5.3.0 sonda pomiarowa

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 608
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#51

Post napisał: cosimo » 03 maja 2021, 21:11

Pojawiła się natomiast inna zagwostka, tj. po wyrównaniu osi sondy do osi wrzeciona chciałem zrobić (zgodnie z instrukcją do sondy Slavtec) kalibrację promienia efektywnego przy użyciu łożyska 6004ZZ, mierząc jego średnicę wewnętrzną. Katalogowa średnica wewnętrzna łożyska to 20,00mm natomiast pomiar sondą wychodzi mi jak poniżej. Średnica kulki ustawiona zgodnie z rzeczywistością na 2mm.
Zastanawiam się co błędnie jeszcze wprowadziłem...?
Dwie sprawy. Jeśli interesuje Cię średnica wewnętrzna to pomiar trzeba robić na dwa razy - pierwszy to ustalenie środka otworu (sonda ustawia się w tej pozycji po pomiarze), gdy już mamy środek drugi pomiar powinien dać prawidłową średnicę.

Druga sprawa (cholerka jasna) - pomiary wewnętrzne są błędnie korygowane średnicą sondy. Niżej link po poprawionego makra, które za to odpowiada. Trzeba podmienić oryginalne znajdujące się w folderze PikoCNC\Elcosimo\Macros

http://www.pikocnc.com/download/PROBE_ELCOSIMO.zip
Mi by pasowało żeby była możliwość zapisu do pliku stl. mapki z pomiaru sondy.
Zobaczymy.

I jeszcze raz zachęcam do wymiany FV - nie tylko JOG okazjonalnie mógł się zaciąć, ale także ruchy referencyjne i pomiarowe.




sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 173
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#52

Post napisał: sebasbox » 03 maja 2021, 23:27

cosimo, nie mogłem wytrzymać i jeszcze szybko poszedłem sprawdzić. Po wgraniu nowego makra sprawa wygląda już dobrze.

Obrazek

I teraz w przypadku sondy Slavtec (pewnie większość taką posiada) instrukcja mówi że skorygować pojawiający się błąd, trzeba skorygować średnicę kulki wg. wzoru:
Obrazek

U mnie postępowanie wg. tego wzoru dało jeszcze bardziej rozjechany wynik:
Obrazek

Korekta otrzymanej wartości w drugą stronę (czyli zamiast odejmować od średnicy kulki dodałem otrzymaną wartość) dała wynik bliższy prawdy ale nadal niewłaściwy:
Obrazek

Ostatecznie zrobiłem tak jak poniżej bo na logikę miało to dla mnie sens (wartości wzięte z inicjalnego pomiaru - pierwszy screen). Jeśli coś pokręciłem to dajcie znać:

dc = d - ((20,217 - 20) + (20,222-20))/2 = 1,7805
=> gdzie d=2 (średnica kulki)

I taki sposób dał mi oczekiwaną wartość z tym że ja to robiłem na łożysku a nie pierścieniu kalibracyjnym (no ale łożysko firmowe także wymiar trzyma;)).
Obrazek


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 173
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#53

Post napisał: sebasbox » 04 maja 2021, 06:41

cosimo jeszcze jedna sprawa, bo wydaję mi się że program nie ma swego rodzaju zabezpieczenia tj. testując nowe makro, które podesłałeś, na początku z pośpiechu zamiast kliknąć pomiar wewnętrzny kliknąłem pomiar zewnętrzny. Maszyna odjechała na "x" o określoną wartość a następnie zaczęła zjeżdżać na "z" i trafiła w tym momencie na górną powierzchnię łożyska i pomimo że kulka dotknęła powierzchni to proces pomiaru się nie zatrzymał. Oczywiście zatrzymałem proces ręcznie, ale pytanie czy nie da się zrobić tak żeby w takich sytuacjach program sam zatrzymywał proces pomiaru wyrzucając np jakiś komunikat typu "pomiar niemożliwy, sprawdź ustawienia"?


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 335
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#54

Post napisał: bartekn86 » 05 maja 2021, 19:24

sebasbox podeślij linka do sondy proszę


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 173
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#55

Post napisał: sebasbox » 05 maja 2021, 20:34

bartekn86, sondy sprzedaje chyba kolega z forum, były sprzedawane też na allegro ale w sklepie i tak taniej;)
https://www.slavtec.eu/

Awatar użytkownika

Autor tematu
Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 14
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#56

Post napisał: Bogu 40 » 24 cze 2021, 15:14

Witam
W parametrach krawędź 1 X i krawędź 1 Y nie można wpisać więcej niż 500 czy można to gdzieś zmienić ?


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 173
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#57

Post napisał: sebasbox » 12 lip 2021, 13:21

Czy jak mierzymy sondą materiał który nie leży równo na stole tylko pod kątem to najpierw zerujemy X i Y czy najpierw sprawdzamy kąt? Pytam bo miałem gotowy element w którym robiłem dodatkowe frezowanie i okazało się po frezowaniu że wyszło przesunięcie ok 1,2mm na X i Y. Nie stanowi to żadnego problemu w tym przypadku ale na przyszłość wolałbym nie mieć takich niespodzianek. Zakładam dlatego że to przesunięcie wynika z faktu, że powinienem zachować określoną kolejność pomiarów. Niestety nie pamiętam co mierzyłem najpierw :)


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 173
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#58

Post napisał: sebasbox » 01 sie 2021, 15:27

Przypomniało mi się, że pisałem tu zapytanie, odpowiedzi nie było więc odpowiem sobie sam a może komuś też się przyda.
Jak mamy materiał na stole i leży on sobie pod kątem względem stołu jak na screenie poniżej. Jest to istotne jak mamy już gotowy element w którym chcemy coś jeszcze dofrezować.

Obrazek

Aby dokładnie określić położenie materiału używamy pomiaru np. lewego dolnego narożnika i zaznaczamy funkcję "Mierz kąt w narożnikach" i oczywiście "Automatycznie zeruj" (ale to pewnie jasne).
I teraz tak, pomiar wyjdzie dokładniejszy jak zmienimy wartości na trochę większe niż standardowe 10mm dla "Krawędź 1" i "Krawędź 2". U siebie zmieniając na 20mm byłem w stanie zejść do 0,01mm dokładności ustawienia materiału na dystansie ca. 300mm (dla 10mm uzyskiwałem ~0,06mm, ale może to też wynikać z przygtotówki która pewnie nie była idealnie obrobiona, nie mniej wynik był lepszy dla 20mm).
Trzeba tylko też zwracać uwagę na parametr "Zejście/odejście sondy" żeby przypadkiem nie przydzwonić jeśli materiał będzie pod dużym kątem a bardzo zwiększycie wartości parametrów "Krawędź 1" lub "Krawędź 2";) Ale to już materiał musiałby leżeć pod znaczącym kątem. Tak czy inaczej trzeba przy tym uważać.

Obrazek

Jak coś namieszałem albo jest inny sposób to prośba o info.


snajper007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 140
Rejestracja: 03 lis 2011, 16:48
Lokalizacja: grodzisko Górne

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#59

Post napisał: snajper007 » 24 sie 2021, 09:52

@sebasbox czy możesz wrzucić film z procedury szukania środka otworu sondą? Interesuje mnie jak wykonywany jest dokładny pomiar. Czy w momencie odjazdu sondą czy odwrotnie?


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 173
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: 5.3.0 sonda pomiarowa

#60

Post napisał: sebasbox » 05 wrz 2021, 15:13

snajper007 pisze:
24 sie 2021, 09:52
@sebasbox czy możesz wrzucić film z procedury szukania środka otworu sondą? Interesuje mnie jak wykonywany jest dokładny pomiar. Czy w momencie odjazdu sondą czy odwrotnie?
Hej, mogę...sorry że tak późno ale w standardowej pracy mam urwanie du..y.
https://youtu.be/khI0HaoQ8As

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”