Wyłamane koła zębate
uszkodzenie kół zębatych
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 16
Re: Wyłamane koła zębate
Stara Niemiecka tokarka Loewe. Ja wiem, że moduł i wielkość są połączone i nie sądzę aby ząb był zmniejszony o 2mm . Myślałem o zmianie koła na 108 oraz 52 zęby. I tak będę zmieniał parami więc w drugim przypadku też zachowam moduł 2 tylko nie wiem czy nie zmieni mi to prędkości posuwu. Głównie chodzi mi o gwinty
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Jeśli to jest w skrzynce posuwów, to musiałbyś zachować przełożenie, czyli x/54=x/52, raczej kiepsko to widzę przy zachowaniu odległości między osiami.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Możesz zdradzić co to za tokarka?
Model, rok produkcji itd.
Jakaś fota?
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
Tak jak pisałem wcześniej. Jest tylko tabliczka z informacją że jest to tokarka Loewe typ DL6. Silnik Simens jest z lat `70 ale instalacja była przerabiana więc sądzę, że sama tokarka jest jeszcze starsza. Coś tak czuję, że trzeba będzie się rozglądać za inną tokarką a tę zezłomować.
-
Zupełnym przypadkiem podsunąłeś mi niegłupi po pomysł. Skrzynia posuwów to u mnie osobny element. Spory motoreduktor z falownikiem właściwie załatwił by sprawę posuwów. Oczywiście odpadałoby gwintowanie bo nie jestem w stanie dobrać obrotów ale same posuwy chodziły jak złoto.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
zrób to tak jak ja w tokarce tss-150 w wątku renowacja tss150 . Skrzynka zdemontowana napęd elektroniczny ( posuw i gwinty są).Beryl pisze:Zupełnym przypadkiem podsunąłeś mi niegłupi po pomysł. Skrzynia posuwów to u mnie osobny element
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Pomysł jest 10/10 z jednym ale... gwinty. Za cholerę nie wiem jak by to rozwiązać a nawet obawiam się, że takiej możliwości nie będzie.