Wyskakiwanie STOP bez przyczyny?

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu CNConv

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4668
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

Wyskakiwanie STOP bez przyczyny?

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 28 wrz 2012, 07:08

Moze ktos spotkal sie z takim przypadkiem...

Instaluja nowa maszyne, podlaczylem kontroler ale nie da sie pracowac -
ni z gruchy wystakuje STOP i maszyna sie zatrzymuje. Co ciekawe pinu
obslugujacego STOP nie definiowalem.

Kiedys juz z tym walczylem chyba - odnosze wrazenie ze gdzie sie indukuje
napiecie, moze na kablach, albo jakas elektrostatyka szaleje?

Ominalem na chwile problem definiojac STOp na pinie 12 jako NZ i zwierajac
pin na stale. Pomoglo do wczoraj. Teraz zawsze gdy zajacze wrzeciono
wyskakuje znowu STOP. Wczoraj zmienilem jedno - podlaczylem krancowki,
czyli dolozylem jeszcze jeden kabel.

Teraz juz wogole nie da sie pracowac - kazde zalaczenie wrzeciona wywala STOP.

Moze ktos spotkal sie z takim zachowaniem???

q



Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2806
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Wyskakiwanie STOP bez przyczyny?

#2

Post napisał: pitsa » 28 wrz 2012, 08:10

Zakłócenia to najtrudniejsza "usterka" do wyeliminowania. Masę możliwości.

Zmieniając piny wydaje się że wyeliminowałeś możliwość pojawiania się błędu od strony kontrolera. Mój kontroler CNConv ma z obu stron pierścionki ferrytowe na kablu. Można jeszcze użyć innego portu USB - na przykład zamiast z przodu komputera, podpiąć z tyłu bezpośrednio do płyty głównej.

Może coś indukuje jakieś prądy w kierunku sterownika silników krokowych. Najprościej poprzestawiać kable: oddalić od siebie, zadbać żeby nie szły równolegle, mogą się krzyżować itp. Oddzielić od siebie źródła zasilania. Zasilanie wrzeciona z "innego gniazdka". Załączanie wrzeciona przez izolację np. poprzez przekaźnik półprzewodnikowy foteka.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1034
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#3

Post napisał: prokopcio » 26 paź 2012, 19:38

Do algorytmu filtrującego wejścia dodałem małą analizę czy to czasem nie zakłócenie - powinno to wyeliminować podobne problemy.

[ Dodano: 2012-10-26, 19:41 ]
oprawcafotografii pisze:Co ciekawe pinu
obslugujacego STOP nie definiowalem
Krańcówka również generuje stop :) lecz gdy sygnał znika to nie pokazuje sygnału od krańcówki tylko sam "pozostały" stop co mogło być mylące.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4668
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#4

Post napisał: oprawcafotografii » 31 paź 2012, 19:19

Wyglada na to, ze po zmianach w firmware ten problem juz nie wystepuje.
Dzieki za poprawki.

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNConv”