Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!

Poprzedni temat «» Następny temat
Głowice laserowe
Autor Wiadomość
senco 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2006-05-14, 21:10   Głowice laserowe

Witam.
Czy ktoś wie gdzie i za ile można dostać głowicę laserowe do zastosowań CNC.
Chodzi mi o przeróbke taniej i lekkiej maszyny CNC ploter itp. i założenie do
niej głowicy laserowej, i tu mam parę pytań odnosnie rozwiązań gotowych.

1) szukam głowicy do ciecia materiałów typu sklejka, skóra, plexi , mocy około do 100W , laser CO2

2)Jak wykonuje sie ekranowanie aby ploter był bezpieczny.

3)Jakie materiały na stół (czy plaster miodu czy inne materiały)

4) Chętnie poczytam inne przydatne informacje.Czy ktoś z forumowiczów ma za sobą już taką przeróbkę?

Wszystkie porady mile widziane. :wink:

pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-05-14, 21:38   

Tutaj są bardzo tanie - kiedyś do nich pisalem , są bardzo uprzejmi , transport czterech rur DHL ok 550 $.
pozdrawiam
http://www.made-in-china....wer_Supply.html

senco 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2006-05-14, 22:53   

Jestem laikiem w temacie laserów ale czy to jest osprzęt profesjonalny do takich zastosowań bo z wyglądu to trochę jak do laboratorium.
Rozumiem ze to cena za 4 sztuki.
Jaki zasilacz, osprzęt jest do tego potrzebny.

Zachodzę w głowę jak to się montuje. Bo wygląda to bardzo delikatnie.
Bardziej bym wolał coś w stalowej obudowie.
Ale bardzo dziekuję za linka. :)

Piroman1024 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2006-05-14, 23:26   

Witam.
Swego czasu również się interesowałem takim laserem.
Jeżeli chcesz wykorzystać głowicę o mocy 100W we wiązce to musisz się liczyć z tym że potrzebny będzie zasilacz o mocy ok.3-4KW - napięcie ok 30KV.
Samą rurę laserową podłączasz do zasilacza i układu pompującego wodę chłodzącą - trzeba w końcu odprowadzić te >2KW ciepła, to jednak nie wystrarczy do cięcia czy grawerowania materiałów potrzebna jest jeszcze soczewka skupiająca wykonana ze specjalnego materiału i zwierciadła najlepiej pozłacane.
Na jakimś forum modelarskim ktoś opisywał właśnie maszynę CNC laserową - jak znajdę linka to podrzucę.
Pozdrawiam.

ERNEST KUCZEK 
Specjalista poziom 3
AEK

Wysłany: 2006-05-14, 23:42   

senco napisał/a:
Czy ktoś wie gdzie i za ile można dostać głowicę laserowe do zastosowań CNC.
Chodzi mi o przeróbke taniej i lekkiej maszyny CNC ploter itp. i założenie do
niej głowicy laserowej, i tu mam parę pytań odnosnie rozwiązań gotowych.

nie wiem co masz na mysli jesli chodzi o glowice czy chodzi ci o caly laser ktory mozesz sobie zamocowac na osi z? byc moze istnieje cos takiego malej mocy ale ja nie widzialem nic takiego. zazwyczaj generator jest na boku a wiazka swiatla o duzej srednicy (inaczej elementy lasera by sie popalily) jest przekazywana za pomoca luster do glowicy na osi z gdzie znajduje sie soczewka skupiajacana. w duzych mocach laserow np. 2000W nie tylko sam generator potrzebuje chlodzenia ale i owa soczewka w glowicy jest chlodzona.

senco 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2006-05-15, 00:11   

Tak oczywiście chodzi mi o laser który zamontowałbym na osi Z
Tutaj taki ploterek.
http://laserpro.pl/mercury.html

I taką głowicę laserową chciałbym zastosować.
Z tabeli wnioskuję że lasery są wymiennę w zależności od potrzeb, do max 100W
Jednak czy dalo by radę taką glowicę zakupić i zaaplikować do naszych ploterków.

Wlasnie tu się zastanawiam czy ten laser jest zintegrowany w jednej tubie na osi Z, czy jest on poza i za pomocą luster jest przeżucany w 3 odbiciach na materiał. To drugie rozwiązanie wydaje sie mi trochę niebezpieczne.

ERNEST KUCZEK 
Specjalista poziom 3
AEK

Wysłany: 2006-05-15, 02:55   

przejzalem ta strone i oczywiscie ten laser tez ma lustra. zeby bylo ciekawiej w takich rozmiarach laserow ani lustra ani promien nie sa czesto osloniete. zwroc uwage ze producent pisze ze laser o mocy 100W pobiera 3000W dokladnie to o czym pisal PIROMAN
ktoredy twoim zdaniem tyle mocy wychodzi przez ta mala glowiczke?
w tej glowiczce znajduje sie tylko lustrzanka, soczewka, rurka doprowadzajaca gaz (np. powietrze, azot, argon) i akurat ten producent dodal jeszcze automatyczny uklad ogniskowej.
to zdjecie jest male ale powieksz i zobaczysz w glowicy scianke pod katem 45 stopni. tam wlasnie jest lustrzanka.

buyer_top.gif
Plik ściągnięto 3938 raz(y) 9,68 KB

senco 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2006-05-15, 10:07   

Znalazłem na EBAY. Laserek z lustrami.
http://cgi.ebay.pl/Melles...1QQcmdZViewItem
Cena może do najniższych nie należy ale na początek 1,500 $ to nie tak duzo.

Drogi Erneście ja nie upieram się przy tym czy laser musi mieć lustra czy nie musi szukam optymalnego rozwiązania do zastosowania na osi z aby głowica była mozliwie łatwa do aplikacji do plotera.
Chłodzenie głowic czy soczewek jest oczywistą sprawą i proszę o bardziej merytoryczne odpowiedzi. Lub zdjecia i przykłady bo z tego malego zdjecia jakie załączyłeś naprawde niewiele widać,
co innego na zdjeciu z aukcji EBAY które załączyłem powyżej. Gdyby aukcja się skończyła, zassałem zdjecia do siebie i umieszcze na serwerze jesli właściciel sie zgodzi, laser ten jak widać jest stary bo na tablicze znamionowej data 1983 rok więc myslę że do dzisiaj wiele głowic wygląda bardziej obiecująco.
Ostatnio zmieniony przez senco 2006-05-15, 15:02, w całości zmieniany 2 razy  

ERNEST KUCZEK 
Specjalista poziom 3
AEK

Wysłany: 2006-05-15, 14:38   

ta glowice rzeczywiscie moznaby zaadoptowac, tyle ze nie wiadomo jakie ma naprawde wymiary, jesli chodzi o to male zdjecie to wzialem go ze strony ktora ty podales.
jesli znajdziesz cos ciekawego to napisz o tym, sam jestem ciekaw.

senco 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2006-05-15, 15:05   

Erneście pisałeś że używasz plotera Epilog czy mógłbyś zamieścić jakieś zdjęcia?

Odpowiedz do tematu