zasilacz do CNC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
wojtaswsk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 05 paź 2012, 14:04
Lokalizacja: Białystok

zasilacz do CNC

#1

Post napisał: wojtaswsk » 02 sty 2013, 13:06

Witam szanownych kolegów.
Chciałbym w swojej frezarce zastosować takie silniki

silnik 4,2A 3,1NM

i mam takie pytanko:
co właściwie znaczy rated voltage:2.73V ?

Sterownik mam taki M752 www.leadshine.com/UploadFile/Down/M752m.pdf
Zasilacz chciałbym zakupić taki: zasilacz 36V 350W 10A
Czy nie spalę tym silnika
Czy może większy zasilacz niż 36V skoro na sterowniku jest typical +48V

Pozdrawiam serdecznie.



Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3706
Rejestracja: 15 sie 2010, 12:44
Lokalizacja: Błonie
Kontakt:

#2

Post napisał: MlKl » 02 sty 2013, 13:12

Żeby z niego wyciągnąć maxa szukaj zasilacza 68-70 V

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1418
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:18
Lokalizacja: okolice

#3

Post napisał: dudis69 » 02 sty 2013, 13:34

wojtaswsk pisze:co właściwie znaczy rated voltage
Napięcie nominalne, znamionowe :wink:
wojtaswsk, silnik możesz zasilać znacznie większym napięciem niż nominalne, dobrym przekładnikiem dla silnika krokowego jest *20 maksymalnie *25.
Wszystko zależy jak konfigurujesz połączenie cewek w silniku, ale to masz rozpisane w nocie.
M752 może pracować do 75V i obciążeniu do 5.2A.
Zasilacz 48V zdaje się być optymalny, minimum 10A.
Zasilacze przemysłowe o wyższym napięciu, o ile są do kupienia to już za znacznie większe pieniądze, więc to skórka za wyprawkę.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2013, 13:43 przez dudis69, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
wojtaswsk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 05 paź 2012, 14:04
Lokalizacja: Białystok

#4

Post napisał: wojtaswsk » 02 sty 2013, 13:38

Dziękuję za odpowiedzi. Będę szukał mocniejszego zasilacza.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2055
Rejestracja: 11 cze 2011, 17:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#5

Post napisał: ursus_arctos » 02 sty 2013, 13:47

Niektóre zasilacze mają regulację +/- 15% - przy 48% to już 55V, czyli bardzo przyzwoite napięcie.

[ Dodano: 2013-01-02, 14:06 ]
Tani zasilacz - ciekawe, jak z jakością
http://allegro.pl/zasilacz-przemyslowy- ... 91677.html


wczoraj
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 136
Rejestracja: 26 maja 2012, 21:03
Lokalizacja: Polska

#6

Post napisał: wczoraj » 02 sty 2013, 15:38

Ja proponuje zwrócic się do kolegi markcomp77 można zamówic ja tak zrobilem i jestem mega zadowolony .Sam zasilacz to nie wszystko a najlepiej kupic toroidalny zresztą poczytaj : https://www.cnc.info.pl/topics65/dobor- ... t40600.htm .


ElSor
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 111
Rejestracja: 29 gru 2008, 01:17
Lokalizacja: Ozimek

#7

Post napisał: ElSor » 02 sty 2013, 15:56

Mam podobny zestaw tzn silniki te same ale sterowniki 860. Obecnie zasilany jest z trafo impulsowych polaczonych w konfiguracji 60V 1000W. Na srubie kulowej 16/5 predkosc stabilna wynosi ok 8-10m/min. Niebawem jednak zostanie zastapiony zasilaczem 72V 900W. W Twoim przypadku dałbym zasilacz 60-65V o mocy ok 700-750W - bedzie zasuwac az milo. Jesli nie zalezy Ci na tak wysokich przejazdach to zastosuj 48V i 500W.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”