Wzmacniacze audio.

Wzmacniacze audio, wzmacniacze mocy, elektroakustyka.

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 4776
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Wzmacniacze audio.

#141

Post napisał: IMPULS3 » 08 lis 2018, 23:45

kwarc pisze:IMPULS ,szukasz tu znajomych ,może niemasz co robić w innych tematach bo niewiele sie pisze?

Wybacz, ale Mgławica Andromedy to nie moje okolice. :P Niestety taka moja rola abym zaglądał w różne tematy tu na forum. A że elektronika to jedno z moich zainteresowań to w ten dział też zaglądam. :)
kwarc pisze:Bo napewno nie przylazłeś pisać w temacie ,to już wiemy.

W temacie to niestety Ty też nie piszesz, chyba ze zmienimy tytuł wątku na pogawędki audiofilskie. :)


Zapytałam dziecko niosące świeczkę: Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. Powiedz mi, dokąd teraz odeszło odparł-wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
/Jonathan Carroll/

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 39
Posty: 756
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Wzmacniacze audio.

#142

Post napisał: kwarc » 08 lis 2018, 23:46

Ty ,IMPULS w czym jesteś fachmanem ? Ja Elektronik ,automatyk z sporą znajomością mechaniki.Przedstawilem sie bo jak sie pyta kogoś to samemu trza siem przedstawić .


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 4776
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Wzmacniacze audio.

#143

Post napisał: IMPULS3 » 08 lis 2018, 23:48

A ja się ciągle uczę. Jak już będę fachmanem w czymś to dam Ci znać. :)
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. Powiedz mi, dokąd teraz odeszło odparł-wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
/Jonathan Carroll/

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 39
Posty: 756
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Wzmacniacze audio.

#144

Post napisał: kwarc » 08 lis 2018, 23:55

IMPULS3 pisze:
08 lis 2018, 23:48
A ja się ciągle uczę. Jak już będę fachmanem w czymś to dam Ci znać. :)
w Porządku ,odpowiedzieć nie musiałeś ....

Dodane 3 minuty 28 sekundy:
Rozumiem iż przyciągnoł cie aktywny wątek .Bo do martwego wątku byś nie robił wpisów :) I Jak myślisz ,jak wypadasz ,fajnie , kulawo ,tragicznie ? pisza mi że tragicznie .

Dodane 4 minuty 59 sekundy:
Ty Impuls a nie myslaleś żeby sie sprawdzić i pisać w jakimś martwym watku ? Ożywić go?
Czy tylko uśmiercasz wątki aktywne ?Znaczy próbujesz uśmiercać tematy innym.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2018, 00:01 przez kwarc, łącznie zmieniany 1 raz.


logopeda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 120
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:31
Lokalizacja: Ostrzeszów

Re: Wzmacniacze audio.

#145

Post napisał: logopeda » 09 lis 2018, 00:01

1- ten temat to nie CNC
no właśnie dlatego odpowiedziałem, ponieważ sam jestem po studiach na IA UAM...
2- nie da sie tu nic poprawić
a to dlaczego???? odpowiedz proszę....

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 39
Posty: 756
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Wzmacniacze audio.

#146

Post napisał: kwarc » 09 lis 2018, 00:17

logopeda pisze:
09 lis 2018, 00:01
1- ten temat to nie CNC
no właśnie dlatego odpowiedziałem, ponieważ sam jestem po studiach na IA UAM...
2- nie da sie tu nic poprawić
a to dlaczego???? odpowiedz proszę....
2- serio ,nie wiem jak to jest ale nie potrafie pisać bez błędów ,Potrafie zapamietać kupe schematów elektronicznych ,zaprojektować i zbudowac skąplikowany układ bez dokumentacji a pisze z błedami . taki jestem.Musze z tym żyć i wy też musicie to czytać :)

Dodane 9 minuty 14 sekundy:
Potrafie bez liczenia zlożyć analogowy uklad , i potem podczas uruchamiania dochodzą tylko lekkie korekty niewielu podzespołów :)

Dodane 1 minuta 17 sekundy:
Bez zadnego liczenia rezystorow itp ,podswiadomość za mnie to robi.


logopeda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 120
Rejestracja: 04 gru 2013, 08:31
Lokalizacja: Ostrzeszów

Re: Wzmacniacze audio.

#147

Post napisał: logopeda » 09 lis 2018, 00:22

hmm? może za szybko "przelewasz" to na "papier"
Sam nie jestem żadnym "Miodkiem" ale staram się :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
kwarc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 39
Posty: 756
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

Re: Wzmacniacze audio.

#148

Post napisał: kwarc » 09 lis 2018, 00:28

logopeda pisze:
09 lis 2018, 00:22
hmm? może za szybko "przelewasz" to na "papier"
Sam nie jestem żadnym "Miodkiem" ale staram się :)
:) może ,spadam do tematu muzycznego. narazie .


emsc
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 14
Posty: 45
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: mazowsze

Re: Wzmacniacze audio.

#149

Post napisał: emsc » 09 lis 2018, 02:46

kwarc pisze:
09 lis 2018, 00:18
Potrafie /../ zaprojektować i zbudowac skąplikowany układ bez dokumentacji a pisze z błedami . taki jestem.Musze z tym żyć i wy też musicie to czytać :)
Potrafie bez liczenia zlożyć analogowy uklad , i potem podczas uruchamiania dochodzą tylko lekkie korekty niewielu podzespołów :)
Bez zadnego liczenia rezystorow itp ,podswiadomość za mnie to robi.
Ech!
:)


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 2899
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Wzmacniacze audio.

#150

Post napisał: jasiu... » 09 lis 2018, 13:41

kwarc pisze:
08 lis 2018, 20:28

generalnie termin , monitor bliskiego pola jest klasycznym bełkotem technicznym , to poprostu mniejszy ,tanszy zestaw głośnikowy i tyle w temacie .
Nie, po prostu kiedyś miałem co-nieco wspólnego z muzyką (takie tam w młodości przygody) i stąd wiem, jak wygląda studio.

I wiem, co to są monitory bliskiego pola. To zawsze aktywne, najczęściej dwudrożne głośniki, kosztujące majątek! Dowód - a proszę, u thomanna taki Genelec (jeden!) kosztuje 2 tys euro. https://www.thomann.de/de/genelec_1032_ ... sEQAvD_BwE To wysoka półka, choć wyższe są też.

No właśnie, to za co się płaci?

Bo tam są głośniki i wzmacniacz. Tyle, że całość tak dopasowana, żeby w sumie mogła zadowolić dobrego akustyka, który w studiu np. nagrywa nowy utwór jakiejś grupy. To wszystko, co do tej pory o oddziaływaniu wzajemnym głośnika na wzmacniacz i wzmacniacza na głośnik napisano, w monitorach starano się jak najlepiej wyeliminować. Chodzi o odpowiedni zakres dynamiki, ale i żeby ta dynamika była właściwie odczuwalna i wtedy, kiedy odsłuchujesz perkusję i wtedy, kiedy odsłuchujesz smyczki. Najprościej mówiąc, monitor, to jest po prostu taki dobrze nastrojony (jak gitara) głośnik.

Słyszałem, jak to gra. Gdybym miał warunki, to na pewno postawiłbym takie w domu. Nie, nie narzekam, mam dobre głośniki w tzw. kinie domowym, zestrojone do pokoju, w którym się znajdują (test z mikrofonem i jakoś same się potrafią dokorygować), ale monitorów moim zdaniem nie ma szans zastąpić żadnymi słuchawkami. Chyba, że w autobusie.

a niech tam, jeszcze jeden link z ceną: https://www.bhphotovideo.com/c/product/ ... nitor.html

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”