Zmiana obrotów z 2800 na 1400 ( nowy silnik vs falownik)

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 100
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

Zmiana obrotów z 2800 na 1400 ( nowy silnik vs falownik)

#1

Post napisał: Mallujemy » 10 paź 2016, 08:55

Witam.
Posiadam wysokoobrotowa wiertarkę stołową Proma BV-06 z silnikiem 3-fazowym 0,25 kw, 2800 obr/min.
Wiertarka posiada trójstopniową przekładnię pasową 1400/2800/5600 obr/min.
Muszę zmniejszyć obroty tak więc chciałbym się dowiedzieć czy lepiej dołożyć do obecnego silnika falownik ( jak tak to jaki?) czy po prostu zmienić na silnik 1400 obr/min?
Zależy mi na napięciu 230V a silnik jednofazowy 1400 obr/min z rozstawem łap 80 x 100 ma max 0,18 kw i boję się że będzie trochę za słaby a falownik podobno mnożna podpiąć pod 230V.



Tagi:


turo5
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 68
Rejestracja: 10 wrz 2012, 16:08
Lokalizacja: okolice Czechowic

#2

Post napisał: turo5 » 10 paź 2016, 16:28

Można i to dobry kierunek(falownik)
a jaki to moze np Falowniki LG iE5 a na stronie jest tego wiecej
http://www.falowniki.pl
Ostatnio zmieniony 10 paź 2016, 16:37 przez turo5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3839
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#3

Post napisał: adam Fx » 10 paź 2016, 16:36

Tak ale sinik 3f musi mieć możliwość zasilania 230 - jeśli falownik jest z sieci 230V pokaż tabliczkę.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 600
Rejestracja: 07 kwie 2008, 20:41
Lokalizacja: Bedzin

#4

Post napisał: ONATOS » 10 paź 2016, 16:46

Najtańszym rozwiązaniem bedzie wymiana silnika z mniejszymi obrotami. A najbardziej rozsądnym bedzie wymiana silnika na trójfazowy z dopasowanym falownikiem o zasilaniu 230V i pełna możliwość regulacji prędkości obrotowej.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2374
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#5

Post napisał: clipper7 » 10 paź 2016, 18:30

Jeżeli silnik może być zasilany z jednofazowego falownika - daj falownik. Będziesz miał pełną ochronę silnika, płynną regulację obrotów od prawie 0 do max+parę procent, łatwą zmianę kierunku, łatwe sterowanie pedałem, płynny rozruch i hamowanie. Rozważyć musisz tylko ew. chłodzenie wymuszone silnika przy dłuższej pracy z małymi obrotami. Ceny falownika i silnika są porównywalne.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 100
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: Mallujemy » 10 paź 2016, 19:37

A jak sprawdzić czy silnik który obecnie znajduję się w wiertarce ma możliwość zasilania z jednej fazy?
2gie pytanie czy tak nieogar z elektroniki jak ja będzie w stanie sam podłączyć taki falownik?


ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 600
Rejestracja: 07 kwie 2008, 20:41
Lokalizacja: Bedzin

#7

Post napisał: ONATOS » 10 paź 2016, 21:29

Zastanawia mnie fakt iż, w w opisie jest zaznaczone napięcie zasilania 400V czyli można rozumieć że silnik jest zasilany napięciem między fazowym 400V ?
Żeby to sprawdzić to trzeba by rozkręcić puszkę silnika i sprawdzić ile ma przyłączonych przewodów.
Dobrze by było żeby Kolega wrzucił fotkę przyłączy silnika a wtedy można by określić co to za zasilanie i skutecznie pomóc czy podpowiedzieć.
Co do falownika to nie jest potrzebna wiedza elektronika, wystarczy podstawowa znajomość przyłączy elektrycznych a jedynie samo zaprogramowanie może sprawić trochę problemu chociaż w większości falowników jest intuicyjne i wystarczy trochę poczytać instrukcję oraz wejść tylko w podstawowe ustawienia.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3839
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#8

Post napisał: adam Fx » 10 paź 2016, 21:29

Mallujemy pisze:A jak sprawdzić czy silnik który obecnie znajduję się w wiertarce ma możliwość zasilania z jednej fazy?
na tabliczce jak już wspomniałem.
ten nie ma http://www.forumsep.pl/files/thumbs/t_t ... ka_132.jpg
ten też http://www.softstarty.pl/images/EATON/D ... liczka.jpg
a ten ma http://www.falowniki24.info.pl/teoria/art-68.html i nawet jest oznaczone czy w takim połączeniu ma być gwiazda czy trójkąt ;)

kup falownik wektorowy to raz a dwa taki z instrukcją PL... przynajmniej "pierwsze uruchomienie" wtedy jest szansa ze podłączysz i skonfigurujesz falownik na tyle by zaspokoił Twoje potrzeby
opicia 3 przyznasz się gdzie mieszkasz i może kolega z okolicy z doświadczenie pomoże ;)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2374
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#9

Post napisał: clipper7 » 11 paź 2016, 13:38

Mallujemy pisze:jak sprawdzić czy silnik który obecnie znajduję się w wiertarce ma możliwość zasilania z jednej fazy?
Małe nieporozumienie, to falownik ma być zasilany z jednej fazy, a silnik, oczywiście, jest 3f. Resztę wyjaśnił dogłębnie i obrazowo kol.adam FX :cool:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Autor tematu
Mallujemy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 100
Rejestracja: 28 lut 2014, 07:42
Lokalizacja: Polska

#10

Post napisał: Mallujemy » 23 paź 2016, 11:56

A więc na silniku mam taką tabliczke.
Obrazek

Czt ten falownik Obrazek
bedzie pasował?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”