zmieniacz narzędzi

magazyn narzędzi

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
Rafal1111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 08 wrz 2023, 08:04
Lokalizacja: Małopolska

zmieniacz narzędzi

#1

Post napisał: Rafal1111 » 08 wrz 2023, 08:53

Dzień dobry
problem dotyczy frezarki Mikron VCE 800 pro a mianowicie klapa się nie domyka magazynu i po kilku sekundach włącza się awaryjny STOP
sama wymiana narzędzia idzie bez problemu klapka się otwiera oddaje jedno narzędzie i pobiera drugie odjeżdża klapę zamyka lecz nie domyka tz. nie dojeżdża do czujnika na siłowniku
próbowałem domknąć ręcznie i poszło ale nie można po każdej wymianie dopychać
gdzie ją boli ??
dziękuje za pomoc




mag999
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 722
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Polska

Re: zmieniacz narzędzi

#2

Post napisał: mag999 » 08 wrz 2023, 11:21

Pewnie wióry gdzieś blokują


Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1139
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: zmieniacz narzędzi

#3

Post napisał: Robert_K » 08 wrz 2023, 12:06

Ewentualnie siłownik albo prowadnice do wymiany, bo gdzieś wiórami mogło wytrzeć bardziej i też może przycinać. Bez sprawdzenia na żywo ciężko cokolwiek powiedzieć.

Pozdrawiam.


Autor tematu
Rafal1111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 08 wrz 2023, 08:04
Lokalizacja: Małopolska

Re: zmieniacz narzędzi

#4

Post napisał: Rafal1111 » 11 wrz 2023, 09:11

wiórów brak wszytko wyczyszczone
wymusiłem zamknięcie i otwarcie klapy ręcznie na zaworach w szafie sterujacej i działa jak trzeba zamyka się do końca to siłownik oki
i prowadnice raczej tez chyba
na siłowniku mam 2 diody do otwarcia i zamknięcia nie podejrzewam aby się mogła zamykająca przesunąć bo całość jest zabudowana
cisnienia na odpowiednim poziomie i szczelność też

Dodane 7 minuty 28 sekundy:
patrząc na te zawory widać że bylo przy nich grzebane pewnie poprzedni właściciel miał taki sam problem
niestety brak kontaktu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”