Zębatka - adapter
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Re: Zębatka - adapter
Miewam rozliczne, nietypowe potrzeby ale takiej akurat nie przewiduje. Opatentuj dla potomnych 

Dadzą radę bez patentu. Jest wielu bystrzejszych od ciebie 
Ile,ile,ile powiadasz, najmniej zębów da się zrobić?

Ile,ile,ile powiadasz, najmniej zębów da się zrobić?

,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
Potrzeba, matką wynalazków.
Wiedziałem, że nie wpadniesz, jak to zribić.Chyba jednak słabość intelektualna cię dopadła.
Wiedziałem, że nie wpadniesz, jak to zribić.Chyba jednak słabość intelektualna cię dopadła.
-
- Kontakt:
Na zrozumienie, że nick można zmienić a zdzichem się pozostaje, to intelektu wystarcza 

Intelekt typu,, powiem Ci we wtorek, jakie nr w totka, były w poniedziałek"
Ale promuj się, promuj, bo kto cię pochwali, jak się sam nie pochwalisz.
Wracając do pytania autora, to da się dorobić koło Dp 20 moduł 2.Auuuuuutorytet tego forum, na upartego robi co prawda tylko minimum14 zębów, ale są bardziej uparci i robią mniej. Ustaliliśmy już że 4 się da. Trzeba, szukać wykonawcy, bo gotowca raczej nie kupisz. Ja już nie pracuję na obwiedniówce, więc nie pomogę, ale też czytałem tę książkę co auuuuuutorytet, tyle, że dokładniej i zweryfikowałem niektóre rzeczy w praktyce, bo taka była potrzeba.
Jeśli idzie o płynność ruchu, to nie napisałeś, czy zęby proste, czy śrubowe. Przy zębach prostych i dużej różnicy średnic kół ruch będzie mniej płynny, niż przy śrubowych i dużych kołach o zbliżonej średnicy.
Ale promuj się, promuj, bo kto cię pochwali, jak się sam nie pochwalisz.
Wracając do pytania autora, to da się dorobić koło Dp 20 moduł 2.Auuuuuutorytet tego forum, na upartego robi co prawda tylko minimum14 zębów, ale są bardziej uparci i robią mniej. Ustaliliśmy już że 4 się da. Trzeba, szukać wykonawcy, bo gotowca raczej nie kupisz. Ja już nie pracuję na obwiedniówce, więc nie pomogę, ale też czytałem tę książkę co auuuuuutorytet, tyle, że dokładniej i zweryfikowałem niektóre rzeczy w praktyce, bo taka była potrzeba.
Jeśli idzie o płynność ruchu, to nie napisałeś, czy zęby proste, czy śrubowe. Przy zębach prostych i dużej różnicy średnic kół ruch będzie mniej płynny, niż przy śrubowych i dużych kołach o zbliżonej średnicy.
-
- Posty w temacie: 1
da się, dużo się da ale z jakim skutkiem? przecież te zęby po chwili będą zjechane no i "płynność" działania takiego przełożenia pozostawia wiele do życzenia.
Z 2 strony dorosły człowiek posiada 32 zęby a ilu to tylko z kilkoma daje radę.

Z 2 strony dorosły człowiek posiada 32 zęby a ilu to tylko z kilkoma daje radę.

I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Kontakt:
Pewnie że da. Zrobiłem kiedyś znajomemu tryb do kieratu frezem naprzemianskośnym i chodził lata (aż koń zdechł

Tak dla wiadomości zdzichopodobnym : moduł koła zębatego to nie numerek wybity na frezie a rzeczywisty stosunek średnicy podziałowej wykonanego koła do ilości zębów. I wykonanie go frezem 1.5, piłką czy pilnikiem tego nie zmieni. Może być tylko miniej lub bardziej sp...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
W Hardinge'u poszła mi zębatka pracująca z listwą zębatą od przesuwu suportu (pewnie ze zmęczenia bo dzwonka nie miałem). Mięsa tam za dużo też nie ma bo o ile pamiętam jej trzpień ma 3/8" i jeszcze przewiercony.kamar pisze: ↑31 gru 2019, 18:34Pewnie że da. Zrobiłem kiedyś znajomemu tryb do kieratu frezem naprzemianskośnym i chodził lata (aż koń zdechł)
Tak dla wiadomości zdzichopodobnym : moduł koła zębatego to nie numerek wybity na frezie a rzeczywisty stosunek średnicy podziałowej wykonanego koła do ilości zębów. I wykonanie go frezem 1.5, piłką czy pilnikiem tego nie zmieni. Może być tylko miniej lub bardziej sp...![]()
Kółko 14z , 21/29 DP. Wydłubałem z hardoxu 400 wałek i w nim nożem z płytką DCMT "zarys" zębów. Najpierw zgrubnie: nóż w osi z wałkiem i na głębokość zębów, później przestawiałem nóż ponad i pod oś wałka, odsunięty na średnicy aby płytka była styczna z zębem a nie podcinała poprzedniego i zaokrąglałem zęby.
Daleko jej do ideału, ale działa, nawet luz się zmniejszył.

W sumie dopiero druga robótka z podzielnicą, w szczękach odcinek z babolem, podziargana szczęka to na szczęście nie moja sprawka. Poprzednio dorabiałem wnętrze stacyjki od Caterpillara. Unikam pracy z podzielnicą bo ciężka jak diabli, we dwóch jest co robić żeby ją wrzucić na maszynę a uchwyt ledwie 160-tka.