zmiana kierunku obrotów silnika 3-fazowego

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 8814
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#21

Post napisał: RomanJ4 » 02 maja 2017, 13:22

krzychu22 pisze:Obecnie po lewej stronie mam przełącznik prawo - 0 - lewo. Irytuje mnie to troszkę i chcę wykonać 4 wałek tylko do załączania obrotów z suportu
Aby mieć załączanie obrotów podobne do innych tokarek nie musisz robić dość czasochłonnego w wykonaniu wałka wzdłuż łoża, jak ja to robiłem w swojej https://www.cnc.info.pl/topics89/przero ... 326,90.htm
Wystarczy w zupełności sam przełącznik trzystanowy (z założoną na oś dźwignią zamiast pokrętła) zamontowany na suporcie, podobnie jak w projekcie kol. Kamyka https://www.cnc.info.pl/topics89/przegl ... 507,90.htm
Obrazek

podpięty przewodem elektrycznym (w pancerzu przeciw wiórom, zrobionym np z metalowego węża do prysznica) do 2 styczników - jeden w prawo, drugi w lewo, jak proponuje kolega Yogi. Sam przełącznik nie musi być jakiś siłowy, bo będzie sterował tylko cewkami styczników, wielkość tokarki i jej silnika nie gra roli..
ObrazekObrazek

Ważne ! Trzeba tylko dobrać taki przełącznik który przełącza się z dość dużą siłą, np krzywkowy (z mocnymi sprężynami), by przypadkowe potrącenie dźwigni nie spowodowało jego samoczynnego niezamierzonego przełączenia (co mogło by się źle skończyć dla operatora), lub w głowiczce dźwigni przełącznika zastosować zatrzask kulkowy z regulowaną siłą docisku kulki- sprężynką ściskaną robaczkiem.

Tak wykonane przełączniki idealnie nadają się też do sterowania falownikiem
Oczywiście to tylko przykłady które można sobie dowolnie zmodyfikować wg potrzeb..


pozdrawiam,
Roman

Tagi:


krzychu22
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 13
Rejestracja: 08 paź 2007, 17:35
Lokalizacja: Spaceman

#22

Post napisał: krzychu22 » 02 maja 2017, 15:57

Przeglądałem charakterystyki i różnią się mocą jak i sterowaniem a oznaczenia mam takie:
2x schneider lc1d32bd
2x schneider lc1d40a

Coraz ciekawsze mi podrzucacie propozycje. Mam falownik abb acs800 i może też bym go wykorzystał? Jakie miałbym korzyści dokładając falownik? Ta wajcha to spore udogodnienie.

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#23

Post napisał: Yogi_ » 02 maja 2017, 16:08

krzychu22 pisze:]Dzisiaj zobaczę ile mocy ma silnik ale nie wyglada na fabryzne 1,5kW a na 3kW. Mam w domu 2 takie styczniki przemyslowe 40A. Jeśli by się zmieściły to było by fajnie.
Takie styczniki to hoo... hoo... Sprawdź tylko czy mają styki pomocnicze NC (zamknięte be podłączenia do prądu) lub czy takowe możesz do nich dokupić.
Pozdrawiam
Krzysiek


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2671
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#24

Post napisał: strikexp » 02 maja 2017, 17:19

Dzięki falownikowi będziesz miał pewnie miękki rozruch co jest bardzo porządane. Plus oczywiście główne zadanie falownika - regulacja prędkości obrotowej w pewnym zakresie. Powinieneś mieć też od razu zmianę kierunku obrotów, bo to w takim przypadku tylko od falownika zależy :wink:


krzychu22
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 13
Rejestracja: 08 paź 2007, 17:35
Lokalizacja: Spaceman

#25

Post napisał: krzychu22 » 02 maja 2017, 20:09

Yogi_ pisze:Sprawdź tylko czy mają styki pomocnicze NC (zamknięte be podłączenia do prądu) lub czy takowe możesz do nich dokupić.
Małe styczniki mają pomocnicze NC CO A + i - i obok dopiska 24v dc
Duże styczniki maja pomocnicze NC NO A
strikexp pisze:Dzięki falownikowi będziesz miał pewnie miękki rozruch co jest bardzo porządane. Plus oczywiście główne zadanie falownika - regulacja prędkości obrotowej w pewnym zakresie. Powinieneś mieć też od razu zmianę kierunku obrotów, bo to w takim przypadku tylko od falownika zależy :wink:
Dzięki za podpowiedź :) Zobaczymy, może go użyję bo sobie leży i póki co nawet mocno nad nim nie myślałem a jedynie nad tą zmianą obrotów bo to irytuje strasznie. Zawsze miałem przy suporcie i dla mnie to mega wygoda a w obecnej po lewej stronie i tak jakoś dziwnie.

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#26

Post napisał: Yogi_ » 02 maja 2017, 21:27

krzychu22 pisze:może go użyję bo sobie leży i póki co nawet mocno nad nim nie myślałem a jedynie nad tą zmianą obrotów
Jeśli masz falownik to jak najbardziej go użyj. Podaj typ falownika albo zrób zdjęcie tabliczki znamionowej.
Pozdrawiam
Krzysiek


krzychu22
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 13
Rejestracja: 08 paź 2007, 17:35
Lokalizacja: Spaceman

#27

Post napisał: krzychu22 » 02 maja 2017, 21:41

Na tabliczce pisze acs800-01-0006-3+b056+e200

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 8814
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#28

Post napisał: RomanJ4 » 03 maja 2017, 01:07

Tu masz DTR
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... h4R89JBiHA
( https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... JCUldvlUrA )

Pod zaciski VREF; GND; i AI1+ na listwie X21 podłączasz potencjometr (obroty), a do zacisków DI1; DI2; DI3 na listwie X22 styki przełącznika L-0-P, programujesz dane silnika, funkcje, i... ma działać...
pozdrawiam,
Roman


krzychu22
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 13
Rejestracja: 08 paź 2007, 17:35
Lokalizacja: Spaceman

#29

Post napisał: krzychu22 » 03 maja 2017, 21:23

Dzięki za pomoc. Dałbym pomagajkę ale nie widzę takiej możliwości. Jak ruszy coś w temacie to tu napiszę :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”