TurboCNC i 2 Lpt (jeden na PCI)

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
kejtu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 67
Rejestracja: 21 maja 2007, 22:17
Lokalizacja: Łódź

TurboCNC i 2 Lpt (jeden na PCI)

#1

Post napisał: kejtu » 21 maja 2007, 22:22

Witam pytanie jak w temacie czy ktos korzystal z 2 portow lpt w TurboCNC? Port lpt na pci mozna kupic za kilka groszy na allegro jednoczesnie rozszerzajac mozliwosci ukladu sterujacego. Ktos cos takiego robil? Jak to jest z adresmia portow? TurboCNC zawsze pokazuje obecnosc 3 portow.

wszsytko rozchodzi sie o to jaki adres posiada taka karta na pci

a tak poza tematem Swietne forum, jako stundent wydzialu Mechanicznego zakochalem sie :) wrecz spac nie moge tylko mysle jak tu zbudowac frezareczke :)


"szkoda kasy żeby budować dla samego budowania" a ja lubię :)

Tagi:


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6839
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#2

Post napisał: pukury » 22 maja 2007, 02:12

witam !! sprawdź sobie w biosie jakie masz adresy dostępne . można było również dodawać jeszcze jeden port za pomocą karty grafiki systemu herkules - robiłem i działało . po prostu kup za parę groszy i spróbuj . ma to również i tą zaletę że jak by co to sobie uwalisz kartę ( za parę groszy ) a nie płytę . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#3

Post napisał: markcomp77 » 22 maja 2007, 07:25

karty rozszerzeń LPT na PCI mogą nie być obsługiwane pod DOSem :(
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6839
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#4

Post napisał: pukury » 22 maja 2007, 09:02

witam !! a wiadomo to ? . skoro grafika na PCI pracuje pod dosem to i inne karty powinny działać . trzeba spróbować - to tylko kilka groszy ! . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#5

Post napisał: markcomp77 » 22 maja 2007, 11:01

pukury pisze:skoro grafika na PCI pracuje pod dosem to i inne karty powinny działać
mogę taki eksperyment zrobić...
ale jestem sceptykiem - co do powodzenia... bo jak bios miałałby przewidzieć jak została zrobiona koejna karta "jakiś-tam" rozszerzeń?... bios wraz kontrolerem pci próbuje ew. przydzielić przydzielić zasoby...
dobra - wstawię -...i zobaczę czy turbocnc zobaczy ;)

[ Dodano: 2007-05-22, 11:07 ]
-------------------------
sprawdziłem - TURBOCNC NIE WIDZI portu LPT na karcie PCI

pcet - to stare PIII-800
karta PCI (to dostępna w sprzedaży) - karta We/Wy 2*COM + LPT
na scalaku: NetMos Technology Nm9835CV
symbol karty: PCI-IO9835-2S1P
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

Autor tematu
kejtu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 67
Rejestracja: 21 maja 2007, 22:17
Lokalizacja: Łódź

#6

Post napisał: kejtu » 22 maja 2007, 13:45

z tego co sie zorientowałem to karta przyjmuje sobie 1wszy wolny adres portu lpt zaraz po tym co mamy w komputerze. Teoretycznie powinna działac w dosie wkazdym razie karte kupilem, jak dzisiaj nie upale kompa podłączając silnik to zdam relacje jak bede mial karte :)
"szkoda kasy żeby budować dla samego budowania" a ja lubię :)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#7

Post napisał: markcomp77 » 22 maja 2007, 14:07

kejtu pisze:z tego co sie zorientowałem to karta przyjmuje sobie 1wszy wolny adres portu lpt zaraz po tym co mamy w komputerze. Teoretycznie powinna działac w dosie wkazdym razie karte kupilem, jak dzisiaj nie upale kompa podłączając silnik to zdam relacje jak bede mial karte
karta We/Wy ISA ma dostępn do adresów przydzielanych przez bios
natomiast karta PCI funkcjonuje w innym zakresie - i bios tym nie zawiaduje...

zresztą - zrobiłem eksperyment...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6839
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#8

Post napisał: pukury » 22 maja 2007, 14:34

witam !! nie mogę zrobić próby ponieważ nie posiadam takiej karty . a więc pozostaje szukanie karty grafiki herkules . dos widzi ją i działa z pewnością . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#9

Post napisał: markcomp77 » 22 maja 2007, 14:39

pukury pisze:a więc pozostaje szukanie karty grafiki herkules . dos widzi ją i działa z pewnością .
problemem jest znalezienie slotów ISA na płycie głównej :(
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6839
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#10

Post napisał: pukury » 22 maja 2007, 14:50

witam !! dalej uważam że do turbo i dosa trzeba poskładać najprostszy komp i po problemie . pewnie jakieś 25 pln - więc niedrogo . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”