Ja bym się nie bawił w regeneracje. Wiele pomp ciśnieniowych oddawaliśmy w pracy do regeneracji i bardzo rzadko się to dłużej sprawdzało.
Moim zdaniem:
-dorobić obudowę z łożyskowaniem, żeby trochę odciążyć ten wał
-wał skrócić na odpowiednią długość i nabić na niego dorobione koło zębate
Wymiana pompy oleju na inną
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Re: Wymiana pompy oleju na inną
Od razu prostując to chcesz tę pompę zregenerować ale tak zregenerować aby poprawić jej wydajność a jednocześnie zmniejszyć opory na wale korbowym? I jak rozumiem to nie chodzi o dorabianiu nowej obudowy tyko o przerobieniu starej obudowy tak aby założyć łożyska na wałek napędowy pompy a ewentualnie dorobić nowy wałek napędowy dla pompy. A dorabianie samej nowej obudowy zostawić na przypadek kiedy do starej obudowy nie będzie można założyć z jakiegoś powodu np. łożyskgozdd pisze: ↑27 maja 2020, 13:02Ja bym się nie bawił w regeneracje. Wiele pomp ciśnieniowych oddawaliśmy w pracy do regeneracji i bardzo rzadko się to dłużej sprawdzało.
Moim zdaniem:
-dorobić obudowę z łożyskowaniem, żeby trochę odciążyć ten wał
-wał skrócić na odpowiednią długość i nabić na niego dorobione koło zębate
No to też jest jakiś pomysł. Moim zdaniem pomysł warty przemyślenia.
robert
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
To też jest jakiś pomysł. Ale tak jak mówię, ja nie wierzę za bardzo w te regeneracje. Miałem na myśli dostosowanie nowej pompy. A, że ma ona wał jaki ma, to wypadałoby dorobić coś, aby go odciążyć.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Tak wygląda to ustrojstwo wewnątrz. Najbardziej zależy mi na trybach i dolnej obudowie, nie wygląda to najlepiej, szczelność jest już dyskusyjna. Nie mierzyłem ciśnienia wcześniej ale te pompy słabo się sprawują.
Na nowych trybach i obudowie pewnie by to pracowało prawidłowo. Jeśli jest możliwość minimalnego rozwiercenia obudowy i wstawienia trybów o zębach prostych, byłoby wtedy najmniej ingerencji. Sam wałek oraz otwór w obudowie się obraca wygląda niby ok. Koło zębate napędu jest trochę zużyte, ale działało do tej pory na szczęście.
Pozdrawiam.
Na nowych trybach i obudowie pewnie by to pracowało prawidłowo. Jeśli jest możliwość minimalnego rozwiercenia obudowy i wstawienia trybów o zębach prostych, byłoby wtedy najmniej ingerencji. Sam wałek oraz otwór w obudowie się obraca wygląda niby ok. Koło zębate napędu jest trochę zużyte, ale działało do tej pory na szczęście.

Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Czy można czy nie to raczej nikt Ci nie powie. Trzeba to sprawdzić a tak ze zdjęcia to cienko to widzę. Zamów, dorób elementy zamontuj i sprawdź po za silnikiem. Jak wszystko będzie działało to zamontuj w silniku.
robert
robert
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam
Wracając do tematu rzeczonej pompy, chciałbym ją zregenerować. Czy jest możliwość roztoczenia obudowy o mniej więcej 0,5mm(zwiększenie promienia kół o 0,5mm) oraz wstawienie/dorobienie do tego kół zębatych o zębach prostych? Ewentualne dorobienie całej dolnej obudowy wraz z kołami.
Pozdrawiam
Wracając do tematu rzeczonej pompy, chciałbym ją zregenerować. Czy jest możliwość roztoczenia obudowy o mniej więcej 0,5mm(zwiększenie promienia kół o 0,5mm) oraz wstawienie/dorobienie do tego kół zębatych o zębach prostych? Ewentualne dorobienie całej dolnej obudowy wraz z kołami.
Pozdrawiam