piaskowanie

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Mariuszczs » 30 cze 2011, 09:48

Mi się najlepiej pracuje granulacją tak do 1,5 mm i żeliwko ma takie plamy do których starcia trzeba dużo zawartości drobniejszego ziarna.

W temacie piaskowania ostatnio zakupiłem dużo polgritu i stwierdzam że jak mi się skończy to wracam do piasku. Powierzchnia po polgricie jest bardziej jak po szkiełkowaniu ostrym, ale wydajnośc tego ścierniwa jest wydaje mi się idzie wolniej i też praktycznie dwu krotne użycie.

Tagi:

Awatar użytkownika

FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 30 cze 2011, 13:47

Takie pytanie do bardziej doświadczonych:

Jak pewnie już niejeden tu zauważył zajmuje się budową niewielkich urządzeń elektroniczno-mechanicznych.

Zamierzam piaskować sobie niewielkie elementy (kilka na kilka cm) z aluminium aby po frezowaniu ujednolicić powierzchnie do jakiegoś anodowania. Nie potrzebuję wielkiej wydajności wiec zamierzam zrobić tak:

Zanabyć komorę typu:

http://allegro.pl/piaskarka-kabinowa-90 ... 31350.html

Do małego kompresorka dołożyć butlę jako bufor ciśnienia do tego z racji gabarytów elementów obrabianych mieć dość małą 2-3 mm dyszę i w ten sposób wytrzymać 1-2 minuty piaskowania.

Jak widzicie takie rozwiązanie? Czym najlepiej (koszty nie do końca grają rolę) piaskować żeby uzyskać fajną powierzchnię na aluminium(pa5-6-9-13)? Może do takiej twardości materiału lepiej szkłem?

Prosiłbym ogólnie o wypowiedzenie się na temat powyższych planów i doradzenie / pokierowanie w którąś stronę.

Pozdrawiam
FDSA

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Mariuszczs » 30 cze 2011, 14:03

A może chcesz taki pistolet za darmo nówkę ? Ocenisz czy ci się to wogóle przyda zanim kupisz z kabiną, zobaczysz ile to kurzu bez wyciągu ( czy w pomieszczeniu niet ). Ocenisz czy bufor ci starczy itd.
Dyszę ci dotoczę mniejszą jeśli nie masz możliwości bo jest chyba 6mm.

Ja kiedyś zbudowałem kabinę z obudowy od lodówki, teraz postawiłem na nogi kabinę z butli 3000 l. Jeszcze dużo przy niej do zrobienia, ale już jej używam osłonowo.
Załączniki
k.jpg
k.jpg (142.25 KiB) Przejrzano 1833 razy

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lukadyop » 30 cze 2011, 14:28

Ja niedługo będę wywalał z piwnicy hydrofor 1000L i już wiem do czego go wykorzystać :wink:

Awatar użytkownika

FDSA
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 01 lip 2011, 08:15

No to może zadam pytanie tak:

Skoro mam do piaskowania małe elementy z aluminium w celu ujednolicenia powierzchni po frezowaniu a przed anodowaniem to jak wg doświadczonych w temacie powinienem się do tego zabrać w sensie sprzętu ścierniwa itd.
Elementy to najczęściej obudowy aluminiowe wielkości paczki papierosów lub jakieś nie sprecyzowane elementy mniejszych gabarytów a mi bardziej niż na wydajności zależy na może nie drastycznie małej ale niewielkiej cenie zestawu jak i jego małych gabarytach.

Pozdrawiam
FDSA

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”