TurboCNC i 2 Lpt (jeden na PCI)

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#21

Post napisał: markcomp77 » 22 maja 2007, 18:11

kejtu pisze: lpt na isa.
a Masz płytę głowną z ISA ?


SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
kejtu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 67
Rejestracja: 21 maja 2007, 22:17
Lokalizacja: Łódź

#22

Post napisał: kejtu » 22 maja 2007, 18:30

wiem ze napisalem ze slabo sie orjetuje w elektronice ale bez przesady :)

plyty a wlasciwie calego komputera ktory posłurzy jako sterowanie jeszcze nie mam, celuje w cos starutkiego p100 (wiec slotow isa bede mial po pachy) pozatym niestety to bedzie projekt pod tytulem "biedny student" w planach mam (a wlasciwie w glowie i powoli przelewam do solidworska) budowe malej (obszar roboczy mysle 200x150 moze 200x200) frezareczki (ploterka??) 3 osiowej do dlubania (bo inaczej tego nie nazwe) w jakichs tworzych np plexa, a jak przy okacji uda sie w cienkiej blaszce alu wywiercic kilka otowrow to juz wogule bedzie super. Ale zorjętuje sie na uczelni i moze w przyszlym roku w ramach pracy dyplomowej znajda sie jakies pieniazki na cos powazniejszego.

Jakie by nie byly realia chchail bym zeby sterowanie jak i sama maszyna byla jak najlepsza w stosunku do mozliwosci i funduszy.
"szkoda kasy żeby budować dla samego budowania" a ja lubię :)

Awatar użytkownika

rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 893
Rejestracja: 13 maja 2005, 22:24
Lokalizacja: Wawa

#23

Post napisał: rockykon » 22 maja 2007, 18:52

(obszar roboczy mysle 200x150 moze 200x200) frezareczki (ploterka??) 3 osiowej do dlubania
tez z takimi zamiarami zaczynałęm, ale wyszło mi 750x750x250 i całkiem solidna konstrukcja, fotki postaram sie niedługo wrzucic do albumu..


berrrcik21
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 411
Rejestracja: 06 maja 2007, 23:31
Lokalizacja: Kraków

#24

Post napisał: berrrcik21 » 26 mar 2008, 10:52

Witam,
wprawdzie nie używam TurboCNC, ale była mowa o drugim porcie LPT na PCI. W związku z tym chciałbym zapytać jak ustawić (ustalić) właściwy adres dla tego poru by pracował tak jak "fabryczny" na płycie głównej. Dodam, że mam płytę główna ASUS A8V-E Deluxe (link), a jeśli chodzi o BIOS, to na jego temat mam napisane "4MB Flash ROM, Phoenix-Award BIOS, DMI2.0,WfM2.0, SM BIOS 2.3", ale niestety nic nie mogę znaleźć nim o konfiguracji PCI :( Może koledzy potrafią mi pomóc? Pozdrawiam!!

Robert
Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa.
Demokryt


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#25

Post napisał: pltmaxnc » 26 mar 2008, 11:32

Adres w kartach ISA ustawialo się zworkami a możliwe konfiguracje opisane byly w instrukcji karty. Być może przy PCI jest podobnie i może jest to napisane w instrukcji.
Można ew wylączyć port na plycie i sprawdzić pod jakim adresem zglosi się karta , wtedy ustawić adres plyty inny niż karty.


jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1701
Rejestracja: 17 mar 2006, 08:57
Lokalizacja: Gdańsk

#26

Post napisał: jarekk » 26 mar 2008, 12:01

pltmaxnc pisze:Być może przy PCI jest podobnie i może jest to napisane w instrukcji.
W przypadku PCI to BIOS konfiguruje adresy. Proponuję wejsc do BIOS'a i tam sprawdzić, ewentualnie wyłączyć opcje AUTO i spróbować ręcznie.

Po co ci zmiana tych adresów ? A nie da się ustawić TurboCNC na taki jaki jest ?
Odpal Windows i sprawdź ( pewnie jest także co do DOSa do skanowania PCI'a)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#27

Post napisał: markcomp77 » 26 mar 2008, 12:05

przy kartach LPT na PCI adres jest "wysoki"... ustala go plug&play biosa (i kontoler pci)
do takiej karty dołączane są programiki pod dosa do ew. rekonfigurowania trybu pracy...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6822
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#28

Post napisał: pukury » 26 mar 2008, 14:14

witam !
jeżeli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem :lol: kompa z isa to może kupić sobie starą kartę i- o lub grafikę herkules i ma dodatkowy lpt .
konfiguruje się sprzętowo - więc nie ma problemu .
pozdrawiam !
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”