Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6
Posty: 43
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

#1

Post napisał: Petrus69 » 14 wrz 2020, 13:22

Witam.
Mam takie pytanie. Czy w PikoCNC można sterować obrotami wrzeciona przyciskami + i - na konsoli programu przy parametrze S. Pytam,ponieważ u mnie wrzeciono nabiera maksymalne obroty i nic się tymi przyciskami nie da zmienić.
Sterowanie wrzecionem przez falownik chiński 2,2 kW za pomocą konwertera pwm 0-10 v.
Pozdrawiam
Piotr




gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 711
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

#2

Post napisał: gozdd » 14 wrz 2020, 14:49

Coś masz źle skonfigurowane.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6
Posty: 43
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

#3

Post napisał: Petrus69 » 14 wrz 2020, 17:21

Też tak pomyślałem. Tylko zastanawiam się gdzie. Czy w PikoCNC czy w falowniku. Najgorzej ,że już mi nic do głowy nie przychodzi. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł.


potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 67
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

#4

Post napisał: potek74 » 14 wrz 2020, 21:08

Witam
Petrus69 podaj dokładną nazwę falownika najlepiej fotkę, i jaką masz wersję piko cnc.
Jak będziesz miał taki falownik jak ja, to ci napiszę jak ja to podłączyłem.
Walczyłem strasznie żeby zadziałało ale w końcu się udało.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6
Posty: 43
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

#5

Post napisał: Petrus69 » 15 wrz 2020, 11:29

Pomocy. Skończyło się moje marzenie na sterowanie pwm wrzeciona. Dziś przez przypadek uwaliłem coś na płycie Pikocnc i nie mam już załączania przekaźników przez program. Gdzieś dotknął kabelek 12v do wyjścia pwm i buum. Pozmieniałem tranzystory Bc337 i diody prostownicze, ale nic. Ledy od wyjść out1, out2 i pwm się załączają ale przekaźniki nie.
I tu mam pytanie do kolegi Cosimo, czy jest możliwe to naprawić, czy poszło coś poważniejszego na płycie. Mam jeszcze pierwszą wersję płytki 1.0.
Pozdrawiam
Piotr
.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

#6

Post napisał: RobWan » 16 wrz 2020, 08:22

Petrus69 pisze: u mnie wrzeciono nabiera maksymalne obroty i nic się tymi przyciskami nie da zmienić.

A może tego spróbuj, co w tym wątku napisałem?
pikopwm-falownik-hyundai-t71481.html?hilit=kondensator

Robert

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6
Posty: 43
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

#7

Post napisał: Petrus69 » 16 wrz 2020, 11:45

Witam.
Wielka ulga, udało się częściowo naprawić płytkę kontrolera i już załącza mi przekaźnik od wrzeciona. Co prawda od mgiełki nie ale to w sumie teraz nie jest mi potrzebne. Miałem upaloną ścieżkę zasilania i nie załączały się tranzystory.

A teraz tak pomyślałem że zapytam kolegów, czy można ustawić falownik tak aby załączał wrzeciono z programu a obroty żeby zmieniać potencjometrem na panelu falownika. To byłoby w sumie dobre rozwiązanie. Czy ktoś coś wie.
Pozdrawiam

Ps. Załączam zdjęcie mojego falownika Huanyang 2,2 KW dla kolegi potek74 . PikoCNC mam w wersji 4.2.8
Załączniki
falownik.jpg


potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 67
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

#8

Post napisał: potek74 » 16 wrz 2020, 22:26

Witam Petrus69
Masz ten sam falownik co ja, tylko z tą różnicą ze ja mam 3 kw.
Podłącz kable tak jak u mnie.Ja mam piko cnc typ M ale oznaczenia zacisków u ciebie będą podobnie jak u mnie.
Obrazek
Potem na falowniku zmień położenie zworki.
Obrazek
Na falowniku ustaw następujące nastawy:
PD 001 ustawiłem na 2
PD 002 ustawiłem na 2
PD 044 ustawiłem na 01
Dodatkowo wklejam ci link do informacji o falowniku,tam znajdziesz opisy nastaw falo.
https://blog.robertolechowski.com/huany ... figuracja/
W kontrolerze na początek ustaw sobie tak jak u mnie, a gdyby obroty się nie zgadzały z tym co na falowniku i z tym co widzisz na ekranie to sobie przestawisz.Nie wiem jakie masz wrzeciono ale jak masz mokrego chińczyka to nie schodź poniżej 9000 obrotów, bardzo tego nie lubi.
Obrazek
Daj znać czy działa.
Pozdrowienia

Dodane 2 minuty 16 sekundy:
A zapomniałem napisać że to co powyżej napisałem o podłączeniu falownika dotyczy tylko sterowania z poziomu programu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 6
Posty: 43
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

Re: Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

#9

Post napisał: Petrus69 » 17 wrz 2020, 10:39

Witaj potek74
Dziś próbowałem ustawić wszystko wg Twoich wskazówek, niestety u mnie nie podziałało. Możliwe, że podczas tej mojej awarii coś stało się w wejsciem pwm w kontrolerze pikocnc lub konwenterze pwm, który musiałem dołączyć gdyż mam płytę 1.01 . Nie będę dalej doszukiwać przyczyny.
Pokombinowałem jednak trochę i ustawiłem wrzeciono załączane z programu a obroty mam z potencjometru na panelu falownika. I w sumie to samo chciałem uzyskać tylko że z poziomu programu.
Dziękuję Tobie za poświęcony czas jak i wszystkim innym kolegom.
Myślę że mogę na chwilę obecną zamknąć temat.
Pozdrawiam
Piotr


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Zmiana obrotów wrzeciona za pomocą PikoCNC.

#10

Post napisał: RobWan » 17 wrz 2020, 10:44

Petrus69 pisze: Możliwe, że podczas tej mojej awarii coś stało się w wejsciem pwm

Sprawdź woltomierzem czy reguluje.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”