|
Konstrukcja z MDF - 330x300x110 |
| Autor |
Wiadomość |
Bbuli
Stały bywalec

|
Wysłany: 2007-12-29, 22:45
|
|
|
| Zatoczyć zatoczyć oczywiście obie.Przy odpowiednim pasowaniu tych elementów kasowanie luzu dosyć skuteczne.Próba wprowadzenia między nakrętki sprężyny stworzy amortyzator,a nie o to chodzi wtym miejscu. |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

Pomógł: 87 razy Dołączył: 23 Sie 2005 Posty: 2592 Skąd: zapytaj
|
Wysłany: 2007-12-30, 07:11
|
|
|
| Bbuli napisał/a: | | Próba wprowadzenia między nakrętki sprężyny stworzy amortyzator,a nie o to chodzi wtym miejscu. |
Sprężyna nie daje dobrego efektu a jedynie może nam pomóc w skorygowaniu luzu ale i tak musimy obie nakrętki unieruchomić względem siebie. |
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... to nacisnij POMÓGŁ :] |
|
|
|
 |
klocek84
Stały bywalec

Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 53 Skąd: Gdańsk-Toruń
|
Wysłany: 2007-12-30, 14:22
|
|
|
A taki przypadek jak na rysunkach poniżej, jedna nakrętka całkowicie unieruchomiona, a druga zblokowana żeby nie mogła się kręcić, a jedynie przesuwać liniowo. Pomiędzy obie nakrętki wkładamy bardzo silną sprężynę tak żeby opierając się o sztywną nakrętkę wypychała (kasowała luz) nakrętkę "swobodną".
Oprawy przymocowane na stałe (obie).
Co sadzicie o tym ? gmaro ?
3.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 28 raz(y) 13,49 KB |
2.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 29 raz(y) 14,41 KB |
1.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 30 raz(y) 12,71 KB |
|
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-12-30, 14:48
|
|
|
| Cytat: | | Co sadzicie o tym ? gmaro ? |
No to jest dokładnie to co napisałem |
_________________ Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
|
|
|
 |
klocek84
Stały bywalec

|
Wysłany: 2007-12-30, 14:53
|
|
|
Tzn dobrze czy źle ? , bo z tym unieruchomieniem nie rozumie co miałeś na myśli, w sensie obrotowym to są unieruchomione, a liniowo są rozpierane i luz jest kasowany automatycznie, nawet w przypadku wycierania się nakrętek, nie trzeba nic korygować.
Teraz nie wiem tylko skąd załatwić takie sprężynki, polecicie coś ? |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-12-30, 14:57
|
|
|
| klocek84 napisał/a: | | Teraz nie wiem tylko skąd załatwić takie sprężynki, polecicie coś ? |
Napisz jaka chcesz na PW to ci załatwię bez problemu .. |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-12-30, 15:01
|
|
|
| klocek84 napisał/a: | Tzn dobrze czy źle ? , bo z tym unieruchomieniem nie rozumie co miałeś na myśli, w sensie obrotowym to są unieruchomione, a liniowo są rozpierane i luz jest kasowany automatycznie, nawet w przypadku wycierania się nakrętek, nie trzeba nic korygować. |
Nie możesz tak zrobić , gdyż siła jaką będzie działała sprężyna na nakrętkę będzie zbyt duża co spowoduje szybsze zużycie śruby a także zwiększy tarcie dlatego obudowa powinna mieć możliwość zablokowania nakrętki po skorygowaniu luzu. |
|
|
|
 |
klocek84
Stały bywalec

|
Wysłany: 2007-12-30, 15:03
|
|
|
Teraz jestem zawalony robotą, ale jak zacznę budować kolejną maszynkę to się odezwę , dobrze wiedzieć gdzie szukać, dzięki
[ Dodano: 2007-12-30, 15:10 ]
| Cytat: | | Nie możesz tak zrobić , gdyż siła jaką będzie działała sprężyna na nakrętkę będzie zbyt duża co spowoduje szybsze zużycie śruby a także zwiększy tarcie dlatego obudowa powinna mieć możliwość zablokowania nakrętki po skorygowaniu luzu. |
Racja, ale w takim przypadku co jakiś czas trzeba poluzować jedną z obudów żeby skorygować powstały luz. Jaki smar wykorzystać w takim przypadku? , no bo w końcu tarcie wzrośnie. |
|
|
|
 |
gmaro
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-12-30, 15:15
|
|
|
| klocek84 napisał/a: | | Jaki smar wykorzystać w takim przypadku? , no bo w końcu tarcie wzrośnie. |
Smar musi być taki aby podczas pracy nie spłynął z śruby podczas gdy temperatura wzrośnie całego układu . |
|
|
|
 |
Piotr Rakowski
Specjalista poziom 3 rakuś

Pomógł: 31 razy Dołączył: 29 Lip 2005 Posty: 947 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-01-01, 22:07
|
|
|
Do kol. Radek 27 - popatrz na moją konstrukcję frezarki z MDF wykonanej w tzw. konstrukcji skrzynkowej - żebyś nie robił błędów w swojej konstrukcji. Pamiętaj, że MDF jest materiałem znacznie mniej sztywnym, niż aluminium czy stal, więc konstrukcja Twojej osi Z i imaka głowicy frezującej powinna ulec przebudowie.
Moja konstrukcja sprawdziła się pod względem sztywności. Jedynie prowadnice muszą być podparte.
Co do nakrętek - pisałem wiele razy - bardzo dobrym i tanim rozwiązaniem jest zastosowanie nakrętek firmy IGUS (www.igus.com.pl) ze specjalnego tworzywa, które są samohamowne i nie wymagają wybierania luzu. Ja w swojej maszynie używam ich już od 1.5 roku i nie mam żadnych problemów związanych z "wybieraniem" luzu nakrętki.
Dodatkowo masz jeszcze jej samosmarowność - naprawdę polecam. Jeszcze nie tak dawno koszt 1 sztuki wynosił 15 Euro (fi 16 mm).
Tu jest link do mojej konstrukcji: http://www.cnc.info.pl/to...ght=skrzynkowej |
_________________ Piotr (rakuś) Rakowski, eduCAD CNC, PLT2CNC, STEP2CNC
Oprogramowanie: http://www.soft4cnc.pl maszyny: http://www.grawerki.biz |
|
|
|
 |
|
|