odejmować od średnicy kulki dodałem otrzymaną wartość) dała wynik bliższy prawdy ale nadal niewłaściwy:
Obrazek

Ostatecznie zrobiłem tak jak poniżej bo na logikę miało to dla mnie sens (wartości wzięte z inicjalnego pomiaru - pierwszy screen). Jeśli coś pokręciłem to dajcie znać:

dc = d - ((20,217 - 20) + (20,222-20))/2 = 1,7805
=> gdzie d=2 (średnica kulki)

I taki sposób dał mi oczekiwaną wartość z tym że ja to robiłem na łożysku a nie pierścieniu kalibracyjnym (no ale łożysko firmowe także wymiar trzyma;)).
Obrazek


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 121
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#53

Post napisał: sebasbox » 04 maja 2021, 06:41

cosimo jeszcze jedna sprawa, bo wydaję mi się że program nie ma swego rodzaju zabezpieczenia tj. testując nowe makro, które podesłałeś, na początku z pośpiechu zamiast kliknąć pomiar wewnętrzny kliknąłem pomiar zewnętrzny. Maszyna odjechała na "x" o określoną wartość a następnie zaczęła zjeżdżać na "z" i trafiła w tym momencie na górną powierzchnię łożyska i pomimo że kulka dotknęła powierzchni to proces pomiaru się nie zatrzymał. Oczywiście zatrzymałem proces ręcznie, ale pytanie czy nie da się zrobić tak żeby w takich sytuacjach program sam zatrzymywał proces pomiaru wyrzucając np jakiś komunikat typu "pomiar niemożliwy, sprawdź ustawienia"?


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 313
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#54

Post napisał: bartekn86 » 05 maja 2021, 19:24

sebasbox podeślij linka do sondy proszę


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 121
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#55

Post napisał: sebasbox » 05 maja 2021, 20:34

bartekn86, sondy sprzedaje chyba kolega z forum, były sprzedawane też na allegro ale w sklepie i tak taniej;)
https://www.slavtec.eu/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”