wymiana narzędzia

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
edek1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 08 kwie 2019, 20:03

wymiana narzędzia

#1

Post napisał: edek1 » 08 kwie 2019, 20:12

Witam mam pytanie odnośnie wymiany narzędzia, mianowicie po wymianie narzędzia maszyna zatrzymuje się i trzeba przycisnąć start żeby dalej szedł program, nie mam żadnego zatrzymania M0, Wie może ktoś jaki parametr zmienić albo co dopisać w programie do wymiany narzędzia system fanuc MO




typniepokorny86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 96
Rejestracja: 08 lut 2009, 17:04
Lokalizacja: Żołyń

Re: wymiana narzędzia

#2

Post napisał: typniepokorny86 » 12 kwie 2019, 20:41

Spróbuj puścić program blok po bloku i zobacz czy M06 nie wywołuje jakiegoś innego podporgramu. Może w nim jest jakieś zatrzymanie.
U mnie na 0i-MC wywołuje makro 9 tysięcy ileś. Mam tam np zapisane zjazdy stołem przed wymianą.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

Re: wymiana narzędzia

#3

Post napisał: mariusz123a » 19 kwie 2019, 20:45

Sprawdzałeś historię komunikatów, bo może się pojawia coś na chwilę i znika, a program zdąży zatrzymać.
Jak tam nic nie ma to trzeba prześledzić drabinkę PLC i sprawdzić o co jej chodzi.


Pneumokok
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 579
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: wymiana narzędzia

#4

Post napisał: Pneumokok » 19 kwie 2019, 20:56

a może spada ciśnienie powietrza w trakcie wymiany, po wymianie rośnie do nominału ale sterowanie wymusza potwierdzenie? Ja tak miałem na innym sterowaniu, ale tam pokazywała się informacja o ciśnieniu powietrza.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”