Wypadanie sztuki z uchwytu
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
Re: Wypadanie sztuki z uchwytu
Powiem szczerze, żę dopiero dzisiaj zobaczyłem na filmiku od HAASa, że smaruje się uchwyt. Wcale tego nie robiłem. Jak wyczyścić ten uchwyt? Uchyt BERG
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
mateusz661 pisze: ↑25 kwie 2018, 21:39Powiem szczerze, żę dopiero dzisiaj zobaczyłem na filmiku od HAASa, że smaruje się uchwyt. Wcale tego nie robiłem. Jak wyczyścić ten uchwyt? Uchyt BERG

P.s.
Zapraszam do lektury.
czym-smarowac-hydrauliczny-uchwyt-w-tok ... 91274.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Jeśli uchwyt nie był długo smarowany to osobiście proponowałbym go rozebrać, bo w środku może być tak brudny, że się nawet nie spodziewasz. Po rozebraniu trzeba go porządnie umyć, skontrolować stan powierzchni ślizgowych na mechanizmie zaciskającym, nasmarować (najlepiej smarować od razu podczas składania, bo przy smarowaniu za pomocą kalamitek zewnętrznych często jest tak, że z jednej strony smar już wychodzi na zewnątrz (tam, gdzie ma lżej) a wewnątrz jeszcze nie doszedł wszędzie tam, gdzie powinien (bo np. blokuje go brud, który jest w środku). Oczywiście po złożeniu takiego uchwytu następnymi razami można go już smarować przez kalamitki.
Rodzaj smaru, jaki jest właściwy dla danego uchwytu często jest napisany na jakiejś tabliczce na maszynie, jeśli takiej nie ma można poszukać w DTR, czasem jest tam takie info.
Miałem do czynienia z maszynami, których uchwyty należało smarować nawet raz na zmianę, czyli co 8 godzin. Często również spotykałem zalecenia o smarowaniu codziennie na początku pierwszej zmiany.
Pozdrawiam.
Rodzaj smaru, jaki jest właściwy dla danego uchwytu często jest napisany na jakiejś tabliczce na maszynie, jeśli takiej nie ma można poszukać w DTR, czasem jest tam takie info.
WZÓR pisze:w Haas co 1000 cykli się to robi.
Miałem do czynienia z maszynami, których uchwyty należało smarować nawet raz na zmianę, czyli co 8 godzin. Często również spotykałem zalecenia o smarowaniu codziennie na początku pierwszej zmiany.
Pozdrawiam.
-
Jest jedna kalamidka wciśnięta w uchwyt. Wyciągnąć cały uchwyt z tokarki i rozebrać na części pierwsze, czy tylko ten dekielek ze środka uchwytu i tam wszystko umyć?
-
Teraz narobiłem ambarasu. Chciałem rozruszać kulkę w kalamidce, i kulka wpadła do środka.
Ta kalamidka jest wciśnięta w uchwyt? Jak ją wyciągnąć? Uchwyt BERG KH175
Ta kalamidka jest wciśnięta w uchwyt? Jak ją wyciągnąć? Uchwyt BERG KH175
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jak kalamitki sie nie da wybić to nagwintować wkręcić szpilkę i mlotkiem bezwladnościowym wyrwać z gniazda
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Ja bym stawiał na to uchwyt jest zasyfiony i wtedy skok szczęk jest bardzo mało i kiepsko trzymają
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Stare maszyny pracowały na ciśnieniu od 20 do 40 atmosfer ty pracujesz na minimalnym albo poniżej czego sie spodziewasz popatrz do instrukcji obsługi albo na cylinder tam powinno pisac