zmiana kierunku obrotów silnika 3-fazowego

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
krzaqx
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 147
Rejestracja: 08 cze 2007, 21:36
Lokalizacja: Jaworzno

zmiana kierunku obrotów silnika 3-fazowego

#1

Post napisał: krzaqx » 28 sie 2009, 15:27

czy da sie takie cos zrobić domowym sposobem? To jest stary silnik 3,5 kW który wcześniej był zamontowany w sieczkarni do trawy.



Tagi:


mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 807
Rejestracja: 06 lis 2006, 19:05
Lokalizacja: wlkp.

#2

Post napisał: mrozanski » 28 sie 2009, 15:36

wystarczy zamienic 2 fazy ze soba i zmieni sie kierunek obrotw.obojetnie ktore fazy zamienisz

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 988
Rejestracja: 19 cze 2004, 23:22
Lokalizacja: lodz

#3

Post napisał: chomikaaa » 28 sie 2009, 17:21

zamieniasz 2 z 3 przewodow miedzy soba to daje zamiane 2 faz i zmienia kierunek obrotow silnika


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#4

Post napisał: kasjo » 28 sie 2009, 17:39

No chyba nie obojętnie które, bo zmiana pierwszej z trzecią nie zmieni obrotów :)


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: 251mz » 28 sie 2009, 17:50

zmieni
obojętnie które 2 przewody zamienisz ze soba.
zmienia to kierunek wirowania pola

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4242
Rejestracja: 28 wrz 2007, 09:32
Lokalizacja: Bydgoszcz

#6

Post napisał: BYDGOST » 28 sie 2009, 17:55

kasjo pisze:zmiana pierwszej z trzecią nie zmieni obrotów
a jak odróżniasz pierwszą i trzecią od drugiej?


Autor tematu
krzaqx
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 147
Rejestracja: 08 cze 2007, 21:36
Lokalizacja: Jaworzno

#7

Post napisał: krzaqx » 28 sie 2009, 18:09

no dzięki... bardzo mi pomogliście :)


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#8

Post napisał: kasjo » 28 sie 2009, 22:45

BYDGOST pisze:a jak odróżniasz pierwszą i trzecią od drugiej?
Przykład:
Stoją 3 piwa obok siebie.
pytanie:
Które jest pierwsze, a które trzecie ? :)

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4242
Rejestracja: 28 wrz 2007, 09:32
Lokalizacja: Bydgoszcz

#9

Post napisał: BYDGOST » 28 sie 2009, 23:07

Gorzej będzie jeśli ustawią się w koło.


Autor tematu
krzaqx
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 147
Rejestracja: 08 cze 2007, 21:36
Lokalizacja: Jaworzno

#10

Post napisał: krzaqx » 29 sie 2009, 06:52

no ale na chybił-trafił mozna połączyć.. jak kierunek będzie pasował to zostawie.. nie spali sie nic, co nie?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”