|
piaskowanie |
| Autor |
Wiadomość |
ALZ
Specjalista poziom 3

Pomógł: 54 razy Dołączył: 06 Sie 2004 Posty: 850 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2007-09-14, 23:16
|
|
|
Nie ma to większego znaczenia ale jestem zwolennikiem raczej firmówek i tak np. są małe Karchery po ok 300zł która napewno do sporadzycznych prac się sprawdzi.
Krótko mówiąc decyduje szybkość z jaką ścierniwo uderza o piaskowany detal a 100atm daje dużą szybkość. Ja do piakowania powietrzem stosowałem 12 atm i szło super, ale nie każdy dysponuje taką sprężarką.
Patrz np.
http://www.allegro.pl/ite...ek_serii_k.html
http://www.allegro.pl/ite...lata_gw_fv.html |
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 150 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1924 Skąd: Tarnobrzeg
|
|
|
|
 |
ALZ
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-09-15, 12:30
|
|
|
Każdy kto mógł porównać wydajność takich pistoletów do piaskowania z piaskowaniem na mokro będzie polecał jednak zestaw z myjką. Zakładając że ktoś musi kupić wydajną sprężarkę to zestaw na mokro jest znacznie tańszy a myjką można jeszcze powalczyć przy samochodzie lub w ogrodzie. |
|
|
|
 |
Leoo
Specjalista poziom 3

Pomógł: 150 razy Dołączył: 15 Lis 2006 Posty: 1924 Skąd: Tarnobrzeg
|
Wysłany: 2007-09-15, 14:58
|
|
|
| ALZ napisał/a: | | Zakładając że ktoś musi kupić wydajną sprężarkę to zestaw na mokro jest znacznie tańszy a myjką można jeszcze powalczyć przy samochodzie lub w ogrodzie. |
Racja, ale pistoletu lakierniczego i całej masy innych urządzeń pneumatycznych to raczej się nie podłączy. Tak czy inaczej po piaskowaniu, nawet na mokro, detal trzeba pomalować. |
|
|
|
 |
BYDGOST
Specjalista poziom 1

Pomógł: 20 razy Dołączył: 28 Wrz 2007 Posty: 163 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2007-10-26, 08:08
|
|
|
| Gdy kupowałem wodną myjkę ciśnieniową to postanowiłem kupić razem z nią przystawkę do piaskowania na mokro. Przy cenie myjki był to niewielki wydatek. Okazało się , że tak samo jak powyżej napisał kol. skoti jest to skuteczne, ale piekielnie mało wydajne. W dodatku bardzo uciążliwe było zabezpieczanie się przed strugami tryskającej wody zmieszanej z piaskiem. Po wykonaniu kilkunastu prób daliśmy sobie spokój z tą metodą. |
|
|
|
 |
251mz
Specjalista poziom 3 CNC Machines

Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Sie 2004 Posty: 713 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 2008-01-06, 15:08
|
|
|
hmmm , gdzie mozna dostac te koncówke do piaskowania na mokro??
mam kompresor do myjki kinzo.
lanca zepsuta , myjka lezy nowa nieuzywana
chetnie bym sprobowal
bo z pistoletami pod sprezarka taka mala mam zle doswiadczenia:( |
|
|
|
 |
ALZ
Specjalista poziom 3

|
|
|
|
 |
251mz
Specjalista poziom 3 CNC Machines

Pomógł: 7 razy Dołączył: 27 Sie 2004 Posty: 713 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 2008-01-06, 21:57
|
|
|
nie wiem czy jest sens w ogole kupować takie cos......
chyba samemu bardziej sie oplaca wykonac......
aaa jak z wydajnościa tego?? jak szybko tym się pracuje? |
|
|
|
 |
M 52
Sympatyk forum poziom 1

Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2007 Posty: 28 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-01-07, 19:59
|
|
|
Lanca do myjki jest jakimś rozwiazaniem do okazjonalnych prac. Najtansze widziałem w LM - chyba 80zł. Miejsce piaskowania osłaniamy czymś, my rozpięlismy stara plandeke i czyscilismy czesci motocyklowe. Należy uważać na małe karchery - mają pompy z tworzywa. Niska trwałość i wymianie podlega cały moduł.
Piaskowanie powietrzne jest najlepsza techniką, ale wymaga drogiego i dużego sprzetu. Mój kompresor 3JW60 niestety nie dał rady, wydajność 260l okazała się niewystarczająca. 3JW60 to najpopularniejszy polski kompresor warsztatowy, ten trzycylindrowy. |
_________________ pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych |
|
|
|
 |
jaga4ever
Czytelnik forum poziom 1

|
Wysłany: 2008-07-26, 00:03
|
|
|
Jeżeli twoim priorytetem jest koszt takiej maszyny, i bardzo sporadyczna praca z tym sprzętem, warto abyś zastanowił się nad moim rozwiązaniem:
Zbuduj sobie piaskarkę na zwykły suchy piasek (można wsypać korund ale to pociąga pewne koszta a piasek, NIE), jeżeli zrobisz ją całkowicie sam to koszt będzie równy kilu zaworom hydraulicznym kilku wężykom i kilku opaskom. Czyli w porównaniu z propozycjami moich przedmówców śmieszne pieniążki. Jedyną drogą częścią w całej konstrukcji będzie “efektor” w moim przypadku jest to dysza z węglika spiekanego o średnicy 2 mm a do felg aluminiowych i stalowych o średnicy 6 mm(w przypadku bardzo sporadycznej eksploatacji ten koszt jest do zredukowania.
+Prostota konstrukcji całej piaskarki
+Cena tak mała że aż szkoda sobie takiej nie zrobić(chodzby 4 fun)
+Dostępność wszystkich elementów
+,- sterowana ręcznie(za pomocą 2 zaworów powietrza i piasku)
- piasek trzeba suszyć, siać, BRUDNA ROBOTA
Jeżeli jesteś zainteresowany to opowiem dokładnie jak masz to zbudować daj znać gg:6055475
Do kabiny z obiegiem też się nadaje bo ja właśnie taką mam. |
|
|
|
 |
|
|