Zmiana posuwu w sposób liniowy.

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
lukas*
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 20 kwie 2012, 10:42
Lokalizacja: Głogów - Radwanice
Kontakt:

Zmiana posuwu w sposób liniowy.

#1

Post napisał: lukas* » 06 kwie 2013, 01:01

Witam.

Obrazek

Nie wiem co to za ustrojstwo, polskie Google podobnie, więc pytam bardziej doświadczonych. Skoro jest to w jednej linii, to ja to rozumiem tak, że narzędzie od punku A[x,y] do punktu B[x,y] będzie poruszać się w taki sposób, że zacznie pracę od F8000 po czym będzie stopniowo zwalniać do F2000.

Potrzebuje zautomatyzować swoją frezarkę bo raz, że łożyska siadają, dwa, czas, to pieniądz. Mogę to zrobić w swoim programie dzieląc dłuższy odcinek na kilka krótkich, ale kod się rozrośnie, a moja MAKA ma mało pamięci.

Przykład tego co chcę osiągnąć

Kod: Zaznacz cały

G0 X10 Y10
G0 Z40
G1 Z20 F1000
G1 X10 Y20 F1200 (MIN) 
G1 X10 Y30 F1600
G1 X10 Y40 F2000
G1 X10 Y50 F2400
G1 X10 Y60 F2800
G1 X10 Y70 F3200 (MAX) 
G1 X10 Y80
G1 X10 Y90
G1 X10 Y100
G1 X10 Y110 F3200 (MAX) 
G1 X10 Y120 F2800
G1 X10 Y130 F2400
G1 X10 Y140 F2000
G1 X10 Y150 F1600
G1 X10 Y160 F1200 (MIN) 
G0 Z40




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1248
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 08 kwie 2013, 10:29

Nie używałem tego ale w tym kodzie, który przesłałeś jest zupełnie inaczej niż w przykładzie.
G0 X10 Y10
G0 Z40
G1 Z20 F1000
G1 f1200 F3200 X10 Y70
G1 X10 Y100
G1 F3200 f1200 X10 Y160
G0 Z40


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#3

Post napisał: PiRo_man » 12 kwie 2013, 06:41

Do tego typu rzeczy najlepiej użyć zmiennych makropolecenia użytkownika. Pytanie czy Twoja maszyna je obsługuje?


Autor tematu
lukas*
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 20 kwie 2012, 10:42
Lokalizacja: Głogów - Radwanice
Kontakt:

#4

Post napisał: lukas* » 13 kwie 2013, 14:59

Edit_2
Nie używałem tego ale w tym kodzie, który przesłałeś jest zupełnie inaczej niż w przykładzie.
Sprawdziłem i nie działa w ogóle ;/ Na starcie wypluwa błąd.

Napisałem program (postprocesor), który mi automatycznie dzieli dłuższe odcinki na kilka małych dodając do każdej linii od F1000 do F3200 i odwrotnie. Czysty G-CODE dla poniższego rysunku wygląda tak:

Obrazek

Przed konwersją

Kod: Zaznacz cały

G1 X8.118 Y204.953
G1 X8.118 Y1215.266
G1 X39.220 Y1260.810
G1 X2.000 Y1286.228
G1 X82.353 Y1403.894
G1 X486.275 Y399.469
G1 X493.007 Y382.728
G1 X258.962 Y40.000
G1 X8.118 Y204.953
#
Po konwersji

Kod: Zaznacz cały

G1 X8.118 Y204.953
G1 X8.117 Y214.953 F1000
G1 X8.117 Y224.953 F1400
G1 X8.117 Y234.953 F1800
G1 X8.117 Y244.953 F2200
G1 X8.117 Y254.953 F2600
G1 X8.117 Y264.953 F3000
G1 X8.117 Y1155.265 F3000
G1 X8.117 Y1165.265 F2600
G1 X8.117 Y1175.265 F2200
G1 X8.117 Y1185.265 F1800
G1 X8.117 Y1195.265 F1400
G1 X8.117 Y1205.265 F1000
G1 X8.118 Y1215.266 F1000
G1 X39.220 Y1260.810 F1000
G1 X2.000 Y1286.228
G1 X7.639 Y1294.486 F1000
G1 X13.278 Y1302.744 F1400
G1 X18.918 Y1311.002 F1800
G1 X24.557 Y1319.260 F2200
G1 X30.197 Y1327.518 F2600
G1 X35.836 Y1335.777 F3000
G1 X48.516 Y1354.344 F3000
G1 X54.155 Y1362.603 F2600
G1 X59.795 Y1370.861 F2200
G1 X65.434 Y1379.119 F1800
G1 X71.074 Y1387.377 F1400
G1 X76.713 Y1395.635 F1000
G1 X82.353 Y1403.894
G1 X86.084 Y1394.616 F1000
G1 X89.815 Y1385.338 F1400
G1 X93.546 Y1376.060 F1800
G1 X97.277 Y1366.782 F2200
G1 X101.008 Y1357.504 F2600
G1 X104.739 Y1348.226 F3000
G1 X463.888 Y455.136 F3000
G1 X467.619 Y445.858 F2600
G1 X471.350 Y436.580 F2200
G1 X475.081 Y427.302 F1800
G1 X478.812 Y418.024 F1400
G1 X482.543 Y408.746 F1000
G1 X486.275 Y399.469 F1000
G1 X493.007 Y382.728
G1 X487.367 Y374.469 F1000
G1 X481.728 Y366.211 F1400
G1 X476.088 Y357.953 F1800
G1 X470.449 Y349.695 F2200
G1 X464.809 Y341.437 F2600
G1 X459.170 Y333.178 F3000
G1 X292.798 Y89.549 F3000
G1 X287.159 Y81.290 F2600
G1 X281.519 Y73.032 F2200
G1 X275.880 Y64.774 F1800
G1 X270.240 Y56.516 F1400
G1 X264.601 Y48.258 F1000
G1 X258.962 Y40.000
G1 X250.606 Y45.494 F1000
G1 X242.251 Y50.988 F1400
G1 X233.895 Y56.483 F1800
G1 X225.540 Y61.977 F2200
G1 X217.185 Y67.472 F2600
G1 X208.829 Y72.966 F3000
G1 X58.250 Y171.986 F3000
G1 X49.894 Y177.480 F2600
G1 X41.539 Y182.975 F2200
G1 X33.184 Y188.469 F1800
G1 X24.828 Y193.964 F1400
G1 X16.473 Y199.458 F1000
G1 X8.118 Y204.953
#
Kod się rozrasta- niestety, ale przyjemność z pracy i jakość poszła w górę. Zauważyłem, że maszyna mi strasznie szarpie regulując (delikatnie) posuw potencjometrem :wink:
A tak chciałem to zrobić.

Obrazek


oskarjarema
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 01 mar 2018, 13:13

Re: Zmiana posuwu w sposób liniowy.

#5

Post napisał: oskarjarema » 23 lip 2020, 13:20

Spróbowałem to zrobić na Fanucu, ale wyskoczył błąd podwójnego adresowania. Czy ma ktoś pomysł jak to zrobić?


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2123
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Zmiana posuwu w sposób liniowy.

#6

Post napisał: Steryd » 23 lip 2020, 23:27

Podstawowe pytanie od czego ta instrukcja...? Fanuc na pewno nie, bo mu nie robi różnicy duża mała litera.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”