Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Z Winowsa na Dos
Autor Wiadomość
MAAK 
Specjalista poziom 1
MAAK

Wysłany: 2006-11-13, 07:56   

A co sadzicie o pamięci flesh?
Nagrać przez USB czytnik http://www.allegro.pl/ite...sh_usb_2_0.html
potem przenieść do kompa do czytnik
http://www.allegro.pl/ite...ide_router.html
Na pamięci można mieć system więc nie potrzeba mieć dysku twardego

pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2006-11-13, 11:40   

Przecież proponowalem to rozwiązanie 5 postów wyżej.
Jeżeli się zadaje pytanie to warto czasami zapoznać się z wypowiedziami innych użytkowników :lol:

VonSNAKE 
Sympatyk forum poziom 1

Wysłany: 2006-11-16, 02:38   

fizyk napisał/a:
Cytat:
Do łączenia DOS-owych komputerów był program INTERLINK

Koledze MAAK chodzi o komunikowanie sie stacji DOSowej z Windowsowską.

Jest to najczęstsza konfiguracja sprzętowa w przypadku TurboCNC tzn. komputer z DOSem służy tylko do sterowania maszyna (jest na nim poprostu TurboCNC), natomiast pozostałe stacje to Windows lub np. Linux mtóre maja większe możliwość do odpalenia programów typu CAD, CAM lub poprostu edytorów grafiki jak Corell, INKSCAPE czy Gimp.

Chodzi teraz tylko o to aby gotowe pliki przesłać ze stacji na której je przygotowaliśmy na stacje z TurboCNC.
Wg. mnie najlepszy sposób to spięcie kompów po LANie.
Robiąc to msclientem o którym pisałem wcześniej wystarczy zamapować sobie udostepnione w dosie foldery na kompie z CADem.

Tagże wracajać do INTERLINK na dosie w autoexecu i configu startujesz interserv a na windowsie najlepiej 98 lub XP z zgodnościa do 98 odpalasz interlink wtedy maszyna na dosie jest serverem a windowsowa hostem i po problemie w momencie keidy nie mozesz odpalic w windowsie zawsze mozesz spreparowac odpowiednia dyskietke ale trzeba pamietac w takim przypadku o wrzuceniu jakiegos programu pod dosa czytajacego partycje ntfs jesli na takiej mamy pliczek. Jesli ktos chce skorzystac z tego rozwiazanai to w weekend postaram sie wrzucic dokładny opis.

wood carver 
Specjalista poziom 3
Łukasz

Wysłany: 2006-11-22, 14:00   

Stary...a nie łątwiej wrzucić cd rom!! i poprostu skopiować! hah

Instalujesz sterowniki do cd rom w dosie....następnie prostym poleceniem :
bodajże : xcopy (przykładowo ) e:/ (folder docelowy).... c:/ ( folder docelowy)+ prarametry \s\e ( uwzględnić podkatalogi)

i śmiga!!!! po co jakies ceregiele z łączeniem kompów w dosie ( chyba że podchodzisz do tego bardziej ambicjonalnie )

[ Dodano: 2006-11-23, 12:31 ]
trseba poprostu zmodyfikować autoexec.bat oraz config.sys Moge podać jak.

MAAK 
Specjalista poziom 1
MAAK

Wysłany: 2006-11-26, 20:58   

Dzięki
Jeszcze nie wiem co wybrać
Dosowy dobry bo nie trzeba kupować Windowsa i na parę maszyn cnc trzeba większe wydatki
Najlepsza by była jakaś prosta sieć
Przy przenoszeniu plików co chwilę nawet na CD to też męczące jest bo to trzeba nagrać, a jak, są częste zmiany?

VonSNAKE czy w Windows widać pliki te w Dosie?

pukury 
Specjalista poziom 3
no i co teraz ?

Wysłany: 2006-11-26, 22:36   

witam !! wiecie dziwne - wpisałem w google - sieć pod DOS i jako pierwsze pojawiło się to - http://www.pldos.pl/ . może coś się znajdzie na tej stronie -poszukać nie zawadzi ! . pozdrawiam !!

MAAK 
Specjalista poziom 1
MAAK

Wysłany: 2006-11-27, 07:38   

Ciekawa strona! nowa darmowa wersja Dosa-7
Sieć LANtastic niby rewalacja -instalował to ktoś?
http://www.polmax.com.pl/comp/index.htm

zolax 
Sympatyk forum poziom 2

Wysłany: 2008-06-23, 20:08   

Odkopie "troche" temat ale może komuś się to przyda. Przetestowałem program z tej strony http://www.netbootdisk.com/download.htm , pozwalający na dołączenie stacji z DOSem do sieci M$ przy użyciu TCP/IP. Po zrobieniu dyskietki z linka bootuje z niej laptopa, na którym mam TurboCNC. Po całkowitym załadowaniu na laptopie mam zmapowany, jako partycja, folder udostępniony w WinXP. Czyli po wygenerowaniu jakimś programem gkodu pod WinXP zapisuje go w folderze np. CNC i udostępniam. Teraz mogę normalnie go otworzyc w TurboCNC (folder CNC widoczny jest dla niego jako partycja np. X). Cały ten system obsługuje kilkadziesiąt kart sieciowych (moja karta jest pod pcmcia i też ją wykrył).

jarekk 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-06-23, 21:16   

Tak to działa - trzeba tylko uważać aby udostępniane katalogi miały odpowiednią nazwe ( są ograniczenia na długosc i scieżkę )

Asza PL 
Specjalista poziom 1
Asza PL

Wysłany: 2008-06-24, 07:08   

Witam
Skoro temat odświeżony to podam mój sposób na pracę TURBO i winXP na jednym kompie.
Bierzemy nowy dysk lub formatujemy stary pod DOS-em , tworzymy małą partycję FAT32 np. 100Mb, i na niej stawiamy DOS-a .Pózniej normalnie instalujemy WinXP ale na reszcie dysku.
Windows sam utworzy menu startowe winXP i windows który jest naszym czystym DOS-em. Z poziomu WinXP mamy pełny dostęp do katalogów w DOS-ie, można też ustawić który system jest domyślny i czas oczekiwania menu startowego.

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i filmik TSA16CNC na Youtube:
http://pl.youtube.com/watch?v=GWjJIgZSREQ

Odpowiedz do tematu