|
TurboCNC i 2 Lpt (jeden na PCI) |
| Autor |
Wiadomość |
markcomp77
Specjalista poziom 3

Pomógł: 42 razy Dołączył: 18 Wrz 2004 Posty: 1966 Skąd: k/w-wy
|
Wysłany: 2007-05-22, 14:04
|
|
|
| pukury napisał/a: | | dalej uważam że do turbo i dosa trzeba poskładać najprostszy komp i po problemie |
z moich doświadczeń wynika, że bardziej wymagający co do wydajności jest turbocnc od macha czy emc2...
na PIII-800 z turbocnc udało mi się usłyszeć niepokojące drżenie śruby...
natomiast po zainstalowaniu EMC2 wraz z mini dystrybucją linuksa CoolCNC da dużym 1GB dysku - drżenia nie było.. wszystko płynnie chodzi
drżenie śruby oznacza, iż generowany sygnał który miał być stały - posiadał tak dużą fluktuację częstotliwosci, że było to słyszalne na śrubie (sprzężonej bezpośrednio z sinikiem) |
_________________ z poważaniem
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
kejtu
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-05-22, 14:49
|
|
|
| markcomp77 sugerujesz ze 100 nie da rady sobie z 3 osiami? nawet przy malych predkosciach? |
_________________ "szkoda kasy zeby budowac dla samego budowania" a ja lubie |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-05-22, 14:57
|
|
|
| kejtu napisał/a: | | markcomp77 sugerujesz ze 100 nie da rady sobie z 3 osiami? nawet przy malych predkosciach? |
nie... stwierdzam, że przy moich nastawach (3 x 1/10 mikrokrok M542) na tej samej maszynie
EMC2 sterował czysto...
natomiast na turbocnc - było słyszalmne drżenie śruby - przy jednostajny przesuwie...
to jedynie wskazuje na to, iż wzorzec czasu wytwarzany przez jądro czasu rzeczywistego linuksa - jest bardziej precyzyjne.. stabilne niż to co ustala turbocnc
ten efekt nie byłby zauważalny gdyby śruba była sprzężona sprzęgłem... lub siilnik posiadał koło zamachowe...
każdy z tych środków ma na celu tłumienie drobnych "wyskoków" - nawet jeśłi ich źródłem będzie sam program sterujący |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
kejtu
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-05-22, 15:46
|
|
|
moze sa jakies drajwery pod dosa dla pt na pci?
a jesli chodzi o lpt na isa to kazdy kontroler sie nadaje czy musi byc jakis konkretny?
w najgorszym razie bede pisal cos swojego szczerze powiedziawszy takie bylo 1wsze zalorzenie (z tym ze czasochlonne). |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-05-22, 15:58
|
|
|
| kejtu napisał/a: | | a jesli chodzi o lpt na isa to kazdy kontroler sie nadaje czy musi byc jakis konkretny? |
dowolny... znany i tani - typowo.. 2xCOM + LPT
w przestrzeni BIOSa jest rezerwacja chyba na 4 sztuki LPT (tam jest statyczna tablica... tak było w biosie zgodnym z IBM-PC XT/AT)
| kejtu napisał/a: | | moze sa jakies drajwery pod dosa dla pt na pci? |
nie jest to łatwa sprawa... bo sterownik prawdopodobnie musiał by pracować w trybie z dostępem do wysokiej pamięci (normalny tryb DOSa to real który widzi jedynie 1MB... 640K to pamięć programu)
i musiało by się komuś chcieć go napisać... tak aby zmienne biosa analizowane przez turbocnc dały się naprowadzić na LPT-PCI...i tutaj widzę potencjalny problem... bo jeśli turbocnc po prostu dostępuje w trybie real do bitów LPT, to nieuda mu się "sięgnąć" do portów leżących wysoko
to są jednak hipotezy - nie analizowałem kodu turbocnc, więc nie wiem czy program pracuje w trybie real... czy ma coś co go nie przenosi do real protected, czy protected... |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
kejtu
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-05-22, 16:06
|
|
|
| dzieki markcomp77 za odpowiedz chyba wiem juz wszystko co chcialem wiedziec, do tego musze popracowac nad uwaznym czytaniem kazdego psotu od poczatku do konca. |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-05-22, 16:17
|
|
|
| kejtu napisał/a: | | dzieki markcomp77 za odpowiedz chyba wiem juz wszystko co chcialem wiedziec, do tego musze popracowac nad uwaznym czytaniem kazdego psotu od poczatku do konca. |
do DOSa mam trochę specyfikacji... 20 lat temu trochę się tym zajmowałem |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
kejtu
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-05-22, 16:26
|
|
|
| niestety od strony elektroniki mam bardzo podstawowa wiedze juz nie wspominajac o cyfrowce co usiluje powoli nadrabiac bo tendencje wykazuja ze mechnikiem byc to za malo. |
|
|
|
 |
markcomp77
Specjalista poziom 3

|
Wysłany: 2007-05-22, 16:36
|
|
|
| Cytat: | | niestety od strony elektroniki mam bardzo podstawowa wiedze juz nie wspominajac o cyfrowce co usiluje powoli nadrabiac bo tendencje wykazuja ze mechnikiem byc to za malo. |
ja mam odwrotny problem |
MARKcomp77 |
|
|
|
 |
kejtu
Sympatyk forum poziom 1

|
Wysłany: 2007-05-22, 17:04
|