Strona Główna CNC FORUM
Amatorskie maszyny CNC

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Akcesoria CNC

Poprzedni temat «» Następny temat
Skaner 3D

czy twoim zdaniem skaner jest przydatny w projektowaniu?
bardzo
40%
 40%  [ 6 ]
przydaje się
33%
 33%  [ 5 ]
nie, szybciej modeluje ręcznie
0%
 0%  [ 0 ]
nie mam pojęcia...
26%
 26%  [ 4 ]
Głosowań: 15
Wszystkich Głosów: 15

Autor Wiadomość
Inf-el 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-02-13, 15:02   

Efekt ładny.
Ja myślałem o czymś takim: http://www.micro-epsilon.pl/pictures/59_o.jpg

zasięg 200 mm, dokładność 100um
lub zasięg 20mm, dokładność 4 um
do skanowania płaskorzeźb z maszyny cnc byłby idealny
łatwo by było to oprogramować
ale cena jest odstraszająca.

pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-02-13, 15:46   

Jaka jest ta odstraszająca cena ?
Czytalem o tym czujniku na stronie Wobitu, nie ma nic konkretnego.
Bardzo ważny jest rodzaj materialu z którego zbudowany jest obiekt , nie wszystko można mierzyć.
Czujników na rynku jest sporo , widącą firmą jest Keyence ale sensor to nie wszystko.
Do zbudowania skanera oprócz czujnika x 2 , potrzebny jest zwykle przetwornik AC min 16 bitów / 1kHz i oczywiście oprogramowanie, tj program do poruszania pozycjonerem x,y,z i zapisu x,y,z.

Inf-el 
Specjalista poziom 2

Wysłany: 2008-02-13, 17:10   

pltmaxnc napisał/a:
Jaka jest ta odstraszająca cena ?

o ile pamiętam to od 700 euro. Jak sie ich (WOBIT) zapyta to podają ceny.
Gdzieś mam zapisany cennik.

pltmaxnc napisał/a:
Do zbudowania skanera oprócz czujnika x 2 ...

dlaczego razy 2 ?

przetwornik AC i program to drobiazg
Jeśli dostanę taki czujnik w lepszej cenie albo do potestowania to program sterujący maszyna CNC z podczepionym czujnikiem i wczytujący dane napiszę.

Myślałem żeby może zrobić podobny czujnik (o mniejszej dokładności) i wtedy zadziałać.

pltmaxnc 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-02-13, 21:22   

Cytat:
dlaczego razy 2 ?

Żeby nie bylo "dziur"
Te czujniki najlepiej pracują jeżli kierunek odczytu jest zgodny z plaszczyzną jaką tworzy promień emitowany z promieniem odbitym, czyli nie powiniem pracować "bokiem".
Dwa czujniki ulokowane przeciw sobie i skierowane i jeden punkt pozwalają uniknąć "dziur"
powstających w cieniach.
Oczywiście problem jest istotny przy skanerze używanym do pracy a nie do zabawy.

Cytat:
przetwornik AC i program to drobiazg

Przetwornik AC można dopasować , a ile może kosztować napisanie programu ?
Program powinien poruszać maszyną po siatce punktów , w węzlach odczytywać rzędną "z"
i zapisywać w pliku tekstowym x y z .

może detale na priva

Piotrjub 
Specjalista poziom 3

Wysłany: 2008-03-19, 10:07   

Może dałbyś rade krótko coś napisać z przykładami o "geomagic" (w jakim języku jest dostępny program) . Czy efekty skanowania poprawiły sie ?

wacek007 
Czytelnik forum poziom 3

Wysłany: 2008-03-28, 10:50   

ja posiadam geomagic 9 w wersji angielskiej. nie sprawia to klopodu, bo obsluga jest dosc prosta. jest to tylko kwestia praktyki.
jakość skanów prosto z david laser scanner, nie jest najleprsza(zreszta to zalezy od wielu czynników), ale juz wstepne oczyszczenie przy pomocy pierwszej finkcji clear powoduje że skany wygladaja calkiem na poziomie.
filtr + wygładzanie pędzlem (2 min roboty)
przed zlozeniem modely recznie usuwam niepotrzebne elementyz kazdej powiezchni, i uzywam swtepnego oczyszczenia (clear freeform). zwykle nie powoduje strat w detalu
geomagic swietnie sklada model, pierwsze zgrubne zlozenie robi sie pol automatycznie, tzn. wskazujesz punkty(3 lub wiecej) na 2 powiezchniach i program dopasowije je do siebie( na tym etapie moze byc to lekko nie dokladne)
po wstepnym dopasowaniu wszystkich powiezchni, robimy globalne dopasowanie. program automatycznie dopasowuje powiezchnie. z reguly efekt jest bardzo dobry.
kolejny krok to zlaczenie powiezchni w jedna. ustawiamy wyjsciowa liczbe punktów, redukcje szumuw itp. ( ja robie to doswiadczalnie, bo zbyt duza redukcja szumow niszczy detale)
potem zaklejam dziury, jeśli są
puzniej ewentualnie wygładzam model ręcznie(jest do dobra metoda, z wykozystaniem pedzla, pozwala lepiej kontrolować powiezchnie i ostrość krawędzi)
teraz mozna bawic sie pozostalymi filtrami, ale zwracac uwage na jakosc modelu!!!

[ Dodano: 2008-03-28, 12:30 ]
tak na szybko podstawy geomagica opisałem. moze sie przyda
aha, pszepraszam za błądy :P

Odpowiedz do tematu