Głowice laserowe

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: diodas1 » 25 sie 2006, 16:48

Bardzo jestem ciekaw czy uda Ci się skupić wiązkę podczerwieni ze światłowodu do tak małej plamki przy której zacznie wypalać w jakimś materiale. To prawda że dioda jest lżejsza i poręczniejsza niż rura CO2 ale i tak masa całego majdanu wzrośnie z powodu systemu chłodzącego. Na szczęście sam laser, jaki by nie był, może być zamontowany na sztywno w ploterze CNC, osłonięty przed głupotą ludzką i zabezpieczony przed przypadkową emisją szkodliwą dla operatora maszyny. Jeżeli nie będzie się poruszał to może ważyć ile chce. Czekam na pomyślne wieści z pola walki i pierwsze informacje o skuteczności lasera o niewielkiej jak na obróbkę (cięcie, grawerowanie) mocy. To mi da jakieś pojęcie przy wyborze odpowiedniego modelu dla moich potrzeb.

[ Dodano: 2006-08-25, 16:56 ]
Jeszcze jedno- ciekawe czy ktoś z kolegów ma kontakt z BOSS-em który kilka miesięcy temu anonsował powstanie strony z ofertami laserowymi www.lasertechnik.pl Nie mogę się doczekać efektów a szczególnie propozycji cenowych.

Tagi:

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 25 sie 2006, 18:44

nie planowalem z tym zestawem jakis super grawerek, konkretnie chodzilo mi o mikro zgrzewanie plastikow, i do tego podobno owy system sie nadaje, ale tak jak pisalem narazie nie uruchomilem ustrojstwa, poza tym nie mam istrukcji obslugi i nie moge nigdzie znalezc na sieci. narazie ten projekt jest odlozony na dalszy plan, zobaczymy czy zadziala, jak nie to zaczne kombinowac z co2. niestety w moim przypadku mam bardzo ograniczone miejsce jak i mozliwosci warsztatowe, dlatego bardziej dzialam w skali mikro czy modelarskiej. dlatego padlo na diode.

tak to wyglada
Załączniki
laser driver.jpg
laser driver.jpg (51.61 KiB) Przejrzano 3086 razy
POZDRAWIAM

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 25 sie 2006, 20:09

Sprzęt wygląda czadowo. Życzę Ci żeby zadziałał. Jeżeli mówisz o skali mikro i modelarstwie to być może zechcesz używać go ręcznie, jak hirurg skalpel laserowy. Musisz zatem zachować ekstremalną ostrożność żeby nie przysmażyć sobie palców. Po drugie w takim wypadku obowiązkowo musisz kupić okulary ochronne-takie specjalne do laserów z kolorowymi szybkami. Ja też nie mam za dużo przestrzeni do eksperymentów na każdy temat ale kiedy nazbieram pary w kotle i kupię w końcu wymarzoną rurę CO2 to zamierzam przy jej użyciu popełnić ploter tnący laserem w oparciu o prościutki ploter stołowy Roland DXY 880. Rurę schowam pod stolikiem plotera i całość zajmie mi na stole powierzchnię niewiele większą niż A3 do której jest on przystosowany. W ten sposób cała trudność mechaniczna i elektroniczna zostaje sprowadzona do zupełnego minimum. Już dawno doznałem takiego olśnienia że szkoda energii na budowanie wszystkiego od podstaw. Dobrze jest czasem zagospodarować organy lub większe podzespoły z innych urządzeń. W przypadku tego plotera wykorzystam go w całości tylko zamocuję na nim kilka lusterek i obiektyw skupiający zamiast piórka kreślącego. Proste jak sznurek ( w kieszeni )Format A3 na razie do eksperymentów i dokształcenia w temacie wystarczy.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 25 sie 2006, 20:25

diodas1 pisze:Jeżeli mówisz o skali mikro i modelarstwie to być może zechcesz używać go ręcznie, jak hirurg skalpel laserowy.
takie przeznaczenie tez bylo w opisie na stronie producenta :)

ja tez kiedys myslalem o zastosowaniu plotera do tego celu, i to jest pewnie najprostrza droga do zrobienia prototypu.

jakiej mocy rure chcesz kupic? i jakie zrodlo zasilania czy gotowe czy chcesz cos sam kombinowac?
rowniez zycze powodzenia a okulary to tez najlepiej dobrac do danej dlugosci fali, jeszcze nie mam ale mysle o zakupie jak zabiore sie za to cos.
jesli mozesz i jesli juz zaczales projekt mozesz podac pare szczegolow, fotek? jestem bardzo ciekaw postepow.
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 25 sie 2006, 22:11

Fajnie by było jak by oś Z mogła się też poruszać. W tym wypadku sugeruję podnoszony i opuszczający się stół. Pracowałem na laserze SPIRIT firmy LASERPRO pół roku i brakowało mi pewnych rozwiązań. Laser był o mocy 40W, focus mógł być ustawiony manualnie lub w trybie auto, ale tylko i wyłącznie przed startem grawerowania/cięcia (brak ingerencji podczas pracy lasera).
Brakowało tutaj poruszającej się Z, ponieważ elementy o kształtach obłych trzeba było grawerować na kilka przejazdów. (skupienie pozwalało na grawerowanie tylko powierzchni na której zostało ustawione) Powodowało to oczywiście kilkukrotnie dłuższy okres wykonania detalu.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 26 sie 2006, 01:12

do ERNEST KUCZEK...
Rurę kupiłbym chętnie możliwie najmocniejszą, myślę że do moich celów wystarczyłaby rzędu 100 W. Zasilacz też chętnie nabyłbym gotowy z szeroką modulacją mocy i sterowaniem TTL. Dzięki temu mógłbym w miarę prosto tym sterować zależnie od materiału obrabianego, żeby nie strzelać z armaty do muchy ani z wiatrówki do słonia. Budowa samodzielna zasilacza pewnie jest możliwa ale brak czasu na wszystko. Do prób wystarczy trafo WN o wydajności na wtórnym uzwojeniu ok 20kV i ok 50 mA czyli dość spory, zasilany przez autotrafo dla regulacji. Projektu na razie nie robię, zresztą co tu projektować. Na elementach ruchomych plotera dwa lusterka, jeszcze ze dwa jeżeli koniecznie chcemy chytrze ulokować sam laser w obudowie plotera, soczewka skupiająca, trochę regulacji, włączyć i wiać jak najdalej z taką prędkością żeby nas zabłąkany promień lasera nie dogonił :lol: A tak poważnie to cała konstrukcja praktycznie będzie zależała od wymiarów elementów składowych. Potem jeszcze to obuduję,żeby faktycznie nie oberwać promieniem odbitym od jakiegoś szklanego czy metalicznego śmiecia, dorobię jakiś wyciąg wyziewów. Diabeł siedzi w szczegółach więc dzisiaj trudno przewdzieć na jaką "minę" trafię przy okazji. Jeżeli doczekam się sam jakichkolwiek ciekawych wyników to nie omieszkam się pochwalić :wink: Na razie z braku lasera w nielicznych wolnych od innych zajęć chwilach wprawiam się remontując i uruchamiając różne modele ploterów kreślących które udało mi się ochronić przed walcem na złomowisku.
Jeżeli chodzi o autofokus o którym wspomniał gaspar to fakt iż ustawiany jest on w czasie postoju maszyny wynika prawdopodobnie z tego że sensor służący do badania odległości materiału od soczewki jest czuły na światło podczerwone lub iskry powstające w trakcie wypalania. Należałoby poeksperymentować z ultrafioletem lub zastosować jakiś czujnik dotykowy któremu będzie wszystko jedno czy laser akurat pracuje czy odpoczywa. Większą głębię ostrości (przez analogię do pojęć używanych w fotografii) czyli szerszy zakres dopuszczalnej nierówności powierzchni grawerowanej da się uzyskać stosując soczewkę o większej ogniskowej ale są one droższe od tych o krótkiej ogniskowej.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 26 sie 2006, 02:47

"focus mógł być ustawiony manualnie lub w trybie auto, ale tylko i wyłącznie przed startem grawerowania/cięcia (brak ingerencji podczas pracy lasera)."
takie samo rozwiazanie na laserze firmy epilog
POZDRAWIAM

centurion_alarm
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Post napisał: centurion_alarm » 06 mar 2008, 22:12

Witam
Wiem że temat stary, ale właśnie potrzebuje zbudować ploter laserowy formatu A0, głównie do cięcia plexi.
Ceny i sprzęt się trochę pozmieniał, więc jeśli to mozliwe prosiłbym o jakieś namiary, moze dostępny jest taki gotowiec????.
za wszelkie rady i pomoc z góry dziękuję :oops:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 07 mar 2008, 00:31

Witam.
Zbudować czy kupić to prawie to samo :shock: Kupić owszem można za cenę jak widać http://aukcja.onet.pl/search.php?string ... coding=iso Zbudować też się da, nieco taniej (licząc tylko materiały) ale pochłonie ta zabawa mnóstwo czasu a efekt ostateczny trudny do przewodzenia na starcie. Czy to się opłaci będzie zależało w dużej mierze od tego ile kosztuje Twoja roboczogodzina. Jeżeli masz już za sobą jakieś doświadczenia konstruktorskie to pół biedy, jeżeli natomiast nie jesteś jednocześnie mechanikiem, elektronikiem, optykiem , jednym słowem akrobatą to może budowa plotera laserowego zająć wiele miesięcy. Oczywiście nie samego "rzeźbienia" w różnych materiałach ale także dochodzenia do najprawdziwszej prawdy, poznawania oprogramowania ...
Żebyś nie pomyślał że mam tylko ochotę Ciebie zniechęcić do majsterkowania to powiem że w archiwalnych tematach tego forum jest mnóstwo wiedzy o powyższych zagadnieniach a na rozgrzewkę coś na co pewnie i tak trafisz, jeżeli sumiennie przysiądziesz do lektury forum:
http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bullet ... 10&start=0

centurion_alarm
Posty w temacie: 5

Post napisał: centurion_alarm » 07 mar 2008, 20:52

Nie nie raczaj nie jestem początkujący. Projektuje i wykonuje maszyny dla zakładów przemysłowych z sektora motoryzacyjnego, elektronika, pneumatyka, mechanika. Dodatkowo zabezpieczenie techniczne. Jednakże ploter jest dla znajomego co ma firmę reklamową i ma taką potrzebę. Znam ogólne zasady ploterów, mam formatu A0 na własny użytek ale rysująco tnący z nozykiem z firmy co kroiła na nim szablony do poszyć.
Skręcenie ok, ale jezeli ma to byś poligon to niema na to czasu. Musi to stać do miesiąca czasu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”